Mąka żytnia i produkty z niej przygotowane charakteryzują się wyjątkowym smakiem, niespotykanym w wyrobach z mąki pszennej. Nie dość, że w porównaniu z mąką pszenną żytnia ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek, w szczególności glutenu, to dodatkowo lepiej absorbuje wodę co sprawia, że pieczywo na mące żytniej dłużej zachowuje świeżość. Kaloryczność mąki żytniej zależna jest od jej odmiany, patrzy się tutaj na zawartość zmielonej otoczki ziarna – w ten sposób jasna odmiana jest mniej kaloryczna od ciemnej. Charakterystyka mąki żytniej jest dosyć wyraźna i łatwa do zidentyfikowania, kiedy patrzymy na nią w sąsiedztwie mąki pszennej. Jest widocznie grubsza i ciemniejsza, nawet przy jasnych odmianach. Jej orzechowość i lekka kwaskowatość nadają wyraźnego smaku wyrobom z niej wykonanym.
Samopsza - pszenica z dawnych czasów
0
Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zdecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.
Czysty orkisz - dlaczego to ważne?
0
Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.
Żyto i jego właściwości
0
Żyto i żytnie przetwory są od wieków wykorzystywane przez człowieka. Znaczna ilość dokonanych badań dowodzi o korzyściach spożywania tego zboża i jego produktów.
Płaskurka - co warto wiedzieć o tym zbożu?
0
Płaskurka to gatunek pszenicy, której właściwości doceniono już w starożytnej Mezopotamii. Warto zwrócić uwagę na to, że zboże płaskurka jest wolne od zanieczyszczeń oraz chemii, ponieważ jest ono uprawiane tradycyjnymi metodami. Pochodzi z obszarów Egiptu, Syrii, Palestyny i Mezopotamii. Ze względu na zapomnienie o tym zbożu, płaskurkę uprawiają jedynie rolnicy w województwie kujawsko-pomorskim.
Mąka - jakie są jej rodzaje i typy?
0
Mąka to nic innego jak produkt, który powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż lub orzechów. Cechuje się sypką konsystencją oraz drobną granulacją. Mąkę można podzielić na rodzaje oraz na typy. Zaciekawieni? Czytajcie dalej!
Produkty z lnu - zastosowanie, właściwości i ciekawostki!
0
Drodzy czytelnicy, czy wiecie, jak dużo zastosowań i wartości ma len? Przygotowaliśmy dla Was na dzisiaj artykuł, w którym możecie przeczytać jakie właściwości zdrowotne ma len, na jaki sposób wykorzystacie go w kuchni oraz kilka ciekawostek, które udowodnią, jak niesamowita to roślina!
Przepis na świąteczne fit muffiny bez miksera!
0
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to najlepszy czas na wspólne, rodzinne przygotowanie słodkości na świąteczny stół w Waszych domach. Dostępność różnorodnych produktów daje możliwość przygotowania ciekawych dań i pozwala na kuchenne eksperymenty.
Bułki orkiszowe razowe - przepis
0
Rewelacyjne bułki z razowej mąki orkiszowej z dużą ilością mieszanki ziaren. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu z ciasta przygotowanego z samej mąki razowej, bez żadnego dodatku jasnej mąki.
Która mąka jest najlepsza?
0
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez mąki. Używa się jej do produkcji pieczywa, makaronu, wyrobów cukierniczych. Z mąki robimy zasmażki, omlety, wypieki, dodajemy ją do zup i sosów. Stojąc jednak przed sklepową półką, możemy jednak mieć nie lada dylemat. Co oznaczają poszczególne typy mąki i jakie mają zastosowanie?

od 250 zł





9,90 zł
Cena regularna:
12,99 zł

14,99 zł
Cena regularna:
20,00 zł

31,00 zł
Cena regularna:
36,00 zł

235,00 zł
Cena regularna:
275,00 zł

3,90 zł
Cena regularna:
5,50 zł

70,00 zł
Cena regularna:
79,00 zł

4,60 zł
Cena regularna:
5,90 zł

50,00 zł
Cena regularna:
60,00 zł

164,00 zł
Cena regularna:
169,00 zł

9,00 zł
Cena regularna:
13,70 zł

186,00 zł
Cena regularna:
210,00 zł

52,60 zł
Cena regularna:
65,00 zł


9,90 zł
Cena regularna:
12,99 zł

3,90 zł
Cena regularna:
5,50 zł