do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Artykuły dotyczące zdrowego odżywiania

0

Granat - co warto o nim wiedzieć?

granat

Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.

0

Aronia i jej właściwości.

aronia

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy, zawdzięczamy Miczurinowi - słynnemu sadownikowi, który hodował różne nowe gatunki roślin oraz dążył do całkowitego przekształcenia przyrody. Jesteśmy mu za to wdzięczni, ponieważ aronia pomaga w walce z wieloma chorobami.

0

Dynia - dlaczego warto ją wykorzystać?

dynia

Dynia jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe najwięcej witamin zawierają te dynie, które mają intensywny kolor pomarańczowy. Jest ona bogata w witaminy: A, B1, B2, C oraz PP. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 33 w 100 g.

0

Cynamon - smak dzieciństwa? Nie tylko!

cynamon

Cynamon może się nam kojarzyć już od najmłodszych lat jako dodatek do wypieków, ale nie tylko. Podejrzewamy, że najpopularniejszym wśród dzieci daniem, był ryż z cynamonem. Kto z nas się nie cieszył, gdy podawano nam coś tak wspaniałego do jedzenia? Wtedy nie zastanawialiśmy się nad tym, jaki wpływ na nasze zdrowie ma cynamon. Czy teraz jesteśmy w stanie coś o nim powiedzieć?

0

Oczyszczająca moc pokrzywy.

pokrzywa

Pokrzywa. Brzmi znajomo? Koszmar dzieciństwa? Nic strasznego. A wręcz przeciwnie! Dziś przedstawimy Wam pokrzywę w nieco lepszym świetle.

Właściwości lecznicze pokrzywy były znane ludzkości już w starożytności. Starożytni Rzymianie wykorzystywali ją w leczeniu wielu chorób, m.in. reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów. Do celów leczniczych wykorzystywane są liście zebrane przed kwitnieniem oraz korzenie, które są wykopywane jesienią lub wiosną. Medycyna XXI wieku pozwoliła na przeprowadzenie szczegółowych badań pokrzywy i dzisiaj nie ma ona przed nami żadnych tajemnic. Co właściwie zawiera w sobie pokrzywa?

0

Kasza jęczmienna - podział i wpływ na zdrowie.

kasza

Kasza jęczmienna otrzymywana jest z oczyszczonego, obłuszczonego i połamanego ziarna jęczmienia. Ze względu na stopień rozdrobienia kasza jęczmienna dzieli się na pęczak, kaszę jęczmienną łamaną grubą, średnią i drobną oraz kaszę perłową nazywana mazurską. Najbardziej znana jest perłowa a najzdrowszym i najmniej docenianym rodzajem jest kasza pęczak. Pęczak często jest unikany przez większość osób i uważany jest za produkt gorszej jakości choć niesłusznie. Stanowi on podstawę do tworzenia pozostałych rodzajów kasz oraz zawiera najwięcej wartości odżywczych.

0

Jogurt domowy - jak go zrobić?

jogurt

Obecnie wiele osób ma świadomość, że dużo produktów w sklepach spożywczych jest przetworzona. Pełna konserwantów i innych zbędnych składników. To dlatego co raz więcej osób zwraca uwagę na skład, analizując po kolei jego pozycje. Tak też jest w przypadku jogurtów, zwłaszcza smakowych. Trudno znaleźć taki o dobrym składzie. Dlaczego więc nie spróbować stworzyć takiego własnoręcznie robionego jogurtu?

0

Karob - co warto o nim wiedzieć?

karob

Karob, zwany także chlebkiem świętojańskim, należy do rodziny roślin bobowatych. Powstaje on w sposób mielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Jest interesującym składnikiem, jeżeli chodzi o urozmaicenie czekoladowych deserów. Jest on najczęściej sprzedawany w postaci zmielonego proszku. Jest on bliźniaczo podobny do kakao. 

0

Orkisz i jego uzdrawiająca moc!

orkisz

Orkisz znany jest już od bardzo dawna. W odległych czasach był bardzo popularnym zbożem, który był dodawany do posiłków zawodników biorących udział w igrzyskach oraz gladiatorów. W późniejszym czasie został nieco zapomniany, jednak znów powraca do łask. Dostępnych jest wiele produktów, które zawierają orkisz, jednak czy wiecie, jakie ma on właściwości?

0

Kurkuma - gdzie warto ją wykorzystać?

kurkuma

Kurkuma, w wielu krajach nazywana również żółtym korzeniem, to starożytna przyprawa wywodząca się z Południowo-Wschodniej Azji. Stosowanie kurkumy przekracza 3000 lat, gdzie w kulturze wedyjskiej w Indiach była używana jako typowa przyprawa kulinarna, ale także brała udział w obrządkach religijnych. Używana od dawnych czasów zarówno jako przyprawa, ale także jako barwnik. Jej plony zbierane są głównie w Chinach, Australii, Peru, Bengalu, na Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, i zachodnich Indiach.

0

Herbaty - co warto o nich wiedzieć?

herbata

Herbata towarzyszy nam już od długich lat. Na śniadanie, na obiad czy na kolację – każda okazja jest dobra do jej wypicia. Ponadto na rynku mamy dostęp do wielu odmian z całego świata. Dzisiaj przyjrzymy się najbardziej znanym odmianom w naszym kraju.

0

Dobrodziejstwo orzechów kokosowych!

orzech kokosowy

Orzechy kokosowe to owoce palmy kokosowej, drzewa pochodzącego z południowo-wschodniej Azji, północno-zachodniej Ameryki Południowej i Nowej Zelandii. Młodsze orzechy zawierają więcej wartości odżywczych i zachowują silniejsze właściwości. Miąższ owocu jest mięsisty, a jego wnętrze wypełnia tzw. woda kokosowa. Mimo że najsmaczniejszy jest świeży miąższ, najczęściej kupujemy wysuszony w postaci wiórków kokosowych. Dojrzałe kokosy potrafią ważyć około 2-4 kilogramów. 

0

Woda kokosowa

woda kokosowa

Zalet wody kokosowej można doszukiwać się w każdej dziedzinie życia oraz zdrowia. Używana jest nie tylko do nawadniania organizmu, ale również dzięki niemalże identycznemu składowi z ludzkim osoczem, bywa ona wykorzystywana do transfuzji krwi w krajach ubogich jako jej zamiennik. Czyż nie jest to idealny dowód na bardzo cenne właściwości wody kokosowej?

0

Przetwory z truskawek

Przetwory z truskawek

Kochani, jak bardzo lubicie truskawki? Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce i nie ma miejsca, w którym byście ich nie dostali. Warto skorzystać z tej okazji i kupić truskawki do zjedzenia na świeżo, ale również do zrobienia różnych przetworów, którymi będziecie mogli się delektować, gdy już sezon na te przepyszne owoce się skończy.

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl