Jacobs kronung 500g - kawa ziarnista Jacobs kronung 500g - kawa ziarnista
Cena: 16,50 zł 17,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Lavazza Caffe Crema Dolce 1kg - kawa ziarnista Lavazza Caffe Crema Dolce 1kg - kawa ziarnista
Producent: LAVAZZA
Cena: 44,90 zł 46,00 zł
zobacz więcej
  • promocja
Lavazza gusto forte expert 1kg - kawa ziarnista Lavazza gusto forte expert 1kg - kawa ziarnista
Producent: LAVAZZA
Cena: 37,20 zł 40,50 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Lavazza qualita oro 1kg - kawa ziarnista Lavazza qualita oro 1kg - kawa ziarnista
Producent: LAVAZZA
Cena: 56,00 zł 62,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista ma długą historię. Pierwsze wzmianki o naparze z palonych ziaren pochodzą od arabskich uczonych, stosujacych go do pobudzenia organizmu lub by przedłuzyć godziny pracy. Jej popularność wyrosła w Egipcie i Turcji, by następnie rozszerzyć się na cały świat.

Kawa ziarnista - czym różni się Arabika od Robusty?

Arabika uznawana jest za pierwszy rodzaj kawy, którą ludzie zaczęli pić. Jej historyczny początek uznaje się za ok. 1000 lat p.n.e. w obecnej Etiopii. Potrzebuje siedmiu lat, by w pełni dojrzeć. Najlepiej uprawiać ją na dużych wysokościach, jednak nie przeszkadzają jej też uprawy na poziomie morza. Dobrze znosi niskie temperatury, ale nie mrozy. Kawa z Arabiki posiada charakterystyczny, łagodny, słodki smak i lekką konsystencję.

Drugą najpopularniejszą kawą na świecie jest Robusta. Pozyskuje się ją z rośliny Caneea Canephora, z początku uprawianej w zachodniej i środkowej Afryce. Jest ona wyjątkowo odporna na choroby i szkodniki, jednak potrzebuje dużo wody i wysokich temperatur, by dobrze rosnąć. Może kwitnąć nieregularnie, w zależności od regionu uprawy, przez co dojrzewa od pół do około roku. Robusta charakteryzuje się ziarnistym smakiem, z wyraźnymi aromatami dębu i goryczy, pozostawiając delikatny posmak orzechów ziemnych. Powyższe są wynikiem poprawnego palenia kawy – dlatego dobrze jest sprowadzać Robustę ze sprawdzonego źródła. Źle palona kawa tego gatunku może smakować gumowato. Robusta najlepiej pasuje do espresso, ponieważ pianka w espresso jest gruba i gęsta, co pozwala wyczuć głębsze posmaki kawy.

Podsumowując główne różnice między Arabiką i Robustą to smak i cena. Robusta jest około połowę tańsza głównie dlatego, że produkuje się jej znacznie więcej niż Arabiki. Różnice w smaku wynikają z faktu, że Arabika zawiera prawie 60% więcej lipidów i dużo więcej cukrów niż Robusta. Arabika ma również wyższą kwasowość, co nadaje jej owocowych, orzechowych i czekoladowych nut. Goryczka robusty wynika za to z wysokiej zawartości kofeiny, dwa razy wyższej niż Arabika.

Kawa ziarnista - szeroka oferta dla każdego!

Zapraszamy do odwiedzenia naszego bloga

Odwiedź nas na facebooku

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl