do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Imbir i jego moc!

07-12-2018, MarkMe

imbir

Imbir i jego moc!

Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.

Skład imbiru

Tłuszcz: 0,75g

Błonnik: 2g

Witaminy: C, E, B1, B2, B3, B5 ,B6, kwas foliowy

Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód , miedź, selen, mangan

Właściwości lecznicze imbiru

- zwalcza przeziębienie - dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwzapalnym,

- dobrze sprawdza się przy walce z mdłościami, również tymi spowodowanymi przez chorobę lokomocyjną,

- wspomaga nas przy migrenie - regularne stosowanie zmniejsza częstotliwość ataków bólu głowy,

- regularne stosowanie imbiru usprawnia ukrwienie mózgu, wspomagając tym samym jego pracę,

- imbir korzystnie wpływa na higienę  jamy ustnej,

- zmniejsza bóle miesiączkowe - dodając go do jedzenia, kobiety uśmierzą ból spowodowany okresem,

- może znaczenie obniżyć poziom cukru we krwi.

Jaki imbir: marynowany, korzeń czy w proszku?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć imbir w trzech postaciach; marynowany, korzeń oraz mielony. Ciekawe jest to, że każda z tych postaci posiada swoje zastosowanie. Imbir marynowany idealnie sprawdza się jak dodatek do dań kuchni orientalnej m.in. sushi. Imbir mielony doskonale sprawdza się do sosów, ciast i ciasteczek.  Dużą popularnością u osób z przeziębieniem oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest świeża postać imbiru, ponieważ ma najlepsze działanie i dzięki regularnemu stosowaniu, można osiągnąć zadowalające nas efekty.

Przepisy z imbirem

Sos cytrynowo-imbirowy

1 łyżka oliwy

2 sztuki szalotki

1 cytryna

1 łyżka świeżego imbiru tartego

1 łyżeczka miodu

200 ml śmietany 30%

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzejcie oliwę na średnim ogniu, następnie wsypcie do niej posiekane szalotki, startą skórkę z cytryny oraz starty imbir. Dodajcie miód i podsmażajcie jeszcze przez 2 minuty. Dodajcie śmietanę i doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodajcie sok z cytryny, doprawcie do smaku solą oraz pieprzem według własnego uznania. Sos idealnie pasuje do gotowanych bądź pieczonych warzyw. 

Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem

Składniki (na dzbanek naparu):

Garść czarnej herbaty liściastej

Kilka kawałków kory cynamonu

7-10 ziaren goździka

1 łyżeczka ziaren zmielonego kardamonu

2 plastry cytryny

2 plastry pomarańczy

Miód według uznania

Przygotowanie:

Zagotujcie wodę z herbatą oraz przyprawami, pogotujcie kilka minut. Wrzućcie plastry cytryny oraz pomarańczy. Dodajcie ziarna goździka, kawałki kory cynamonu oraz imbir. Całość gotujcie jeszcze przez około 2 minuty. Napój najlepiej wlejcie przez sitko do kubków i podawajcie, póki jest gorący.

 

Zapraszamy do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/,  abyście mogli dobrać odpowiednie dodatki do rozgrzewającej herbatki.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl