do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Oliwa z oliwek - zastosowanie

oliwa z oliwek

Drzewa oliwki rosną naturalnie w klimacie śródziemnomorskim — ich owoce dojrzewają latem, zbierane są jesienią, a do pozyskania oliwy wykorzystuje się w całości zarówno owoce, jak i nasiona w środku. Uzyskany płyn wykorzystywany jest głównie w kuchni dla podkreślenia smaku sałatek czy innych dań, jednak równie ważny jest dzisiaj w przemyśle kosmetycznym.

0

Olej z amarantusa - co warto wiedzieć?

olej z amarantusa

Amarantus to roślina, która występuje jeszcze pod inną nazwą – szarłat. Występuje ona w Polsce, choć oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Indianie uważali ją za święta roślinę, choć była także traktowana jako warzywo. Ze względu na swój piękny wygląd, jest często spotykana w ogrodzie. To z tłoczonych na zimno nasion amarantusa pozyskuje się olej.

0

Czarnuszka - roślina, która poza śmiercią wyleczy wszystko!

czarnuszka

Czarnuszka to roślina, która pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiaty o białej i niebieskiej barwie z błękitnym unerwieniem. Była stosowana już w starożytności, gdzie uważano, że poza śmiercią potrafi wszystko wyleczyć. Owoce czarnuszki zawierają trójgraniaste, czarne nasiona.

0

Rokitnik - owoc o wielu postaciach.

Rokitnik

Rokitnik występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich w Europie i Azji. W Polsce jego naturalne stanowiska występują nad wybrzeżem Bałtyku. Owoce rokitnika charakteryzuje kwaskowaty i cierpki smak. Są to pestkowce, które zależnie od odmiany mogą posiadać różne kształty: kulisty, owalny lub jajowaty. Waga pojedynczego owocu przeważnie wynosi od 0,5 do 1 grama. Zbiory owoców rokitnika można przeprowadzić na przełomie września i października, jednak lepszą jakość uzyskują po pierwszych przymrozkach. Rokitnik ze względu na swoje właściwości może być nazwany eliksirem młodości. Jest niewyczerpalnym źródłem witamin oraz minerałów. Owoce można spożywać na surowo, jednak przez ich kwaskowatość są zwykle wykorzystywane w innej formie jak np. suszone owoce, smaczne soki, dżemy, syropy, herbaty oraz oleje.

0

Morela - owoc o wielu właściwościach leczniczych.

morele

Morele pochodzą ze współczesnego Kirgistanu, Chin oraz Korei. Co ciekawe morele uprawia się w Chinach od ponad 4000 lat. Do Europy dotarły z Armenii, która jest uważana przez pewnych badaczy za kolebkę moreli. W Armenii można znaleźć ponad 50 odmian tego owocu. Na terenie Włoch morela była znana już w I wieku n.e. Drzewa przyjęły się doskonale na terenach południowej Europy.

1

Olej kokosowy – nowa moda czy sposób na zdrowie i urodę?

Olej kokosowy – nowa moda czy sposób na zdrowie i urodę?

Czy na przestrzeni najbliższych lat zauważyliście jakieś zmiany na półach sklepowych? Nie mówimy teraz o zmianie etykiet produktów, lecz o pojawieniu się nowości, których wcześniej dotąd nie było. Do jednych z najnowszych produktów zalicza się olej kokosowy, który ostatnimi czasy zyskał na popularności. Można go dostać niemal w każdym sklepie spożywczym, choć parę lat temu niewielu o nim słyszało. Teraz nasuwa się nam jedno pytanie. Czy olej kokosowy faktycznie jest taki rewelacyjny czy to tylko chwilowa moda i zauroczenie nowością?

 

0

Rokitnik - w salonie kosmetycznym, kuchni i w domowej apteczce

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

0

Zamiast suplementów postaw na pestki dyni

 

Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.

0

Oregano - nie tylko przyprawa

 

Obecnie oregano kojarzy nam się jako aromatyczna przyprawa w naszej kuchni. Mało kto jeszcze pamięta o jego właściwościach zdrowotnych. Zioło to jest bardzo skuteczne na wszelkiego rodzaju biegunki, bóle zębów, reumatyzm, łuszczycę czy katar. Stosowane było jako zamiennik tytoni czy nawet jako barwnik do wełny. 

0

Nasiona konopi i olej konopny NOWE PANACEUM

 

 

Nasiona Konopi ze względu na idealne proporcje kwasów omega 6 i omega 3 oraz zawartości 10 aminokwasów zasługują na miano superskładnika diety, są bogatym źródłem białka. Dodatkowo to bogactwo składników mineralnych i witamin. W poniższym artykule dowiesz się dlaczego warto wzbogacić nasza dietę o nasiona oraz olej konopny.

 

1

Olej lniany – właściwości lecznicze i zastosowanie

 

Olej lniany powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion lnu. Nasiona lnu bardziej znane jako siemię lniane, znane były już w starożytności. Stosowali je Rzymianie i Grecy. Hipokrates stosował je zwalczając bóle podbrzusza oraz zapalenie błon śluzowych. Warto aby w naszej diecie pojawil się nowy składnik – olej lniany.

 

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl