Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.

0

soczewica

Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa.

Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.

Soczewica i jej właściwości

- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu – dzięki niskiej zawartości sodu oraz dużej ilości potasu wspomaga leczenie nadciśnienia,

- wspomaga leczenie anemii – dzieje się tak, ponieważ soczewica zawiera żelazo oraz kwas foliowy, które wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek, a także podnoszą poziom hemoglobiny,

- redukuje zły cholesterol – zawdzięcza to działanie błonnikowi, a przy okazji reguluje ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru oraz wystąpienia zawału,

- jest polecana cukrzykom – ze względu na niski indeks glikemiczny oraz ze względu na właściwości obniżające poziom glukozy we krwi,

- powinny ją spożywać kobiety w ciąży oraz planujące dziecko – soczewica zawiera w sobie dużo kwasu foliowego oraz witaminę B9, która zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu,

- wspomaga odchudzanie – dzięki dużej ilości błonnika zapewnia nam uczucie sytości, a co za tym idzie, zmniejsza nasz apetyt na słodycze. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, które jest niezbędne do zniesienia trudów odchudzania.

Soczewica – kto powinien jej unikać?

Jeśli zmagacie się z problemami z układem pokarmowym, powinniście zrezygnować ze spożywania soczewicy – powoduje ona wzdęcia oraz nadmierną fermentację w jelitach przez zawarte w niej oligosacharydy.

Soczewica i jej rodzaje

Czerwona – jest najpopularniejszym rodzajem soczewicy. Jest to pozbawiona łupinki brązowa soczewica. Jest idealnym składnikiem zup i nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Brązowa – posiada wyrazisty smak. Używana jest do wyrabiania pasztetów, mielonych kotletów, gulaszu oraz wegańskiego pieczywa.

Zielona – ma delikatny smak, a po ugotowaniu jest sypka. Idealnie nada się do zrobienia past kanapkowych, farszu do pierogów i krokietów. Jest też dobrym składnikiem do sałatek.

Żółta – jest delikatna w smaku, jednak po ugotowaniu rozpada się, dlatego idealnie nada się do zup.

Czarna – przypomina z wyglądu kawior, komponuje się z zupami oraz pikantnymi przekąskami.

Koralowa i pomarańczowa – mają delikatny smak, a po ugotowaniu rozpadają się, dlatego warto zrobić z nich puree lub krem.

Co warto jeszcze wiedzieć o soczewicy?

Może być ona alternatywą dla mięsa, dlatego często jest spożywana przez wegetarian. Należy jednak pamiętać, że posiada ona niepełnowartościowe białko, ale po połączeniu soczewicy z innymi produktami zbożowymi lub ziemniakami może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

Przepisy z soczewicą

Zupa jarzynowa z soczewicą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżki masła
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry rosołu
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • ¼ kalafiora
  • 1 pomidor
  • 1 ziemniak
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • Koperek
  • Szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Przygotujcie większy garnek i podgrzejcie w nim masło i oliwę. Dodajcie startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszajcie wszystko przez około 2 minuty, a następnie wlejcie rosół i zagotujcie. Dodajcie soczewicę oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawcie wszystko solą, pieprzem i kurkumą, a następnie gotujcie przez 10 minut. Dodajcie pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) oraz różyczki kalafiora. Gotujcie przez kolejne 5 minut, a następnie dodajcie koperek i odstawcie wszystko z ognia. Dodajcie śmietanę i wymieszajcie wszystko. Gotowe!

Spaghetti z soczewicą

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • Makaron spaghetti
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek zielonej dymki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Pokrójcie drobno czosnek, cebulę i dymkę. Ugotujcie osobno soczewicę oraz makaron według wskazówek na opakowaniu. Zachowajcie wodę z gotowania makaronu. Podsmażcie na patelni czosnek z cebulą, dodajcie do tego soczewicę i przyprawę włoską. Smażcie tak przez 2 minuty, a następnie wlejcie do tego 300 ml wody z makaronu. Duście całość przez 5 minut. Dodajcie dymkę. Gotowe danie podawajcie z makaronem obficie polanym oliwą.

 

Potrzebujecie soczewicę? Zajrzyjcie do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Mąka żytnia typ 720 25kg
Mąka żytnia typ 720 25kg
120,00 zł 105,00 zł
szt.
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij
34,00 zł 27,50 zł
kg
Pierzga pszczela 1kg zbiór 2021
Pierzga pszczela 1kg zbiór 2021
300,00 zł 260,00 zł
kg
Podpiwek staropolski 500ml Polbioeco
Podpiwek staropolski 500ml Polbioeco
5,80 zł 4,50 zł
szt.
Jan 1,5l woda lecznicza - 18 butelek
Jan 1,5l woda lecznicza - 18 butelek
130,00 zł 115,00 zł
Mąka pszenna graham typ 1850 25kg
Mąka pszenna graham typ 1850 25kg
120,00 zł 100,00 zł
szt.
Jan 1,5l woda lecznicza - 6 butelek
Jan 1,5l woda lecznicza - 6 butelek
48,00 zł 40,00 zł
Sok z selera i jabłek 100%  5l Tłocznia Maurera
Sok z selera i jabłek 100% 5l Tłocznia Maurera
47,62 zł 45,00 zł
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl