• promocja
Jacobs kronung 500g - kawa ziarnista Jacobs kronung 500g - kawa ziarnista
Cena: 16,00 zł 17,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Lavazza Caffe Crema Dolce 1kg - kawa ziarnista Lavazza Caffe Crema Dolce 1kg - kawa ziarnista
Producent: LAVAZZA
Cena: 44,90 zł 46,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Lavazza gusto forte expert 1kg - kawa ziarnista Lavazza gusto forte expert 1kg - kawa ziarnista
Producent: LAVAZZA
Cena: 36,80 zł 39,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Lavazza qualita oro 1kg - kawa ziarnista Lavazza qualita oro 1kg - kawa ziarnista
Producent: LAVAZZA
Cena: 52,50 zł 57,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista ma długą historię. Pierwsze wzmianki o naparze z palonych ziaren pochodzą od arabskich uczonych, stosujacych go do pobudzenia organizmu lub by przedłuzyć godziny pracy. Jej popularność wyrosła w Egipcie i Turcji, by następnie rozszerzyć się na cały świat.

Kawa ziarnista - czym różni się Arabika od Robusty?

Arabika uznawana jest za pierwszy rodzaj kawy, którą ludzie zaczęli pić. Jej historyczny początek uznaje się za ok. 1000 lat p.n.e. w obecnej Etiopii. Potrzebuje siedmiu lat, by w pełni dojrzeć. Najlepiej uprawiać ją na dużych wysokościach, jednak nie przeszkadzają jej też uprawy na poziomie morza. Dobrze znosi niskie temperatury, ale nie mrozy. Kawa z Arabiki posiada charakterystyczny, łagodny, słodki smak i lekką konsystencję.

Drugą najpopularniejszą kawą na świecie jest Robusta. Pozyskuje się ją z rośliny Caneea Canephora, z początku uprawianej w zachodniej i środkowej Afryce. Jest ona wyjątkowo odporna na choroby i szkodniki, jednak potrzebuje dużo wody i wysokich temperatur, by dobrze rosnąć. Może kwitnąć nieregularnie, w zależności od regionu uprawy, przez co dojrzewa od pół do około roku. Robusta charakteryzuje się ziarnistym smakiem, z wyraźnymi aromatami dębu i goryczy, pozostawiając delikatny posmak orzechów ziemnych. Powyższe są wynikiem poprawnego palenia kawy – dlatego dobrze jest sprowadzać Robustę ze sprawdzonego źródła. Źle palona kawa tego gatunku może smakować gumowato. Robusta najlepiej pasuje do espresso, ponieważ pianka w espresso jest gruba i gęsta, co pozwala wyczuć głębsze posmaki kawy.

Podsumowując główne różnice między Arabiką i Robustą to smak i cena. Robusta jest około połowę tańsza głównie dlatego, że produkuje się jej znacznie więcej niż Arabiki. Różnice w smaku wynikają z faktu, że Arabika zawiera prawie 60% więcej lipidów i dużo więcej cukrów niż Robusta. Arabika ma również wyższą kwasowość, co nadaje jej owocowych, orzechowych i czekoladowych nut. Goryczka robusty wynika za to z wysokiej zawartości kofeiny, dwa razy wyższej niż Arabika.

Kawa ziarnista - szeroka oferta dla każdego!

Zapraszamy do odwiedzenia naszego bloga

Odwiedź nas na facebooku

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Darmowa dostawa od 197 zł!
Telefon: 17 779 09 77 lub 503 511 975

oferta oferta
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl