Kiełki - domowa hodowla zdrowia!
Kiełki to rośliny we wczesnej fazie rozwoju. Są cennym elementem diety, ponieważ w trakcie procesu kiełkowania wytwarzają duże ilości składników odżywczych. Co ciekawe, zawartość tych składników jest większa w kiełkach, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych roślin. Dodatkowym atutem kiełek jest to, że są dostępne przez cały rok.
Co warto wiedzieć o kiełkach?
- wzmacniają organizm,
- dodają witalności oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy,
- są bogate w: białka, witaminy z grupy B, witaminy E, żelazo, magnez, fosfor i potas.
- posiadają: witaminy A, B, C, żelazo, kobalt, miedź, magnez, mangan, potas, wapń, błonnik i białko,
- wykazują działanie odkwaszające organizm oraz przeciwnowotworowe,
- obniżają ciśnienie krwi,
- zalecane są w przypadku anemii,
- mają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
- zawierają sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka,
- posiadają także: witaminy A, B, C, E i K1, wapń, żelazo, magnez, fosfor, selen, potas, cynk i mangan.
- są źródłem: witaminy B, C, fosforu, manganu, selenu, żelaza, magnezu, cynku, potasu, krzemu, jodu, miedzi i siarki,
- pozytywnie wpływają na poprawę pracy serca,
- przeciwdziałają starzeniu się organizmu oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
- zawierają: witaminy A, B, C, K1, jod, cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan i potas,
- pobudzają metabolizm, przemianę materii oraz wydzielanie soku żołądkowego,
- mają korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci,
- działają moczopędnie, żółciopędnie oraz krwiotwórczo.
- zawierają: duże ilości kwasu foliowego, witaminy z grupy B, witaminę C, miedź, magnez, bor, fosfor, żelazo, potas, cynk, mangan, krzem,
- wykazują działanie przeciwwirusowe oraz antynowotworowe,
- pozytywnie wpływają na zęby i cerę,
- są polecane osobom chorującym na cukrzycę i miażdżycę.
- są bogate w: witaminy A, B, C, K1, miedź, żelazo, mangan, magnez, lit, fosfor, potas, jod, cynk i siarkę.
Jak wyhodować kiełki w domu?
Przygotujcie kiełkownicę oraz wybierzcie kiełki, które są przeznaczone do hodowli w niej. Przed przystąpieniem do wysiewania, namoczcie kiełki w letniej, przegotowanej wodzie od 4 do 6 godzin, gdy nasiona są małe, natomiast w przypadku dużych nasion czas wydłuża się od 10 do 12 godzin. Pamiętajcie, aby porządnie umyć kiełkownicę przed pierwszym użyciem. Ulokujcie ją w słabo nasłonecznionym miejscu oraz na równej powierzchni. Wysiejcie nasiona na jedną, luźno ułożoną warstwę. Pamiętajcie, że należy od 1 do 3 razy dziennie przelewać nasiona letnią wodą (połową szklanki). Po przelaniu się wody musicie zadbać o to, aby opróżnić zbiornik. Po upływie od 3 do 7 dni kiełki są gotowe do spożycia. Pamiętajcie, aby umyć je przed spożyciem!
Przepis z wykorzystaniem kiełek
Kurczak smażony z kiełkami
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 30g sezamu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 170g kiełków brokułów
- 300g kapusty włoskiej
- 0,5 kapusty pekińskiej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Posiekajcie cebulę, czosnek, kapustę włoską oraz pekińską. Rozgrzejcie mały rondel i potrząsając nim, uprażcie sezam. Wysypcie go do miski i odstawcie. Podsmażcie pokrojonego w kostkę kurczaka na dużej patelni, a następnie dodajcie cebulę i czosnek. Smażcie wszystko przez 3 minuty, a następnie dodajcie kapustę pekińską i włoską. Po kolejnych 3 minutach dorzućcie kiełki. Doprawcie wszystko solą i pieprzem, a następnie zdejmijcie z ognia i podawajcie danie z sezamem. Smacznego!
Jeśli zabrakło Wam kiełek, zapraszamy do naszego sklepu na: https://jedzpij.pl/nasiona-na-kielki.