do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Burak czerwony - warzywo z bogatą historią i właściwościami.

Burak czerwony

Burak czerwony jest powszechną rośliną uprawną w Polsce. Wywodzi się on od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsza wzmianka o buraku pochodzi z Babilonii. Co więcej, już w 722 roku p.n.e. był uprawiany w ogrodach króla Merodaka-Baladana. W 1583 roku po raz pierwszy opisano kilka odmian buraka w sposób naukowy, a w 1747 roku odkryto w nich sacharozę. Jak widać, jest to warzywo z bogatą historią, a jak przedstawia się jego działanie lecznicze?

0

Jabłka - dlaczego warto spożywać zrobione z nich chipsy, soki oraz ocet?

Jabłka

Anglicy mówią: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już w około 6500 r. p.n.e w miejscu położonym pomiędzy Morzem Czarnym, a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te prozdrowotne owoce były także cenione przez Rzymian i Greków. Obecnie właściwości polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie. Jabłka można oczywiście jeść na surowo, jednak można je spożywać w innych formach tj. chipsy, soki oraz ocet.

0

Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych!

żurawina

Żurawina cieszy się coraz większą popularnością na polskim rynku, a przy tym dostępna jest pod wieloma postaciami. Surowej żurawiny raczej nie zaleca się jeść, ze względu na jej kwaśny smak. Jednak można ją konsumować pod innymi formami takimi jak: soki, suszone owoce, przetwory albo herbaty.

0

Granat - co warto o nim wiedzieć?

granat

Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.

0

Przetwory z truskawek

Przetwory z truskawek

Kochani, jak bardzo lubicie truskawki? Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce i nie ma miejsca, w którym byście ich nie dostali. Warto skorzystać z tej okazji i kupić truskawki do zjedzenia na świeżo, ale również do zrobienia różnych przetworów, którymi będziecie mogli się delektować, gdy już sezon na te przepyszne owoce się skończy.

0

Sok z malin - leczniczy smak lata!

Zamknij oczy. Wyobraź sobie ciepłe, sierpniowe popołudnie. Wchodzisz do ogrodu i do Twojego nosa dociera słodki, przyjemny zapach malin. Ślina sama napływa do ust, a ręce rwą się do zrywania pysznych owoców. Teraz możesz otworzyć oczy i zerknąć za okno na panującą pogodę. Pierwszy dzień wiosny jest już za nami, a mimo to, na dworze nadal panuje ziąb i mróz. Wokoło ludzie kaszlą i kichają. Sezon przeziębień nadal nie jest skończony. Jak sobie z nim poradzić? Na ratunek przychodzi nam sok z malin.

1

Pomidory – witaminy i wartości odżywcze

 

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzewu. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

0

Granat - właściwości lecznicze soku

 

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy. 

0

Właściwości lecznicze marchwi

 

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.

 

0

Rokitnik - w salonie kosmetycznym, kuchni i w domowej apteczce

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

0

Gruszka - witaminy dla całej rodziny

 

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają gruszki.

0

Malinowe zdrowie - maliny zwalczają gorączkę, likwidują problemy żołądkowe

 

Jak powszechnie wiadomo maliny to aromatyczne i soczyste owoce. Bardzo cenią je zielarze oraz dietetycy. Maliny ich liście i owoce zawierają witaminy i minerały w bardzo dużych ilościach. Magnez, żelazo i wapń to jedne z wielu składników w jakie obfitują maliny. W tym artykule dowiesz się jeszcze więcej.

 

0

Czarny bez - porady zielarza i kucharza

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, od wieków znany jest i wykorzystywany w medycynie ludowej. Krzew czarnego bzu potrafi rozrosnąć się do rozmiarów małego drzewa, przyozdobionego małymi białymi kwiatkami. Owoce, czarnofioletowe może i nie zachwycają smakiem ale za to jest skarbnica zdrowia. Jest on jednym z najbardziej por zadanym owocem przez zielarzy.

 

0

SOK Z BURAKA - Napój o niezwykłych właściwościach

 

Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem oraz kobietom w ciąży, ale nie tylko. Sok z buraków to zdrowy i naturalny produkt, który warto włączyć do codziennej diety. To prosty i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników. Sprawdź, dlaczego warto pić sok z buraków.

0

Pokrzywa - właściwości lecznicze

 

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu.

0

Żurawina na wrzody, serce, w trosce o zdrowy pęcherz...

Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

0

Ostropest - na ratunek wątrobie

Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C czy choroby alkoholowej. Mogą po nią sięgnąć także kobiety zmagające się z endometriozą i przedłużonym miesiączkowaniem. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma ostropest plamisty.

0

Zielono mi… czyli słów kilka na temat Zielonego Młodego Jęczmienia.

 

W trosce o zgrabną figurę, gdy chcemy zrzucić parę nadprogramowych kilogramów szukamy różnych specyfików. Ostatnio takim dość modnym a zarazem skutecznym produktem okazał się młody jęczmień. Jest on doskonałym źródłem składników mineralnych oraz witamin. O dziwo zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka i więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Jednak to duża zawartość błonnika powoduje takie rewelacyjne efekty w odchudzaniu.

 

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl