Kawa ziarnista jest pozyskiwana z owoców krzewów kawowców (Coffea), uprawianych głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Słynny napój uzyskuje się parząc ususzone, uprażone i zmielone ziarna tej rośliny. Arabica i Robusta należą do najpopularniejszych odmian kawy. Aż 70% światowej produkcji przypada pierwszą. Jest to kawa o wyrazistym aromacie i łagodnym smaku. Fani kofeiny i większej goryczki powinni sięgnąć po Robustę – ta odmiana pochodzi z Brazylii oraz Azji południowo-wschodniej. Robusta zawiera nawet do 50% więcej kofeiny niż Arabica.
Mięta - roślina o wielu właściwościach
0
Mięta jest ziołem, które zna niemal każdy. Już sami starożytni Rzymianie zachwycali się jej właściwościami, używając miętę nadwodną. Można wyróżnić nawet do 40 gatunków mięty oraz jej mieszanek. Głównie występuje w Europie, ale jest tak powszechną rośliną, że występuje również w Azji, Afryce, Australii, Nowej Zelandii oraz w Ameryce Południowej. Mięta jest znana przede wszystkim przez swój mocny aromat. Jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w ziołolecznictwie.
Aloes - idealny składnik kosmetyków i diety
0
Choć nie było momentu, w którym byłby niedoceniany, aloes przechodzi aktualnie prawdziwy renesans — przejął półki wszystkich ceniących się drogerii, a aloesowy sok dostaniemy teraz niemal w każdym sklepie spożywczym.
Ocet jabłkowy i jego właściwości
0
Dzięki swoim właściwościom ocet jabłkowy wpasował się niemal w każdą dziedzinę dotyczącą człowieka. Już w starożytności używano go jako suplement oraz lek na przeziębienie, później jako środek do niedoczyszczonych powierzchni, a aktualnie przechodzi przełom wykorzystania w kosmetyce.
Kawa zbożowa – czy warto ją pić?
0
Ponad 70% Polaków pije kawę codziennie, ponad połowa z nich nawet kilka razy dziennie. Czy można to nazwać złym nawykiem? Oczywiście, że nie. Dlaczego więc warto ją pić? Można się spotkać z opiniami, że kawa odwadnia, wypłukuje magnez, a nawet uzależnia. Dopiero w ostatnich dekadach zaczęto doceniać jej właściwości prozdrowotne oraz obalać liczne mity na jej temat.
Zioła szwedzkie - z czego się składają i jak je stosować?
0
Zioła szwedzkie są mieszanką 11 ziół skomponowaną najprawdopodobniej przez szwedzkiego lekarza Klausa Samsta już w XVII w. Receptura została zapomniana na długie lata, aby w latach 70 XX w. przypomniała o nich zielarka – Maria Treben.
Gojnik - właściwości i zastosowanie
0
Gojnik, inaczej szałwia libańska lub herbata górska, występuje naturalnie na terenach górskich powyżej 1000 m n.p.m. daleko od cywilizacji ludzkiej. Ten rzadko spotykany gatunek został doceniony wieki temu za swoje niezwykłe walory smakowe i właściwości lecznicze.
Czystek – roślina, która ma więcej polifenoli niż wino!
0
Czystek posiada ponad 50 gatunków, które występują najczęściej w Azji Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest rośliną uprawną. Jest ziołem, które zyskuje na popularności, a zrobiona z niego herbata znalazła zastosowanie na wiele dolegliwości. Dlaczego warto sięgnąć po czystek?
Erytrytol - naturalny zamiennik cukru.
0
Erytrytol jest naturalnym zamiennikiem cukru. Zawarty jest w wielu owocach i warzywach. Ma zero kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze pasuje do diety sportowców, ludzi odchudzających oraz osób cierpiących na cukrzycę. Jako substancja słodząca jest wykorzystywana już od 2006 roku w Unii Europejskiej, natomiast w Polsce – od 2008 roku.
Ostropest - ulubiona roślina naszej wątroby!
0
Ostropest jest rośliną z rodziny astrowatych. Jest szczególnie ceniona za swoje działanie antyhepatotoksyczne, czyli zapobiegające uszkodzeniom wątroby. Jest również znana z łagodzenia stresu oraz właściwości antynowotworowych. Co jeszcze warto wiedzieć o ostropeście?
Kiełki - domowa hodowla zdrowia!
0
Kiełki to rośliny we wczesnej fazie rozwoju. Są cennym elementem diety, ponieważ w trakcie procesu kiełkowania wytwarzają duże ilości składników odżywczych. Co ciekawe, zawartość tych składników jest większa w kiełkach, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych roślin. Dodatkowym atutem kiełek jest to, że są dostępne przez cały rok.
Czarnuszka - roślina, która poza śmiercią wyleczy wszystko!
0
Czarnuszka to roślina, która pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiaty o białej i niebieskiej barwie z błękitnym unerwieniem. Była stosowana już w starożytności, gdzie uważano, że poza śmiercią potrafi wszystko wyleczyć. Owoce czarnuszki zawierają trójgraniaste, czarne nasiona.
Mak – świąteczne i zdrowe klimaty!
0
Czy wiedzieliście, że większość gatunków maku jest uprawianych jako rośliny ozdobne? Co więcej, mak lekarski jest surowcem, z którego wytwarza się heroinę, morfinę oraz opium. Większość gatunków maku występuje na północnej półkuli. Co jeszcze warto wiedzieć o maku?
Imbir i jego moc!
0
Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.
Cynamon - smak dzieciństwa? Nie tylko!
0
Cynamon może się nam kojarzyć już od najmłodszych lat jako dodatek do wypieków, ale nie tylko. Podejrzewamy, że najpopularniejszym wśród dzieci daniem, był ryż z cynamonem. Kto z nas się nie cieszył, gdy podawano nam coś tak wspaniałego do jedzenia? Wtedy nie zastanawialiśmy się nad tym, jaki wpływ na nasze zdrowie ma cynamon. Czy teraz jesteśmy w stanie coś o nim powiedzieć?
Kurkuma - gdzie warto ją wykorzystać?
0
Kurkuma, w wielu krajach nazywana również żółtym korzeniem, to starożytna przyprawa wywodząca się z Południowo-Wschodniej Azji. Stosowanie kurkumy przekracza 3000 lat, gdzie w kulturze wedyjskiej w Indiach była używana jako typowa przyprawa kulinarna, ale także brała udział w obrządkach religijnych. Używana od dawnych czasów zarówno jako przyprawa, ale także jako barwnik. Jej plony zbierane są głównie w Chinach, Australii, Peru, Bengalu, na Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, i zachodnich Indiach.
Produkty z lnu - zastosowanie, właściwości i ciekawostki!
0
Drodzy czytelnicy, czy wiecie, jak dużo zastosowań i wartości ma len? Przygotowaliśmy dla Was na dzisiaj artykuł, w którym możecie przeczytać jakie właściwości zdrowotne ma len, na jaki sposób wykorzystacie go w kuchni oraz kilka ciekawostek, które udowodnią, jak niesamowita to roślina!
Lek na stres i przemęczenie - Produkty z Konopi siewnej!
0
Herbata z konopi jest naturalnym środkiem o wszechstronnym, korzystnym wpływie na organizm człowieka. Przygotowywana jest z odmian konopi siewnej.
Sezam i olej sezamowy - właściwości odżywcze i zastosowanie
0
Sezam i wyrabiany z niego olej sezamowy mają liczne właściwości odżywcze, dzięki czemu znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jaki i w kosmetyce czy kuchni. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne działanie mają ziarna sezamu i olej sezamowy.
Rokitnik - w salonie kosmetycznym, kuchni i w domowej apteczce
0
Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

od 250 zł





4,99 zł
Cena regularna:
6,30 zł

30,00 zł
Cena regularna:
40,00 zł

75,00 zł
Cena regularna:
89,80 zł

17,50 zł
Cena regularna:
22,30 zł

70,00 zł
Cena regularna:
79,00 zł

60,00 zł
Cena regularna:
65,00 zł

6,80 zł
Cena regularna:
8,60 zł

49,80 zł
Cena regularna:
58,00 zł

164,00 zł
Cena regularna:
169,00 zł

4,10 zł
Cena regularna:
5,90 zł

68,00 zł
Cena regularna:
85,00 zł

2,10 zł
Cena regularna:
2,70 zł


7,20 zł
Cena regularna:
10,20 zł

4,60 zł
Cena regularna:
5,90 zł

15,99 zł
Cena regularna:
16,99 zł