do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.

08-03-2019, MarkMe

soczewica

Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.

Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.

Soczewica i jej właściwości

- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu – dzięki niskiej zawartości sodu oraz dużej ilości potasu wspomaga leczenie nadciśnienia,

- wspomaga leczenie anemii – dzieje się tak, ponieważ soczewica zawiera żelazo oraz kwas foliowy, które wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek, a także podnoszą poziom hemoglobiny,

- redukuje zły cholesterol – zawdzięcza to działanie błonnikowi, a przy okazji reguluje ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru oraz wystąpienia zawału,

- jest polecana cukrzykom – ze względu na niski indeks glikemiczny oraz ze względu na właściwości obniżające poziom glukozy we krwi,

- powinny ją spożywać kobiety w ciąży oraz planujące dziecko – soczewica zawiera w sobie dużo kwasu foliowego oraz witaminę B9, która zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu,

- wspomaga odchudzanie – dzięki dużej ilości błonnika zapewnia nam uczucie sytości, a co za tym idzie, zmniejsza nasz apetyt na słodycze. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, które jest niezbędne do zniesienia trudów odchudzania.

Soczewica – kto powinien jej unikać?

Jeśli zmagacie się z problemami z układem pokarmowym, powinniście zrezygnować ze spożywania soczewicy – powoduje ona wzdęcia oraz nadmierną fermentację w jelitach przez zawarte w niej oligosacharydy.

Soczewica i jej rodzaje

Czerwona – jest najpopularniejszym rodzajem soczewicy. Jest to pozbawiona łupinki brązowa soczewica. Jest idealnym składnikiem zup i nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Brązowa – posiada wyrazisty smak. Używana jest do wyrabiania pasztetów, mielonych kotletów, gulaszu oraz wegańskiego pieczywa.

Zielona – ma delikatny smak, a po ugotowaniu jest sypka. Idealnie nada się do zrobienia past kanapkowych, farszu do pierogów i krokietów. Jest też dobrym składnikiem do sałatek.

Żółta – jest delikatna w smaku, jednak po ugotowaniu rozpada się, dlatego idealnie nada się do zup.

Czarna – przypomina z wyglądu kawior, komponuje się z zupami oraz pikantnymi przekąskami.

Koralowa i pomarańczowa – mają delikatny smak, a po ugotowaniu rozpadają się, dlatego warto zrobić z nich puree lub krem.

Co warto jeszcze wiedzieć o soczewicy?

Może być ona alternatywą dla mięsa, dlatego często jest spożywana przez wegetarian. Należy jednak pamiętać, że posiada ona niepełnowartościowe białko, ale po połączeniu soczewicy z innymi produktami zbożowymi lub ziemniakami może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

Przepisy z soczewicą

Zupa jarzynowa z soczewicą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżki masła
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry rosołu
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • ¼ kalafiora
  • 1 pomidor
  • 1 ziemniak
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • Koperek
  • Szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Przygotujcie większy garnek i podgrzejcie w nim masło i oliwę. Dodajcie startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszajcie wszystko przez około 2 minuty, a następnie wlejcie rosół i zagotujcie. Dodajcie soczewicę oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawcie wszystko solą, pieprzem i kurkumą, a następnie gotujcie przez 10 minut. Dodajcie pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) oraz różyczki kalafiora. Gotujcie przez kolejne 5 minut, a następnie dodajcie koperek i odstawcie wszystko z ognia. Dodajcie śmietanę i wymieszajcie wszystko. Gotowe!

Spaghetti z soczewicą

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • Makaron spaghetti
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek zielonej dymki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Pokrójcie drobno czosnek, cebulę i dymkę. Ugotujcie osobno soczewicę oraz makaron według wskazówek na opakowaniu. Zachowajcie wodę z gotowania makaronu. Podsmażcie na patelni czosnek z cebulą, dodajcie do tego soczewicę i przyprawę włoską. Smażcie tak przez 2 minuty, a następnie wlejcie do tego 300 ml wody z makaronu. Duście całość przez 5 minut. Dodajcie dymkę. Gotowe danie podawajcie z makaronem obficie polanym oliwą.

 

Potrzebujecie soczewicę? Zajrzyjcie do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl