do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Samopsza - pszenica z dawnych czasów

Samopsza

Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zdecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.

0

Czysty orkisz - dlaczego to ważne?

czysty orkisz

Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.

0

Makaron - jaki rodzaj warto wybrać?

makaron

Przyjmuje się, iż makaron to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody, jaj oraz innych składników o szerokim wachlarzu zastosowań. Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach, który liczył sobie cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Pierwsze makaronowe dania były przyrządzane na sposób bliskowschodni z cynamonem, rodzynkami i miodem.

0

Miód Manuka - co warto o nim wiedzieć?

miód manuka

Nazwa Miodu Manuka wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza ona dosłownie „miód z drzewa herbacianego". Maorysi to grupa etniczna, która jako pierwsza stosowała go w leczeniu. Krzew manuka, z którego wytwarza się miód, pochodzi z Nowej Zelandii, ale jego doskonałe właściwości doceniane są na całym świecie.

0

Erytrytol - naturalny zamiennik cukru.

erytrytol

Erytrytol jest naturalnym zamiennikiem cukru. Zawarty jest w wielu owocach i warzywach. Ma zero kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze pasuje do diety sportowców, ludzi odchudzających oraz osób cierpiących na cukrzycę. Jako substancja słodząca jest wykorzystywana już od 2006 roku w Unii Europejskiej, natomiast w Polsce – od 2008 roku. 

0

Orzechy laskowe, pekan, nerkowce i pistacje - do czego je wykorzystać?

orzechy pekan

Choć są bardzo kaloryczne i mają sporo tłuszczu, to jednak zawarte w nich składniki działają zbawiennie na nasz organizm. Orzechy są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego na Ziemi. Większość z nich – poza kokosami – ma niski indeks glikemiczny. Udowodniono, że wystarczy jeść zaledwie pół garści orzechów dziennie, by znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Sprawdźcie, które z nich warto wybrać!

0

Ryż - właściwości oraz zastosowanie.

ryż

W kulturze azjatyckiej ryż ma specjalne znaczenie. Nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym – to symbol życia i podstawa dań. Mimo że ziemniaki są podstawą w polskiej kuchni, coraz częściej decydujemy się na ryż, jako bazę do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych posiłków, sałatek i deserów. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.

0

Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.

soczewica

Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.

0

Ocet jabłkowy - polecany przez Hipokratesa!

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest znany ludziom już od 5 tysiąclecia p.n.e. Wykorzystywany był w kulturze babilońskiej, egipskiej, rzymskiej, greckiej i chińskiej. Sam Hipokrates doceniał właściwości lecznicze octu jabłkowego, dlatego zalecał jego stosowanie wraz z miodem na kaszel oraz przeziębienie. Co jeszcze warto wiedzieć?

0

Kiełki - domowa hodowla zdrowia!

kiełki

Kiełki to rośliny we wczesnej fazie rozwoju. Są cennym elementem diety, ponieważ w trakcie procesu kiełkowania wytwarzają duże ilości składników odżywczych. Co ciekawe, zawartość tych składników jest większa w kiełkach, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych roślin. Dodatkowym atutem kiełek jest to, że są dostępne przez cały rok.

0

Czarnuszka - roślina, która poza śmiercią wyleczy wszystko!

czarnuszka

Czarnuszka to roślina, która pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiaty o białej i niebieskiej barwie z błękitnym unerwieniem. Była stosowana już w starożytności, gdzie uważano, że poza śmiercią potrafi wszystko wyleczyć. Owoce czarnuszki zawierają trójgraniaste, czarne nasiona.

0

Migdały - jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

migdały

Migdały są nasionami migdałowca. Pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i dzielą się na dwa rodzaje – słodkie oraz gorzkie. Są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. To dzięki nim możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem marcepanu, którego są głównym składnikiem. Co jeszcze warto wiedzieć o migdałach?

0

Burak czerwony - warzywo z bogatą historią i właściwościami.

Burak czerwony

Burak czerwony jest powszechną rośliną uprawną w Polsce. Wywodzi się on od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsza wzmianka o buraku pochodzi z Babilonii. Co więcej, już w 722 roku p.n.e. był uprawiany w ogrodach króla Merodaka-Baladana. W 1583 roku po raz pierwszy opisano kilka odmian buraka w sposób naukowy, a w 1747 roku odkryto w nich sacharozę. Jak widać, jest to warzywo z bogatą historią, a jak przedstawia się jego działanie lecznicze?

0

Imbir i jego moc!

imbir

Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.

0

Płatki zbożowe - cenne źródło błonnika oraz minerałów.

Płatki zbożowe

Płatki owsiane, jaglane, żytnie czy gryczane? Jakie wybrać? Odpowiedź brzmi: wszystkie. A to dlatego, że każde płatki zbożowe to bogactwo błonnika, minerałów, niezbędnych dla organizmu witamin oraz związków bioaktywnych. Dostarczając węglowodanów, dają zastrzyk energii, który jest nam szczególnie potrzebny o poranku.

0

Jabłka - dlaczego warto spożywać zrobione z nich chipsy, soki oraz ocet?

Jabłka

Anglicy mówią: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już w około 6500 r. p.n.e w miejscu położonym pomiędzy Morzem Czarnym, a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te prozdrowotne owoce były także cenione przez Rzymian i Greków. Obecnie właściwości polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie. Jabłka można oczywiście jeść na surowo, jednak można je spożywać w innych formach tj. chipsy, soki oraz ocet.

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Kategorie wpisów
Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl