Ciasteczka czekoladowe z mieszanki Chocolate Cookies 0

Ciasteczka czekoladowe z mieszanki Chokolate cookies

Chyba nie ma dziecka czy dorosłego, który by nie lubiły czekolady. A pysznym, wilgotnym w środku ciasteczkom czekoladowym z delikatną chrupiącą skórką z zewnątrz spod której zachęcająco wyglądają kawałki czekolady, nikt się nie oprze. Zachęcamy Was do wypróbowania tego dziecinnie prostego przepisu - warto:)

czytaj całość »

Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto 0

 

Ryż Arborio pochodzi z Włoch i został wyselekcjonowany z odmian przywiezionych z Chin. Nazwa „Arborio” pochodzi od niewielkiego miasteczka o tej samej nazwie, w okolicach którego był pierwotnie uprawiany. Jego ziarna są w charakterystycznym, okrągłym i pękatym kształcie, przez co kategoryzuje się go w grupie ryżów średnioziarnistych. Zawartość węglowodanów, białka i mikroelementów takich jak cynk, magnes, potas czy żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E czyni z niego produkt chętnie wykorzystywany w diecie sportowców. Warto napomknąć, że tak jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii. Jako jedno z najlepiej przyswajalnych zbóż pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru oraz poprawia odporność.

czytaj całość »

Samopsza - pszenica z dawnych czasów 0

Samopsza

Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zdecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.

czytaj całość »

Czysty orkisz - dlaczego to ważne? 0

czysty orkisz

Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.

czytaj całość »

Makaron - jaki rodzaj warto wybrać? 0

makaron

Przyjmuje się, iż makaron to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody, jaj oraz innych składników o szerokim wachlarzu zastosowań. Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach, który liczył sobie cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Pierwsze makaronowe dania były przyrządzane na sposób bliskowschodni z cynamonem, rodzynkami i miodem.

czytaj całość »

Miód Manuka - co warto o nim wiedzieć? 0

Nazwa Miodu Manuka wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza ona dosłownie „miód z drzewa herbacianego". Maorysi to grupa etniczna, która jako pierwsza stosowała go w leczeniu. Krzew manuka, z którego wytwarza się miód, pochodzi z Nowej Zelandii, ale jego doskonałe właściwości doceniane są na całym świecie.

czytaj całość »

Erytrytol - naturalny zamiennik cukru. 0

erytrytol

Erytrytol jest naturalnym zamiennikiem cukru. Zawarty jest w wielu owocach i warzywach. Ma zero kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze pasuje do diety sportowców, ludzi odchudzających oraz osób cierpiących na cukrzycę. Jako substancja słodząca jest wykorzystywana już od 2006 roku w Unii Europejskiej, natomiast w Polsce – od 2008 roku. 

czytaj całość »

Orzechy laskowe, pekan, nerkowce i pistacje - do czego je wykorzystać? 0

orzechy pekan

Choć są bardzo kaloryczne i mają sporo tłuszczu, to jednak zawarte w nich składniki działają zbawiennie na nasz organizm. Orzechy są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego na Ziemi. Większość z nich – poza kokosami – ma niski indeks glikemiczny. Udowodniono, że wystarczy jeść zaledwie pół garści orzechów dziennie, by znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Sprawdźcie, które z nich warto wybrać!

czytaj całość »

Ryż - właściwości oraz zastosowanie. 0

ryż

W kulturze azjatyckiej ryż ma specjalne znaczenie. Nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym – to symbol życia i podstawa dań. Mimo że ziemniaki są podstawą w polskiej kuchni, coraz częściej decydujemy się na ryż, jako bazę do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych posiłków, sałatek i deserów. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.

czytaj całość »

Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa. 0

soczewica

Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.

czytaj całość »

Ocet jabłkowy - polecany przez Hipokratesa! 0

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest znany ludziom już od 5 tysiąclecia p.n.e. Wykorzystywany był w kulturze babilońskiej, egipskiej, rzymskiej, greckiej i chińskiej. Sam Hipokrates doceniał właściwości lecznicze octu jabłkowego, dlatego zalecał jego stosowanie wraz z miodem na kaszel oraz przeziębienie. Co jeszcze warto wiedzieć?

czytaj całość »

Kiełki - domowa hodowla zdrowia! 0

kiełki

Kiełki to rośliny we wczesnej fazie rozwoju. Są cennym elementem diety, ponieważ w trakcie procesu kiełkowania wytwarzają duże ilości składników odżywczych. Co ciekawe, zawartość tych składników jest większa w kiełkach, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych roślin. Dodatkowym atutem kiełek jest to, że są dostępne przez cały rok.

czytaj całość »

Czarnuszka - roślina, która poza śmiercią wyleczy wszystko! 0

czarnuszka

Czarnuszka to roślina, która pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiaty o białej i niebieskiej barwie z błękitnym unerwieniem. Była stosowana już w starożytności, gdzie uważano, że poza śmiercią potrafi wszystko wyleczyć. Owoce czarnuszki zawierają trójgraniaste, czarne nasiona.

czytaj całość »

Migdały - jaki mają wpływ na nasze zdrowie? 0

migdały

Migdały są nasionami migdałowca. Pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i dzielą się na dwa rodzaje – słodkie oraz gorzkie. Są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. To dzięki nim możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem marcepanu, którego są głównym składnikiem. Co jeszcze warto wiedzieć o migdałach?

czytaj całość »

Burak czerwony - warzywo z bogatą historią i właściwościami. 0

Burak czerwony

Burak czerwony jest powszechną rośliną uprawną w Polsce. Wywodzi się on od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsza wzmianka o buraku pochodzi z Babilonii. Co więcej, już w 722 roku p.n.e. był uprawiany w ogrodach króla Merodaka-Baladana. W 1583 roku po raz pierwszy opisano kilka odmian buraka w sposób naukowy, a w 1747 roku odkryto w nich sacharozę. Jak widać, jest to warzywo z bogatą historią, a jak przedstawia się jego działanie lecznicze?

czytaj całość »

Imbir i jego moc! 0

imbir

Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.

czytaj całość »
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Ocet jabłkowy bio 5% 250ml bionaturo
Ocet jabłkowy bio 5% 250ml bionaturo

7,40 zł

Cena regularna: 8,50 zł

Najniższa cena: 6,00 zł
szt.
Olej lniany 1l -tłoczony na zimno -jedzpij
Olej lniany 1l -tłoczony na zimno -jedzpij

37,80 zł

Cena regularna: 46,20 zł

Najniższa cena: 36,00 zł
szt.
Sok owocowy z truskawek i jabłek 100% bio 300ml tłocznia maurera - 10 butelek
Sok owocowy z truskawek i jabłek 100% bio 300ml tłocznia maurera - 10 butelek

65,10 zł

Cena regularna: 75,08 zł

Najniższa cena: 65,00 zł
Kuracjusz Beskidzki lekko gazowana 0,5l - 48 butelek WYPRZ
Kuracjusz Beskidzki lekko gazowana 0,5l - 48 butelek WYPRZ

39,90 zł

Cena regularna: 63,00 zł

Najniższa cena: 63,00 zł
pakiet
Pszczeli pyłek kwiatowy 1kg zbiór 2023
Pszczeli pyłek kwiatowy 1kg zbiór 2023

66,15 zł

Cena regularna: 84,00 zł

Najniższa cena: 63,00 zł
Mąka do pizzy typ 00 5kg
Mąka do pizzy typ 00 5kg

18,38 zł

Cena regularna: 23,10 zł

Najniższa cena: 16,50 zł
szt.
Słonecznik łuskany 1kg - jedzpij
Słonecznik łuskany 1kg - jedzpij

7,04 zł

Cena regularna: 10,50 zł

Najniższa cena: 6,70 zł
kg
Miód manuka mgo 550+ 500g manuka health
Miód manuka mgo 550+ 500g manuka health

396,90 zł

Cena regularna: 430,50 zł

Najniższa cena: 378,00 zł
Mąka orkiszowa jasna typ 630 5kg
Mąka orkiszowa jasna typ 630 5kg

36,75 zł

Cena regularna: 46,20 zł

Najniższa cena: 37,00 zł
szt.
Miód manuka mgo 250+ 250g  manuka health
Miód manuka mgo 250+ 250g manuka health

110,25 zł

Cena regularna: 131,25 zł

Najniższa cena: 105,00 zł
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health

160,65 zł

Cena regularna: 165,90 zł

Najniższa cena: 153,00 zł
szt.
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg
Mąka pszenna poznańska typ 500 25kg

64,10 zł

Cena regularna: 78,00 zł

Najniższa cena: 69,30 zł
opak.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl