Imbir i jego moc! 0

imbir

Imbir i jego moc!

Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.

Skład imbiru

Tłuszcz: 0,75g

Błonnik: 2g

Witaminy: C, E, B1, B2, B3, B5 ,B6, kwas foliowy

Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód , miedź, selen, mangan

Właściwości lecznicze imbiru

- zwalcza przeziębienie - dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwzapalnym,

- dobrze sprawdza się przy walce z mdłościami, również tymi spowodowanymi przez chorobę lokomocyjną,

- wspomaga nas przy migrenie - regularne stosowanie zmniejsza częstotliwość ataków bólu głowy,

- regularne stosowanie imbiru usprawnia ukrwienie mózgu, wspomagając tym samym jego pracę,

- imbir korzystnie wpływa na higienę  jamy ustnej,

- zmniejsza bóle miesiączkowe - dodając go do jedzenia, kobiety uśmierzą ból spowodowany okresem,

- może znaczenie obniżyć poziom cukru we krwi.

Jaki imbir: marynowany, korzeń czy w proszku?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć imbir w trzech postaciach; marynowany, korzeń oraz mielony. Ciekawe jest to, że każda z tych postaci posiada swoje zastosowanie. Imbir marynowany idealnie sprawdza się jak dodatek do dań kuchni orientalnej m.in. sushi. Imbir mielony doskonale sprawdza się do sosów, ciast i ciasteczek.  Dużą popularnością u osób z przeziębieniem oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest świeża postać imbiru, ponieważ ma najlepsze działanie i dzięki regularnemu stosowaniu, można osiągnąć zadowalające nas efekty.

Przepisy z imbirem

Sos cytrynowo-imbirowy

1 łyżka oliwy

2 sztuki szalotki

1 cytryna

1 łyżka świeżego imbiru tartego

1 łyżeczka miodu

200 ml śmietany 30%

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzejcie oliwę na średnim ogniu, następnie wsypcie do niej posiekane szalotki, startą skórkę z cytryny oraz starty imbir. Dodajcie miód i podsmażajcie jeszcze przez 2 minuty. Dodajcie śmietanę i doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodajcie sok z cytryny, doprawcie do smaku solą oraz pieprzem według własnego uznania. Sos idealnie pasuje do gotowanych bądź pieczonych warzyw. 

Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem

Składniki (na dzbanek naparu):

Garść czarnej herbaty liściastej

Kilka kawałków kory cynamonu

7-10 ziaren goździka

1 łyżeczka ziaren zmielonego kardamonu

2 plastry cytryny

2 plastry pomarańczy

Miód według uznania

Przygotowanie:

Zagotujcie wodę z herbatą oraz przyprawami, pogotujcie kilka minut. Wrzućcie plastry cytryny oraz pomarańczy. Dodajcie ziarna goździka, kawałki kory cynamonu oraz imbir. Całość gotujcie jeszcze przez około 2 minuty. Napój najlepiej wlejcie przez sitko do kubków i podawajcie, póki jest gorący.

 

Zapraszamy do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/,  abyście mogli dobrać odpowiednie dodatki do rozgrzewającej herbatki.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl