do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Migdały - jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

11-01-2019, MarkMe

migdały

Migdały - jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Migdały są nasionami migdałowca. Pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i dzielą się na dwa rodzaje – słodkie oraz gorzkie. Są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. To dzięki nim możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem marcepanu, którego są głównym składnikiem. Co jeszcze warto wiedzieć o migdałach?

Rodzaje migdałów

Bardziej znane są nam słodkie migdały, ponieważ często z nich korzystamy. Robimy z nich przetwory, spożywamy na surowo bądź dodajemy do innych potraw, aby je uatrakcyjnić. Gorzkie migdały są uprawiane na mniejszą skalę ze względu na to, że są trujące. Mimo wszystko, po oddzieleniu substancji szkodzących możemy otrzymać olej migdałowy.

Migdały słodkie surowe

Warto sięgnąć po migdały nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak, ale także ze względu na ich wpływ na nasze zdrowie.

  • polecane są cukrzykom oraz osobom narażonym na cukrzycę – pozwalają uniknąć rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i białkom.
  • pomagają kobietom w ciąży – zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który nie tylko jest potrzebny do rozwoju dziecka, ale również zapobiegają nudnościom i zgadze.
  • wspomagają odchudzanie – zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz dają uczucie sytości za sprawą zawartego w nich błonnika. Należy jednak pamiętać, że spożywanie migdałów w nadmiarze może dać efekt odwrotny od zamierzonego oraz powodować zaparcia.
  • zalecane są wegetarianom oraz sportowcom – są jednym z najbogatszych źródeł białka wśród orzechów oraz poprawiają wydolność mięśni ze względu na zawartą argininę.
  • wspomagają organizm przy chorobach układu moczowego i oddechowego – łagodzą objawy kamieni nerkowych, zwężenia cewki moczowej oraz wykazują właściwości wykrztuśne.
  • pozytywnie wpływają na urodę – stymulują wzrost włosów oraz zapobiegają łamliwości paznokci, dzięki witaminie B.

Olej migdałowy

Możemy go zastosować nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Dlaczego warto go używać?

  • ma pozytywny wpływ na naszą skórę – odżywia ją oraz zmiękcza, dzięki czemu uzyskujemy zdrowy i świeży wygląd. Zapobiega powstawaniu rozstępów oraz cellulitu. Może również zmniejszyć widoczność blizn. Dodatkowo chroni skórę przed słońcem, wiatrem i zimnem.
  • opóźnia procesy starzenia się – redukuje powstawanie zmarszczek oraz zmniejsza widoczność tych, które już mamy.
  • ma szerokie zastosowanie kosmetyczne – regeneruje nasze włosy, niweluje sińce pod oczami, pomaga usunąć makijaż, złuszcza martwy naskórek oraz idealnie nawilża dłonie i stopy.

Mąka migdałowa

Szczególnie polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Osoby te bez żadnych obaw mogą po nią sięgnąć w ramach zamiennika mąk pszennych.

  • wspomaga pracę układu nerwowego – nie tylko poprawia pamięć i koncentrację, ale także redukuje stres oraz wykazuje działanie antydepresyjne. Działanie to zawdzięcza witaminom z grupy B oraz magnezowi.
  • zmniejsza ryzyko występowania chorób serca – obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, poprawia krążenie, zapobiega powstawaniu zakrzepów, a to wszystko dzięki dużej zawartości witaminy E, flawonoidom oraz błonnikowi.
Przepisy z migdałami

Czekoladowe trufle z migdałami

Składniki:

  • 200 g margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g pokruszonych herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżki słodkiego kakao

Przygotowanie:

Włóżcie do miski margarynę, dodajcie cukier puder i utrzyjcie je razem. Dodajcie ciastka, migdały, płatki kukurydziane, spirytus i kakao, a następnie wymieszajcie razem. Z uzyskanej masy uformujcie kulki wielkości orzecha i obtoczcie w słodkim kakao. Włóżcie kuleczki do lodówki i po kilku godzinach będą gotowe do spożycia.

Pesto z papryki

Składniki:

  • 0,5 kg papryki
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki migdałów
  • Szklanka papryki w occie
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Umyjcie paprykę i obierzcie ze skórki, a następnie wrzućcie wszystkie składniki do blendera bez oliwy. Zmiksujcie wszystko na gładką masę, a następnie doprawcie solą i pieprzem oraz zalejcie oliwą. Gotowe!

 

Zapraszamy do naszego sklepu, aby zaopatrzyć się w potrzebne składniki: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl