Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.
Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.
Soczewica i jej właściwości
- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu – dzięki niskiej zawartości sodu oraz dużej ilości potasu wspomaga leczenie nadciśnienia,
- wspomaga leczenie anemii – dzieje się tak, ponieważ soczewica zawiera żelazo oraz kwas foliowy, które wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek, a także podnoszą poziom hemoglobiny,
- redukuje zły cholesterol – zawdzięcza to działanie błonnikowi, a przy okazji reguluje ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru oraz wystąpienia zawału,
- jest polecana cukrzykom – ze względu na niski indeks glikemiczny oraz ze względu na właściwości obniżające poziom glukozy we krwi,
- powinny ją spożywać kobiety w ciąży oraz planujące dziecko – soczewica zawiera w sobie dużo kwasu foliowego oraz witaminę B9, która zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu,
- wspomaga odchudzanie – dzięki dużej ilości błonnika zapewnia nam uczucie sytości, a co za tym idzie, zmniejsza nasz apetyt na słodycze. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, które jest niezbędne do zniesienia trudów odchudzania.
Soczewica – kto powinien jej unikać?
Jeśli zmagacie się z problemami z układem pokarmowym, powinniście zrezygnować ze spożywania soczewicy – powoduje ona wzdęcia oraz nadmierną fermentację w jelitach przez zawarte w niej oligosacharydy.
Soczewica i jej rodzaje
Czerwona – jest najpopularniejszym rodzajem soczewicy. Jest to pozbawiona łupinki brązowa soczewica. Jest idealnym składnikiem zup i nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Brązowa – posiada wyrazisty smak. Używana jest do wyrabiania pasztetów, mielonych kotletów, gulaszu oraz wegańskiego pieczywa.
Zielona – ma delikatny smak, a po ugotowaniu jest sypka. Idealnie nada się do zrobienia past kanapkowych, farszu do pierogów i krokietów. Jest też dobrym składnikiem do sałatek.
Żółta – jest delikatna w smaku, jednak po ugotowaniu rozpada się, dlatego idealnie nada się do zup.
Czarna – przypomina z wyglądu kawior, komponuje się z zupami oraz pikantnymi przekąskami.
Koralowa i pomarańczowa – mają delikatny smak, a po ugotowaniu rozpadają się, dlatego warto zrobić z nich puree lub krem.
Co warto jeszcze wiedzieć o soczewicy?
Może być ona alternatywą dla mięsa, dlatego często jest spożywana przez wegetarian. Należy jednak pamiętać, że posiada ona niepełnowartościowe białko, ale po połączeniu soczewicy z innymi produktami zbożowymi lub ziemniakami może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Przepisy z soczewicą
Zupa jarzynowa z soczewicą
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżki masła
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry rosołu
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- ¼ kalafiora
- 1 pomidor
- 1 ziemniak
- ¼ szklanki śmietany 30%
- Koperek
- Szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Przygotujcie większy garnek i podgrzejcie w nim masło i oliwę. Dodajcie startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszajcie wszystko przez około 2 minuty, a następnie wlejcie rosół i zagotujcie. Dodajcie soczewicę oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawcie wszystko solą, pieprzem i kurkumą, a następnie gotujcie przez 10 minut. Dodajcie pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) oraz różyczki kalafiora. Gotujcie przez kolejne 5 minut, a następnie dodajcie koperek i odstawcie wszystko z ognia. Dodajcie śmietanę i wymieszajcie wszystko. Gotowe!
Spaghetti z soczewicą
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- Makaron spaghetti
- 2 łyżki przyprawy włoskiej
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek zielonej dymki
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Pokrójcie drobno czosnek, cebulę i dymkę. Ugotujcie osobno soczewicę oraz makaron według wskazówek na opakowaniu. Zachowajcie wodę z gotowania makaronu. Podsmażcie na patelni czosnek z cebulą, dodajcie do tego soczewicę i przyprawę włoską. Smażcie tak przez 2 minuty, a następnie wlejcie do tego 300 ml wody z makaronu. Duście całość przez 5 minut. Dodajcie dymkę. Gotowe danie podawajcie z makaronem obficie polanym oliwą.
Potrzebujecie soczewicę? Zajrzyjcie do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.