do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Mąka żytnia - zdrowa i pyszna alternatywa

Mąka żytnia i produkty z niej przygotowane charakteryzują się wyjątkowym smakiem, niespotykanym w wyrobach z mąki pszennej. Nie dość, że w porównaniu z mąką pszenną żytnia ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek, w szczególności glutenu, to dodatkowo lepiej absorbuje wodę co sprawia, że pieczywo na mące żytniej dłużej zachowuje świeżość. Kaloryczność mąki żytniej zależna jest od jej odmiany, patrzy się tutaj na zawartość zmielonej otoczki ziarna – w ten sposób jasna odmiana jest mniej kaloryczna od ciemnej. Charakterystyka mąki żytniej jest dosyć wyraźna i łatwa do zidentyfikowania, kiedy patrzymy na nią w sąsiedztwie mąki pszennej. Jest widocznie grubsza i ciemniejsza, nawet przy jasnych odmianach. Jej orzechowość i lekka kwaskowatość nadają wyraźnego smaku wyrobom z niej wykonanym.

0

Samopsza - pszenica z dawnych czasów

Samopsza

Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zdecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.

0

Czysty orkisz - dlaczego to ważne?

czysty orkisz

Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.

0

Płaskurka - co warto wiedzieć o tym zbożu?

płaskurka

Płaskurka to gatunek pszenicy, której właściwości doceniono już w starożytnej Mezopotamii. Warto zwrócić uwagę na to, że zboże płaskurka jest wolne od zanieczyszczeń oraz chemii, ponieważ jest ono uprawiane tradycyjnymi metodami. Pochodzi z obszarów Egiptu, Syrii, Palestyny i Mezopotamii. Ze względu na zapomnienie o tym zbożu, płaskurkę uprawiają jedynie rolnicy w województwie kujawsko-pomorskim.

0

Produkty z lnu - zastosowanie, właściwości i ciekawostki!

Drodzy czytelnicy, czy wiecie, jak dużo zastosowań i wartości ma len? Przygotowaliśmy dla Was na dzisiaj artykuł, w którym możecie przeczytać jakie właściwości zdrowotne ma len, na jaki sposób wykorzystacie go w kuchni oraz kilka ciekawostek, które udowodnią, jak niesamowita to roślina!

0

Która mąka jest najlepsza?

Wór mąki

Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez mąki. Używa się jej do produkcji pieczywa, makaronu, wyrobów cukierniczych. Z mąki robimy zasmażki, omlety, wypieki, dodajemy ją do zup i sosów. Stojąc jednak przed sklepową półką, możemy jednak mieć nie lada dylemat. Co oznaczają poszczególne typy mąki i jakie mają zastosowanie?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl