Opcje przeglądania

Wysyłka w

Cena

  • od
    do
Mąka żytnia razowa typ 2000 4kg Mąka żytnia razowa typ 2000 4kg
Producent: JedzPij.pl
Cena:

10,50 zł

Cena regularna: 16,30 zł

Najniższa cena: 5,80 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Mąka żytnia typ 720 5kg Mąka żytnia typ 720 5kg
Producent: JedzPij.pl
Cena:

12,60 zł

Cena regularna: 18,00 zł

Najniższa cena: 14,70 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Mąka żytnia razowa typ 2000 25kg Mąka żytnia razowa typ 2000 25kg
Producent: JedzPij.pl
Cena:

61,00 zł

Cena regularna: 91,00 zł

Najniższa cena: 70,35 zł
zobacz więcej
  • promocja
Mąka żytnia typ 720 25kg Mąka żytnia typ 720 25kg
Producent: JedzPij.pl
Cena:

58,50 zł

Cena regularna: 72,00 zł

Najniższa cena: 64,50 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Mąka żytnia

Żyto jest uznawane za jeden z najmłodszych gatunków zboża. Uprawia się je dopiero od 2500 lat. Ale stało się tak cenione na całym świecie, że jest już drugim, po pszenicy durum, najważniejszym gatunkiem wśród zbóż chlebowych! Przygotowaną z żyta mąkę warto zawsze mieć na półce tuż obok ulubionej mąki pszennej zwłaszcza, jeśli pieczemy chleby.

Siej żyto dla ptaka i robaka, dla złodzieja i dobrodzieja – mówi stare polskie przysłowie. I świetnie oddaje istotę żyta, które jest zbożem uniwersalnym i dla każdego! Mąka żytnia ma nieco ciemniejszy odcień niż mąka pszenna i lekko ostry, ale przyjemny zapach. Różni się też tym, że zawiera więcej witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika. Gluten z kolei w mące żytniej jest osłabiony przez śluzy i gumy - związki, które pęcznieją, rozdzielając gluteniny od gliadyn, co hamuje tworzenie się glutenu.

Razowa znaczy zdrowa

W zależności od tego, jak drobno zmielone i jak oczyszczone zostanie ziarno żyta, uzyskuje się różne typy mąki. Jedną z popularniejszych jest mąka żytnia typu 720, o szarej barwie z ciemniejszymi drobinkami. Powstaje przez rozdrobnienie całych ziaren żyta i zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. To dobra mąka do wypieku chlebów żytnich i mieszanych, nadaje się też do pieczenia spodów do pizzy, ciast korzennych i można z niej przygotować świetny zakwas na żur. Ceniona jest także mąka razowa typu 2000. Ma ciemny szaro-brązowy kolor ze względu na niski stopień przemiału. Z tej mąki wypieka się najzdrowsze chleby, można też z niej zrobić zakwas na żur. Warto pamiętać, że wypiek chleba z mąki żytniej wymaga zakwaszenia ciasta. Powoduje to ustabilizowanie zdolności wypiekowej mąki żytniej ponieważ hamuje czynność enzymów. To z kolei nadaje wypiekom aromat, spulchnia je i zwiększa ich trwałość.

Mąka żytnia i świeża

Mąka przechowywana przez dłuższy czas traci swoje cenne właściwości. Dlatego kupując mąkę, dobrze mieć pewność, że jest to produkt świeży i z pewnego źródła. W naszym sklepie oferujemy Państwu mąkę najwyższej jakości i prosto z młyna. Jest pakowana w ekologiczne opakowania, które zawierają po 5 lub 30 kilogramów mąki. Zalecamy przechowywanie mąki w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu zachowa świeżość do 3 miesięcy od momentu zmielenia.

Aby urozmaicić Państwu domowe wypieki zapraszamy do zapoznania się z następującymi dodatkami. 

drożdże piekarnicze nasiona i przyprawy zakwas chlebowy

 

Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl