do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Mąka żytnia

Żyto jest uznawane za jeden z najmłodszych gatunków zboża. Uprawia się je dopiero od 2500 lat. Ale stało się tak cenione na całym świecie, że jest już drugim, po pszenicy durum, najważniejszym gatunkiem wśród zbóż chlebowych! Przygotowaną z żyta mąkę warto zawsze mieć na półce tuż obok ulubionej mąki pszennej zwłaszcza, jeśli pieczemy chleby.

Siej żyto dla ptaka i robaka, dla złodzieja i dobrodzieja – mówi stare polskie przysłowie. I świetnie oddaje istotę żyta, które jest zbożem uniwersalnym i dla każdego! Mąka żytnia ma nieco ciemniejszy odcień niż mąka pszenna i lekko ostry, ale przyjemny zapach. Różni się też tym, że zawiera więcej witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika. Gluten z kolei w mące żytniej jest osłabiony przez śluzy i gumy - związki, które pęcznieją, rozdzielając gluteniny od gliadyn, co hamuje tworzenie się glutenu.

Razowa znaczy zdrowa

W zależności od tego, jak drobno zmielone i jak oczyszczone zostanie ziarno żyta, uzyskuje się różne typy mąki. Jedną z popularniejszych jest mąka żytnia typu 720, o szarej barwie z ciemniejszymi drobinkami. Powstaje przez rozdrobnienie całych ziaren żyta i zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. To dobra mąka do wypieku chlebów żytnich i mieszanych, nadaje się też do pieczenia spodów do pizzy, ciast korzennych i można z niej przygotować świetny zakwas na żur. Ceniona jest także mąka razowa typu 2000. Ma ciemny szaro-brązowy kolor ze względu na niski stopień przemiału. Z tej mąki wypieka się najzdrowsze chleby, można też z niej zrobić zakwas na żur. Warto pamiętać, że wypiek chleba z mąki żytniej wymaga zakwaszenia ciasta. Powoduje to ustabilizowanie zdolności wypiekowej mąki żytniej ponieważ hamuje czynność enzymów. To z kolei nadaje wypiekom aromat, spulchnia je i zwiększa ich trwałość.

Mąka żytnia i świeża

Mąka przechowywana przez dłuższy czas traci swoje cenne właściwości. Dlatego kupując mąkę, dobrze mieć pewność, że jest to produkt świeży i z pewnego źródła. W naszym sklepie oferujemy Państwu mąkę najwyższej jakości i prosto z młyna. Jest pakowana w ekologiczne opakowania, które zawierają po 5 lub 30 kilogramów mąki. Zalecamy przechowywanie mąki w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu zachowa świeżość do 3 miesięcy od momentu zmielenia.

Aby urozmaicić Państwu domowe wypieki zapraszamy do zapoznania się z następującymi dodatkami. 

drożdże piekarnicze nasiona i przyprawy akcesoria AGD zakwas chlebowy
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA typ 2000 5kg

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA typ 2000 5kg

Cena: 10,00 zł 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA ŻYTNIA typ 720 5 kg

MĄKA ŻYTNIA typ 720 5 kg

Cena: 10,00 zł 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA typ 2000 30kg

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA typ 2000 30kg

Cena: 49,00 zł 54,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA ŻYTNIA typ 720 30 kg

MĄKA ŻYTNIA typ 720 30 kg

Cena: 49,00 zł 54,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl