do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Kurkuma - gdzie warto ją wykorzystać?

kurkuma

Kurkuma, w wielu krajach nazywana również żółtym korzeniem, to starożytna przyprawa wywodząca się z Południowo-Wschodniej Azji. Stosowanie kurkumy przekracza 3000 lat, gdzie w kulturze wedyjskiej w Indiach była używana jako typowa przyprawa kulinarna, ale także brała udział w obrządkach religijnych. Używana od dawnych czasów zarówno jako przyprawa, ale także jako barwnik. Jej plony zbierane są głównie w Chinach, Australii, Peru, Bengalu, na Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, i zachodnich Indiach.

0

Rokitnik - w salonie kosmetycznym, kuchni i w domowej apteczce

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

0

Morwa biała - hit w Japonii czas na Polskę.

 

Morwa to roślina, której właściwości i działanie od lat są przedmiotem badań naukowców. Najbardziej zbadaną odmianą jest morwa biała, która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości wykazuje morwa.

 

0

Malinowe zdrowie - maliny zwalczają gorączkę, likwidują problemy żołądkowe

 

Jak powszechnie wiadomo maliny to aromatyczne i soczyste owoce. Bardzo cenią je zielarze oraz dietetycy. Maliny ich liście i owoce zawierają witaminy i minerały w bardzo dużych ilościach. Magnez, żelazo i wapń to jedne z wielu składników w jakie obfitują maliny. W tym artykule dowiesz się jeszcze więcej.

 

0

Czosnek niedźwiedzi - zupa, pesto,olej ...

 

Czosnek niedźwiedzi jako przyprawa ma wszystkie zalety i właściwości czosnku pospolitego. Jednak w porównaniu do niego wpływa pozytywniej na układ krwionośny, pokarmowy, zwalcza wirusy, grzybicę. Zobacz jakie jeszcze właściwości ma czosnek niedźwiedzi i jak zastosować go w kuchni.

0

Nietypowe zioła i przyprawy, nowinki w kuchni.

Kozieradka i czystek znowu wracają do łask. Wiemy dlaczego. Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, suszonej bazylii i oregano rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie! Warto wrócić w przeszłość i wypróbować przyprawy i zioła, bez których nie wyobrażały sobie gotowania nasze mamy i babcie. Nie tylko wspaniale podkręcają smak dań, ale maja mnóstwo cennych wartości odżywczych, potrzebnych w zdrowej, zbilansowanej diecie. Warto je jeść także wtedy, gdy dbamy o urodę. 

0

Zamiast suplementów postaw na pestki dyni

 

Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.

0

Guarana - lepsza niż poranna kawa.

Guarana to owoc pochodzący z amazońskich lasów. Posiada czerwoną barwę i z wyglądu przypomina jagody. Mieszkańcom dorzecza Amazonki guarana znana była od wieków. W Europie jej właściwości zdrowotne zaczęły być doceniane za sprawą niemieckiego lekarza Christiana Franza Paulliniego, na przełomie XVII i XVIII wieku. Tradycyjnie plemiona amazońskie traktowały guaranę jako napój zdrowotny, który spożywany był w formie naparu i stanowił doskonałe źródło witalności i energii.

0

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju.

                                   Kubek gorącego kakao w śnieżny zimowy wieczór to recepta na smutki i sposób na rozgrzanie się. Boski karobproszek rodem z Ameryki Południowej ma w sobie ogromny zdrowotny potencjał – potrafi postawić na nogi. Ma też, niestety, wady. Ale tutaj z pomocą przychodzi karob. Porównajmy te dwa produkty.

0

Żurawina na wrzody, serce, w trosce o zdrowy pęcherz...

Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

0

Ostropest - na ratunek wątrobie

Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C czy choroby alkoholowej. Mogą po nią sięgnąć także kobiety zmagające się z endometriozą i przedłużonym miesiączkowaniem. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma ostropest plamisty.

0

Czystek – ziołowy sprzymierzeniec oczyszczania

Czystek znany jest od lat i coraz częściej wykorzystywany – spośród 50 odmian czystka największą popularnością cieszy się czystek szary – Cistus incantus. Czystek może być stosowany wewnętrznie w postaci herbaty lub wywaru jako uzupełnienie diety lub zewnętrznie w postaci okładów.  Czystek wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga w powrocie do sił witalnych a przy tym nie posiada skutków ubocznych ani możliwości przedawkowania. Oto dlaczego warto sięgnąć po to dobroczynne zioło. 

0

KSYLITOL dla cukrzyków i nie tylko

Cukier brzozowy czyli inaczej ksylitol to naturalny słodzik, który jest pewną alternatywą dla cukru. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, zawiera on o 40% mniej kalorii, z racji niższego indeksu glikemicznego  zalecany jest cukrzykom oraz osobom odchudzającym się. Ksylitol to tak jak sorbitol, manitol i erytrol, substancja naturalna należąca do grupy polioli czyli alkoholi cukrowych. Są to węglowodany, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi. 

0

Oregano - nie tylko przyprawa

 

Obecnie oregano kojarzy nam się jako aromatyczna przyprawa w naszej kuchni. Mało kto jeszcze pamięta o jego właściwościach zdrowotnych. Zioło to jest bardzo skuteczne na wszelkiego rodzaju biegunki, bóle zębów, reumatyzm, łuszczycę czy katar. Stosowane było jako zamiennik tytoni czy nawet jako barwnik do wełny. 

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl