Producent
Produkt ekologiczny
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
37,80 zł
Cena regularna:
46,20 zł
21,00 zł
Cena regularna:
26,30 zł
81,00 zł
Cena regularna:
89,00 zł
118,00 zł
Cena regularna:
135,00 zł
7,40 zł
Cena regularna:
8,50 zł
Oleje i Oliwy
w tej kategorii znajdują się najwyższej jakości oleje tłoczone na zimno, oliwy z oliwek oraz zdrowe tłuszcze zwierzęce.
Oleje tłoczone na zimno
Z roku na rok na całym świecie zwiększa się świadomość jak duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma odpowiednia dieta. Coraz więcej osób stawia na zdrowe i nieprzetworzone produkty oraz te o naturalnym pochodzeniu. Do takich artykułów można zaliczyć oleje tłoczone na zimno, czyli takie, które nie są poddawane rafinacji.
Różnią się one od tych, które stoją na półkach w supermarketach. Przy tych tłoczonych na zimno temperatura w procesie produkcji nie przekracza 40-50oC, natomiast te używane przez większość konsumentów tłoczone są w temperaturze nawet do 160 oC (plus dodatkowo rafinowane w temp. nawet do 300oC).
Oleje tłoczone na zimno zachowują wszystkie wartości odżywcze pozytywne dla zdrowia, a ich smak jest charakterystyczny – można wyczuć z jakiego surowca zostały wykonane. Posiadają dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych taki jak omega-6 i omega-3, a także wiele witamin i składników odżywczych. Oleje z naszego sklepu jedzpij.pl nie zawierają żadnych sztucznych dodatków.
Oleje tłoczone na zimno - nasza oferta
W tej kategorii najdą Państwo oleje tłoczone na zimno o pojemnościach 1l, 0,5l, 250ml, m.in :
- olej konopny – jest on wytwarzany z nasion konopi siewnych i ma zielonkawą barwę. Nie zaleca się go podgrzewać, ponieważ traci swoje właściwości. Polecamy dodawać go np. do sałatek.
- olej lniany - wyrabiany jest z nasion lnu, polecany do surówek, sałatek oraz innych potraw przygotowywanych na zimno
- olej rzepakowy - wyrabiany jest z odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego. Doskonały do dań na zimno, ale również do smażenia w niskich temperaturach
- olej z pestek dyni - spożywamy tylko na zimno; świetny do sałatek, nadaje im niepowtarzalnego głębokiego smaku, który do złudzenia przypomina uprażone nasiona. Dodajcie go odrobinę do dresingu, a zwykłą sałatkę grecką podniesiecie o "level" wyżej
- olej słonecznikowy – nie wolno go podgrzewać
- olej z czarnuszki –nadaje mocny charakterystyczny korzenny smak, dodając go do potraw najlepiej zmieszać go z łagodniejszymi w smaku olejami
- olej z ostropestu – można stosować do np. olejowania włosów
- olej z gorczycy – może występować w charakterze dodatku do kosmetyków
- olej z krokosza - można stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. W Azji jest on spożywany na co dzień jako dodatek do sałatek. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Ponieważ wykazuje działanie rozwalniające nie należy spożywać go więcej niż 30 ml w ciągu dnia.
oraz wiele innych.
Oliwa z oliwek
Dla fanów oliwy z oliwek też coś się znajdzie. W stałej ofercie mamy oliwę z oliwek "extra virgin" - „ZE WSI”. Niech Państwa nie zmyli etykieta - oliwa jest najwyższej jakości, wytwarzana tylko w ciągu 24h od momentu zbioru oliwek. Eksportowana jest do nas bezpośrednio z Grecji.
Tłuszcze zwierzęce
Zapraszamy do zakupu najwyższej jakości tłuszczu z gęsi. Jest on zaliczany do zdrowych ponieważ przeważa w nim kwas oleinowy (podobnie, jak w oliwie z oliwek), który obniża poziom złego cholesterolu (LDL), natomiast nie zmniejsza stężenia dobrego cholesterolu (HDL). W kuchni używamy do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach - nawet powyżej 200 st. C. Z naszego doświadczenia możemy powiedzieć, że przez subtelny smak nie wpływa na smak przyżądzanych na nim potraw.
Więcej informacji o produktach można znaleźć w opisach każdego z nich na naszej stronie jedzpij.pl
od 250 zł