Czysty orkisz - dlaczego to ważne?
Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.
Wśród starych odmian orkiszu możemy wyróżnić: Oberkulmer Rotkorn (Górnokulmskie czerwone ziarno), Roter Tiroler, Altgold-Rotkorn, Baulaender Spelz, Neuegg-Weisskorn, Ostro (połączenie Oberculmer Rotkorn i Roter Tiroler), Frankenkorn oraz Schwabenkorn.
Pseudo-orkiszem natomiast, czyli orkiszem skrzyżowanym z pszenicą, nazywamy odmiany: Rouquin, Hercule, Hubel, Lueg, Cosmos czy Albin.
Pamiętajmy, że przemiał mąki również ma znaczenie. W naszym asortymencie znajdziecie najpopularniejsze typy mąki orkiszowej:
- Typ 1850 - mąka pełnoziarnista, tzw. ciemna. Powstaje poprzez zmielenie całych ziaren, dlatego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika. Jest wspaniała do wypieków pełnoziarnistego chleba. Po wymieszaniu z mąką o niższym numerze np. 630, pieczywo nabiera delikatniejszej formy.
- Typ 630 – mąka orkiszowa o lekko kremowym kolorze, idealna do ciast, ciasteczek, naleśników i bułeczek. Im niższy numer mąki, tym lepsza i delikatniejsza jest ona do wypieków. Bułeczki, kluseczki są bardzo sprężyste i pulchne. Warto pamiętać jednak, że niższy numer, to mniej wartości odżywczych.
W skrócie - ciemna mąka orkiszowa idealnie nadaje się do pieczenia chleba lub bułek, zaś jasna lepiej sprawdzi się przy wypiekach ciast i innych słodkości.
Orkisz - korzyści zdrowotne
Ogromna większość pozytywnych skutków zdrowotnych płynących z jedzenia orkiszu wynika z obecności błonnika. Ważna jest też zawartość składników mineralnych i niektórych witamin. Substancją wyróżniającą orkisz wśród innych zbóż jest rodanid – związek o działający jak naturalny antybiotyk, znajdujący się również we krwi, ślinie i mleku kobiecym. Stymuluje on działanie układu odpornościowego, chroni dziecko karmione piersią przed infekcjami, wpływa na produkcję krwi i prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu.
Spożywanie orkiszu może również nieść korzyści w wielu innych aspektach kwestiach:
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, na co wpływa wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego oraz niacyny, która ponadto hamuje działanie wolnych rodników z utlenionego cholesterolu;
- zmniejszanie ryzyka miażdżycy i incydentów sercowo-naczyniowych;
- poprawa krążenia krwi i zmniejszenie ryzyka anemii za sprawą wysokiej zawartości żelaza i miedzi – pierwiastków uczestniczących w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Więcej czerwonych ciałek wpływa na lepsze dotlenienie komórek, przyspieszenie metabolizmu, wzrost poziomu energii o lepsze samopoczucie.
- wpływ na układ hormonalny poprzez niacynę niezbędną do jego funkcjonowania;
- pobudzanie układu odpornościowego przez tiaminę w przypadku zapalenia i przewlekłego stresu;
- kontrola poziomu cukru we krwi i masy ciała poprzez błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu i wydłuża uczucie sytości po posiłku.
Polecamy wypróbować ten szybki i tani przepis na ciastka orkiszowe:
- 120 g brązowego cukru
- 1/2 kostki masła (125g)
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kardamonu
- Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kardamonem, wlewamy mleko i znów zmiksujemy.
- Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wykrawamy formy ciastek, za pomocą foremek lub szklanki w odpowiednim rozmiarze, po czym układamy w niewielkich odstępach
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Po ostudzeniu są gotowe do spożycia!
W naszym sklepie znajdziecie doskonałej jakości mąki orkiszowe z polskich upraw. Od dawna w sprzedaży posiadamy konwencjonalną mąkę orkiszową z odmiany Frankenkorn. Mąka ta cieszy się bardzo dużym powodzeniem wśród klientów naszego sklepu, którzy stale wracają usatysfakcjonowani powstałymi z niej wypiekami. Nowością w naszym sklepie jest mąka orkiszowa ekologiczna pochodząca z certyfikowanych upraw. BIO BONA jasna i pełnoziarnista z odmiany Schwabenkorn jest niekwestionowaną królową! Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem na https://jedzpij.pl/.