Erytrytol - naturalny zamiennik cukru.
Erytrytol jest naturalnym zamiennikiem cukru. Zawarty jest w wielu owocach i warzywach. Ma zero kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze pasuje do diety sportowców, ludzi odchudzających oraz osób cierpiących na cukrzycę. Jako substancja słodząca jest wykorzystywana już od 2006 roku w Unii Europejskiej, natomiast w Polsce – od 2008 roku.
Erytrytol – zastosowanie
Przede wszystkim jest stosowany jako słodzik do kawy, herbaty oraz do wypieków domowych. Dodaje się go także do dżemów, marmolad, lodów, galaretek, czy owoców kandyzowanych. Jest również stosowany jako substancja hamująca zmiany smaku i konsystencji, jako wzmacniacz aromatu, a także zagęstnik produktu.
Zalety erytrytolu
- jest w 100% naturalnym substytutem cukru,
- indeks glikemiczny wynosi 0,
- jest bezkaloryczny,
- intensywność słodyczy wynosi 70% zwykłego cukru,
- chroni zęby przed próchnicą oraz hamuje aktywność bakterii próchnicowych,
- jest doskonale tolerowany przez układ trawienny, nie wywołuje skutków ubocznych, nawet w większych dawkach niż zwykły cukier,
- działa antyoksydacyjnie.
Erytrytol w kosmetyce
Erytrytol znajduje zastosowanie także w środkach kosmetycznych. Może odgrywać rolę wielofunkcyjnego składnika w produktach do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak pasta do zębów oraz płyn do płukania ust. Pomaga maskować ściągające, drażniące i szczególnie gorzkie smaki związane ze stosowaniem pewnych substancji czynnych, na przykład chlorheksydyny w płynie do płukania jamy ustnej. Dodanie erytrytolu do gliceryny zwiększa zdolność tego ostatniego do zatrzymywania wody i poprawia właściwości nawilżające kosmetyku. Ponadto wykazano, że erytrytol może osłabiać aktywność i wzrost bakterii, która powoduje próchnicę.
Erytrytol – co warto wiedzieć?
Badania pokazują, że erytrytol ta nie szkodzi, nawet w sytuacji, gdy jest spożywany w większych ilościach. Słodzik ten jest całkowicie bezpieczny i może być stosowany jako dodatek do żywności. Wiele osób uważa jednak, że choć erytrytol ma bardzo niski indeks glikemiczny, to jednak nie odzwyczaja od słodyczy.
Przepisy z erytrolem
Jogurtowo - kokosowe dietetyczne ciasto a’la sernik
Skadniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki ksylitolu
- 40 g mąki kokosowej
- 4 jajka
- 1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem na puszystą masę. W misce wymieszać budyń z mąką kokosową. Do ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera.
Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią).
Jabłecznik
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 4 jabłka
- 200 g masła jogurtowego
- 0,5 szklanki erytrytolu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło pokroić w małe kosteczki i wrzucić do miski. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dodać mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu i wymieszać, a następnie zagnieść. ¾ ciasta ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i posypać mąką ziemniaczaną. Następnie pokroić jabłka w cienkie plastry i ułożyć na cieście. Owoce posypać cynamonem (2 łyżeczkami), pozostałe ciasto rozsypać jako kruszonkę. Ciasto należy piec przez 50 minut.
Jeśli potrzebujesz erytrytol, zapraszamy na zakupy do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/.