do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Makaron - jaki rodzaj warto wybrać?

17-05-2019, MarkMe

makaron

Makaron - jaki rodzaj warto wybrać?

Przyjmuje się, iż makaron to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody, jaj oraz innych składników o szerokim wachlarzu zastosowań. Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach, który liczył sobie cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Pierwsze makaronowe dania były przyrządzane na sposób bliskowschodni z cynamonem, rodzynkami i miodem.

Jak powstaje makaron?

Makaron jest otrzymywany z mąki, kaszki, wody i opcjonalnie jaj. W skład makaronu wchodzą także mleka, odtłuszczony twaróg, mąka sojowa, suszony gluten lub suszone drożdże.

Wartości odżywcze makaronu

Mówi się, że makaron tuczy i stwierdzenie to jest bardzo powszechne. Dietetycy jednak uspokajają wszystkich smakoszy makaronów. Należy wiedzieć, że 200 g suchej masy makaronowej zawiera około 700 kcal. Jednak po ugotowaniu te 200 g pęcznieje do około 400-500 g, a to już bardzo duża porcja, która spokojnie wystarczy dla dwóch dorosłych osób. Tak więc tuczą dodatki i sosy, a nie sam makaron. Poświadczają to popularne diety:

  • śródziemnomorska (składa się z makaronu, warzyw, ryb i owoców)
  • i makaronowa.

Z makaronem jajecznym jest inaczej – tłumi apetyt tylko na chwilę, ale jego zaletą jest to, iż posiada trochę składników odżywczych pochodzących od jaj. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, zarówno makaron jajeczny, jak i ten z pszenicy durum, to przede wszystkim bogate źródło węglowodanów (stanowią około 70% masy). Reszta to białko, tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik. Bogatszy w białko, ale też tłustszy, jest makaron jajeczny.

Makaron, a zdrowie

Makaron pomaga utrzymać w naszym organizmie stały poziom cukru we krwi, więc może być również daniem dla cukrzyków. Polecany jest także sportowcom, ponieważ dostarcza wiele energii. Należy jednak pamiętać, aby spożyć go minimum trzy godziny przed aktywnością.

  • Makaron gryczany powinien być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, a także wszystkich, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Gryka obfituje w witaminy z grupy B, witaminę E oraz niacynę.
  • Makaron jaglany wytwarzany z mąki jaglanej (prosa), jest niezwykle bogatym źródłem witamin B1 i B3 oraz żelaza, magnezu, błonnika, potasu i fosforu. Mąka jaglana nie zawiera glutenu więc osoby, które nie mogą go spożywać, śmiało mogą sięgnąć po ten makaron.
  • Makaron jęczmienny pełnoziarnisty daje większe uczucie sytości bez dodatkowych kalorii. Jest to ważne dla osób na diecie. Ponadto, makaron jęczmienny razowy ma cechę dobrą dla cukrzyków – błonnik sprawia, że glukoza mniej gwałtownie dociera do krwi, przez co zmniejsza się szansa na osiągnięcie zbyt wysokiego jej poziomu.
  • Makaron kukurydziany bezglutenowy, naturalnie żółciutki jak kolby kukurydzy. Zawiera błonnik, witaminy B, E, A, a także magnez i potas regulujący pracę mięśni, w tym serca. Jest lekkostrawny oraz dobry dla diabetyków, bo nie zwiększa gwałtownie stężenia glukozy we krwi i pozostawia uczucie sytości na dłużej.
  • Makaron orkiszowy wytwarzany jest z mąki orkiszowej. Zawiera więc dodatkowo dużą ilość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Makaron owsiany z mąki razowej owsianej. Produkty z owsa mają wysoką wartość odżywczą, są bogate w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny, a także w wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B i witaminę E oraz silne właściwości wzmacniające, regenerujące, a nawet odmładzające.
  • Makaron pszenny razowy produkowany z mąki pszennej razowej jest bogaty w błonnik pokarmowy. Pszenica zawiera też najwięcej białka ze wszystkich zbóż. W pszenicy znajdują się też witaminy B1, B2, D, E, K, PP oraz wiele dobroczynnych związków mineralnych (sodu, magnezu, potasu, siarki, żelaza, wapnia).
  • Makaron żytni razowy produkowany jest z mąki żytniej razowej. Makaron razowy uważany jest za zdrowe jedzenie, ponieważ jest źródłem energii. Ze względu na swoją wszechstronność zalecany jest sportowcom (jako źródło węglowodanów dostarcza energii w sportach wytrzymałościowych). Makaron razowy wspomaga też odchudzanie – za względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Dodanie makaronu do potrawy pomaga obniżyć jej indeks glikemiczny (dłużej utrzymuje się uczucie sytości).
  • Makaron ryżowy nie bez powodu mówi się o nim „makaron długiego życia”. Jest bez glutenu, cholesterolu czy barwników. Dostarcza do organizmu łatwo przyswajalne białko i energię z węglowodanów, a także potrzebny kościom i zębom fosfor oraz uspokajający magnez.

Rodzaje makaronów

Makarony możemy podzielić na różne typy w zależności od tego, z czego zostały zrobione:

  • Zwykłe – mąka pszenna typ 850 + woda + sól bez uszlachetniaczy,
  • Jajeczne – mąka pszenna typ 580 + 1-2 jaja na 1 kg,
  • Wyborowe – mąka pszenna typ 580 + 4 jaja na 1 kg,
  • Z mąki graham.

Co jest jednak typowe dla tego typu produktu, na półkach sklepowych znajdują się liczne, fantazyjne kształty makaronów. Dlatego też można znaleźć między innymi makarony:

  • Krótkie – grysik, ryż, gwiazdki,
  • Średnie – muszelki, świderki, kolanka, rurki cięte,
  • Długie – spaghetti, wstążki, rurki.

Przepisy

Spaghetti carbonara

Składniki

  • 8 żółtek
  • 4 łyżki startego sera
  • 40-45 dag spaghetti
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • garść chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • trochę oliwy

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco oliwy, aby makaron się nie sklejał). Wymieszaj w miseczce żółtka z serem, przypraw do smaku pieprzem. Odcedź makaron i dodaj boczek podsmażony na odrobinie oliwy, wlej żółtka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie się kleić.  Podawaj od razu.

Szybki makaron tagliatelle

Składniki

  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól do smaku
  • 35 dag makaronu tagliatelle
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania

Na lekko rozgrzaną oliwę wrzuć starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodaj śmietankę, lekko posól, pomieszaj, a następnie zdejmij z ognia. Gotuj makaron i mieszaj z sosem. Rozłóż na talerze i posyp skórką cytrynową.

 

Jeśli musicie uzupełnić swoje zapasy makaronu, zapraszamy do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/makarony.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl