Burak czerwony - warzywo z bogatą historią i właściwościami. 0

Burak czerwony

Burak czerwony jest powszechną rośliną uprawną w Polsce. Wywodzi się on od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsza wzmianka o buraku pochodzi z Babilonii. Co więcej, już w 722 roku p.n.e. był uprawiany w ogrodach króla Merodaka-Baladana. W 1583 roku po raz pierwszy opisano kilka odmian buraka w sposób naukowy, a w 1747 roku odkryto w nich sacharozę. Jak widać, jest to warzywo z bogatą historią, a jak przedstawia się jego działanie lecznicze?

czytaj całość »
Jabłka - dlaczego warto spożywać zrobione z nich chipsy, soki oraz ocet? 0

Jabłka

Anglicy mówią: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już w około 6500 r. p.n.e w miejscu położonym pomiędzy Morzem Czarnym, a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te prozdrowotne owoce były także cenione przez Rzymian i Greków. Obecnie właściwości polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie. Jabłka można oczywiście jeść na surowo, jednak można je spożywać w innych formach tj. chipsy, soki oraz ocet.

czytaj całość »
Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych! 0

żurawina

Żurawina cieszy się coraz większą popularnością na polskim rynku, a przy tym dostępna jest pod wieloma postaciami. Surowej żurawiny raczej nie zaleca się jeść, ze względu na jej kwaśny smak. Jednak można ją konsumować pod innymi formami takimi jak: soki, suszone owoce, przetwory albo herbaty.

czytaj całość »
Granat - co warto o nim wiedzieć? 0

granat

Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.

czytaj całość »
Przetwory z truskawek 0

Przetwory z truskawek

Kochani, jak bardzo lubicie truskawki? Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce i nie ma miejsca, w którym byście ich nie dostali. Warto skorzystać z tej okazji i kupić truskawki do zjedzenia na świeżo, ale również do zrobienia różnych przetworów, którymi będziecie mogli się delektować, gdy już sezon na te przepyszne owoce się skończy.

czytaj całość »
Sok z malin - leczniczy smak lata! 0

Zamknij oczy. Wyobraź sobie ciepłe, sierpniowe popołudnie. Wchodzisz do ogrodu i do Twojego nosa dociera słodki, przyjemny zapach malin. Ślina sama napływa do ust, a ręce rwą się do zrywania pysznych owoców. Teraz możesz otworzyć oczy i zerknąć za okno na panującą pogodę. Pierwszy dzień wiosny jest już za nami, a mimo to, na dworze nadal panuje ziąb i mróz. Wokoło ludzie kaszlą i kichają. Sezon przeziębień nadal nie jest skończony. Jak sobie z nim poradzić? Na ratunek przychodzi nam sok z malin.

czytaj całość »
Pomidory – witaminy i wartości odżywcze 1

 

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzewu. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

czytaj całość »
Granat - właściwości lecznicze soku 0

 

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy. 

czytaj całość »
Właściwości lecznicze marchwi 0

 

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.

 

czytaj całość »
Rokitnik - w salonie kosmetycznym, kuchni i w domowej apteczce 0

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

czytaj całość »
Gruszka - witaminy dla całej rodziny 0

 

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają gruszki.

czytaj całość »
Malinowe zdrowie - maliny zwalczają gorączkę, likwidują problemy żołądkowe 0

 

Jak powszechnie wiadomo maliny to aromatyczne i soczyste owoce. Bardzo cenią je zielarze oraz dietetycy. Maliny ich liście i owoce zawierają witaminy i minerały w bardzo dużych ilościach. Magnez, żelazo i wapń to jedne z wielu składników w jakie obfitują maliny. W tym artykule dowiesz się jeszcze więcej.

 

czytaj całość »
Czarny bez - porady zielarza i kucharza 0

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, od wieków znany jest i wykorzystywany w medycynie ludowej. Krzew czarnego bzu potrafi rozrosnąć się do rozmiarów małego drzewa, przyozdobionego małymi białymi kwiatkami. Owoce, czarnofioletowe może i nie zachwycają smakiem ale za to jest skarbnica zdrowia. Jest on jednym z najbardziej por zadanym owocem przez zielarzy.

 

czytaj całość »
SOK Z BURAKA - Napój o niezwykłych właściwościach 0

 

Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem oraz kobietom w ciąży, ale nie tylko. Sok z buraków to zdrowy i naturalny produkt, który warto włączyć do codziennej diety. To prosty i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników. Sprawdź, dlaczego warto pić sok z buraków.

czytaj całość »
Pokrzywa - właściwości lecznicze 0

 

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu.

czytaj całość »
Żurawina na wrzody, serce, w trosce o zdrowy pęcherz... 0

Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

czytaj całość »
Zielono mi… czyli słów kilka na temat Zielonego Młodego Jęczmienia. 0

 

W trosce o zgrabną figurę, gdy chcemy zrzucić parę nadprogramowych kilogramów szukamy różnych specyfików. Ostatnio takim dość modnym a zarazem skutecznym produktem okazał się młody jęczmień. Jest on doskonałym źródłem składników mineralnych oraz witamin. O dziwo zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka i więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Jednak to duża zawartość błonnika powoduje takie rewelacyjne efekty w odchudzaniu.

 

czytaj całość »

Darmowa dostawa od 197 zł!
Telefon: 17 779 09 77 lub 503 511 975

oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl