Orzechy laskowe, pekan, nerkowce i pistacje - do czego je wykorzystać?
Choć są bardzo kaloryczne i mają sporo tłuszczu, to jednak zawarte w nich składniki działają zbawiennie na nasz organizm. Orzechy są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego na Ziemi. Większość z nich – poza kokosami – ma niski indeks glikemiczny. Udowodniono, że wystarczy jeść zaledwie pół garści orzechów dziennie, by znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Sprawdźcie, które z nich warto wybrać!
PISTACJE – nasiona z beta-karotenem
Pochodzą z Bliskiego Wschodu, a dowody na ich tak wczesne istnienie sięgają aż 7000 lat przed naszą erą. Pistacje powszechnie uznaje się za orzechy, ale technicznie są one nasionami drzewa pistacjowego, które pokrywa drobna łupina. Są wyjątkowo bogate w beta-karoten, mają sporo białka, potasu i witamin z grupy B. Działają korzystnie na serce i obniżają poziom ciśnienia krwi. Większą część tłuszczu w pistacjach stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają też wapń, żelazo, magnez i fosfor.
NERKOWCE – mają najwięcej żelaza
Pochodzą z Brazylii, ale cieszą się ogromną popularnością nawet na Dalekim Wschodzie. Mają najwyższą ze wszystkich orzechów zawartość żelaza, dlatego powinny je przegryzać osoby walczące z anemią. Oprócz wapnia mają magnez, fosfor i potas.
ORZECHY LASKOWE – zapobiegają miażdżycy
Poleca się je w profilaktyce miażdżycy, ponieważ regulują poziom cholesterolu. Choć mają mniej białka niż inne orzechy, to zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas foliowy i witaminę E. Mają także wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
PEKAN – słodkie orzechy z dużą ilością cynku
Orzechy pekan to owoce wysokiego i potężnego drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym lub pekanowym. Naturalnie rośnie ono w centralnej oraz południowej części Stanów Zjednoczonych. Aż 72 proc. ich zawartości stanowi tłuszcz. Tylko 9 proc. – białko. Wyróżniają się ilością cynku. Warto wiedzieć, że 100 g tych orzechów zaspokaja około 60 procent dobowego zapotrzebowania na ten składnik. Ze względu na słodki i delikatny smak często dodaje się je do ciast. Amerykanie przepadają za słynnym pecan pie, czyli tartą z aromatycznym nadzieniem z tych orzechów.
Przepisy z orzechami
Chrupiące pałki z orzechami pekan
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 łyżki orzechów pekan
- ser mozzarella
- natka pietruszki
- 2 łyżki margaryny
- 6 kromek pieczywa tostowego
- sól do smaku
Przygotowanie
Po umyciu pałek, natrzyj je przyprawą i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut. Okrój ze skórki pieczywo tostowe, a następnie umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko. Pieczywo przesyp do miski, dodaj posiekane orzechy, natkę oraz starty ser i dopraw do smaku. Na koniec dodaj margarynę i wymieszaj dobrze. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw przyprawione pałki kurczaka na 50 minut.
Udka z farszem mięsno-pistacjowym
Składniki
- 4 udka z kurczaka,
- ok. 200 g mięsa mielonego,
- 100 g pistacji,
- 3-4 paczki plasterków bekonu,
- 1 jajko,
- sól, pieprz i olej do smażenia.
Przygotowanie
Przygotuj udka tak, aby zostało Ci mięso ze skórką w postaci prostokąta bez kości. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przypraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Do mielonego dodaj jajko, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj niezbyt drobno posiekane pistacje i mieszaj wszystko ponownie. Na rozłożony płat kurczaka połóż wałeczek mięsa mielonego z pistacjami, a następnie zawiń. Udko owiń kawałkiem bekonu. Smaż mięso ze wszystkich stron na patelni na rumiano, zawiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Jeśli musisz uzupełnić swoje zapasy, zapraszamy do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.