Chocolate cookies
Ciasteczka czekoladowe
z mieszanki
Nie masz czasu i/lub natchnienia na skomplikowane przepisy na ciastka z niewiadomym efektem końcowym?
Mamy coś dla wszystkich zapracowanych mam i tatusiów, którzy chcą ucieszyć swoje pociechy czymś słodkim.
Pyszne, mięciutkie, z delikatnym i wilgotnym wnętrzem – ciasteczka czekoladowe, które zawsze „wychodzą” i nigdy się nie nudzą!
1 kg mieszanki Chocolate cookies wystarczy na przygotowanie 3 blaszek ciastek o średnicy ok 10cm
Przepis do wydruku TUTAJ
Składniki:
1kg |
|
100 g |
masło/margaryna |
2 |
jajka rozmiar L |
½ szklanki |
oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego |
¼ szklanki |
wody |
120g |
mlecznych lub gorzkich dropsów czekoladowych do zapiekania (chocolate chips) lub bardzo drobno pokrojona czekolada biała lub ciemna * |
Mieszanka do wypieku ciasteczek czekoladowych "Chocolate cookies" 1kg |
KUP TUTAJ |
Sposób wykonania:
-
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (potrzebne składniki należy wyjąć i położyć na blacie kuchennym na 1 godzinę przed pieczeniem)
-
czekoladę podzielić na mniejsze kawałeczki lub użyć specjalnych dropsów czekoladowych do zapiekania tzw chocolate chips*
-
wszystkie składniki umieścić w misie miksera
-
miksować do połączenia składników ok 4 min hakami do cista
-
wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
-
uformować kulki (sugerowana waga jednej kulki od 60- 80g) i delikatnie je rozpłaszczyć łyżka – układać na blaszce w odstępach bo ciastka zwiększą swoją objętość
-
piec w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 180°C przez 13-15 min**
*czekoladę w kawałkach można zastąpić owocami suszonymi np. żurawina ciętą lub całą lub innymi bakaliami
**nie piecz za długo bo ciasteczka się przesuszą i będą gorzkawe w smaku
SMACZNEGO!
Jeżeli wypróbowałeś ten produkt podziel się opinią o nim w komentarzu. Pozdrawiamy wszystkich zabieganych czekoladoholików:)