do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Miód Manuka - co warto o nim wiedzieć?

miód manuka

Nazwa Miodu Manuka wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza ona dosłownie „miód z drzewa herbacianego". Maorysi to grupa etniczna, która jako pierwsza stosowała go w leczeniu. Krzew manuka, z którego wytwarza się miód, pochodzi z Nowej Zelandii, ale jego doskonałe właściwości doceniane są na całym świecie.

0

Wiosenne oczyszczenie organizmu

wiosenne oczyszczenie organizmu

Wiosna to najlepsza pora na oczyszczenie organizmu. Po zimie nasz organizm jest bardzo „obciążony”. Nam wszystkim bardziej zależało nam na tym, aby spożywane pokarmy dostarczały energii i rozgrzewały nas od środka, kiedy temperatura na zewnątrz była dość niska. Najwyższa pora to zmienić. Nieoczyszczony organizm gorzej będzie bowiem przyswajał wiosenne witaminy.

0

Ryż - właściwości oraz zastosowanie.

ryż

W kulturze azjatyckiej ryż ma specjalne znaczenie. Nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym – to symbol życia i podstawa dań. Mimo że ziemniaki są podstawą w polskiej kuchni, coraz częściej decydujemy się na ryż, jako bazę do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych posiłków, sałatek i deserów. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.

0

Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.

soczewica

Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.

0

Ocet jabłkowy - polecany przez Hipokratesa!

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest znany ludziom już od 5 tysiąclecia p.n.e. Wykorzystywany był w kulturze babilońskiej, egipskiej, rzymskiej, greckiej i chińskiej. Sam Hipokrates doceniał właściwości lecznicze octu jabłkowego, dlatego zalecał jego stosowanie wraz z miodem na kaszel oraz przeziębienie. Co jeszcze warto wiedzieć?

0

Jabłka - dlaczego warto spożywać zrobione z nich chipsy, soki oraz ocet?

Jabłka

Anglicy mówią: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już w około 6500 r. p.n.e w miejscu położonym pomiędzy Morzem Czarnym, a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te prozdrowotne owoce były także cenione przez Rzymian i Greków. Obecnie właściwości polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie. Jabłka można oczywiście jeść na surowo, jednak można je spożywać w innych formach tj. chipsy, soki oraz ocet.

0

Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych!

żurawina

Żurawina cieszy się coraz większą popularnością na polskim rynku, a przy tym dostępna jest pod wieloma postaciami. Surowej żurawiny raczej nie zaleca się jeść, ze względu na jej kwaśny smak. Jednak można ją konsumować pod innymi formami takimi jak: soki, suszone owoce, przetwory albo herbaty.

0

Granat - co warto o nim wiedzieć?

granat

Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.

0

Orkisz i jego uzdrawiająca moc!

orkisz

Orkisz znany jest już od bardzo dawna. W odległych czasach był bardzo popularnym zbożem, który był dodawany do posiłków zawodników biorących udział w igrzyskach oraz gladiatorów. W późniejszym czasie został nieco zapomniany, jednak znów powraca do łask. Dostępnych jest wiele produktów, które zawierają orkisz, jednak czy wiecie, jakie ma on właściwości?

0

Grillowane sery!

ser z grilla

Coraz częściej zdarza nam się eksperymentować. Na rzucone hasło grill, w naszych głowach pojawiają się obrazy skwierczącego mięsa. Teraz postrzeganie grilla się zmienia. Zaczynamy próbować grillowanych warzyw, owoców, ryb, ale także serów. Być może sery nie są tak popularne, jak reszta wymienionych przez nas produktów, lecz warto spróbować grillowanego sera. Dlaczego? Poznasz jego nową odsłonę i smak, który zdecydowanie różni się od tego zjadanego z chlebem, tostem czy sałatką. Ser może być daniem głównym z grilla, choć w większości przypadków będzie robił raczej za dodatek. Spróbujemy podać Wam kilka propozycji, w jaki sposób przygotować niesamowity ser grillowany!

0

Przepis na rybę z grilla!

Ryba z grilla

Były owoce, były warzywa, to teraz przedstawimy Wam nasze pomysły na rybę z grilla. Zdajemy sobie sprawę z tego, że niektórzy klasyfikuję rybę do mięsa, inni jednak nie. W związku z tym, że zdania są podzielone stwierdziliśmy, że do naszej grillowej serii dodamy rybę, ponieważ chcemy, abyście mieli możliwość zrobienie grilla bez karkówki czy kiełbasy, ponieważ nie zawsze znajdziecie te składniki w swojej lodówce. Co zrobić, gdy w domu macie jedynie rybę, a ślinka Wam cieknie na samą myśl o grillu? Przeczytaj nasz artykuł do samego końca!

0

Przepis na grilla bez mięsa!

Warzywa z grilla

Kochani, można to już głośno powiedzieć: „Sezon na grilla rozpoczęty!”. Cieszycie się z tego powodu? My bardzo. Nie mogliśmy się doczekać, żeby wysypać węgiel i rozpalić go podpałką. Czujecie ten zapach grillowanych potraw? Nam już cieknie ślinka. Większość kojarzy grilla z karkówką lub kiełbaską. My przełamujemy ten obraz i proponujemy Wam wypróbować grillowane warzywa. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na pyszne, bezmięsne potrawy.

0

Znaczenie posiłku potreningowego. Pomysły z użyciem zdrowej żywności!

Część ekspertów uważa, że kluczem do wymarzonej sylwetki jest zbilansowana dieta. Jednak niektórzy wyznają teorię, że na nasz wygląd w 80% wpływa dieta, a w 20% trening siłowy. Możemy się z tym zgodzić lub nie, ale posiłek po treningu jest bardzo ważny, dlatego też powinien być traktowany jako swoista część aktywności fizycznej. Po wysiłku powinniśmy dostarczyć budulca naszym mięśniom, dzięki któremu zaangażowanie podczas ćwiczeń nie pójdzie na marne. Posiłek potreningowy powinien być zjedzony do godziny po treningu, żeby odpowiednio zostały uzupełnione wszystkie mikro i makro elementy, które pomagają w regeneracji.

0

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego powinno się je uwzględnić w diecie odchudzającej. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne

1

Pomidory – witaminy i wartości odżywcze

 

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzewu. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl