Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

Falafele - szybkie i proste danie z ciecierzycy 0

 

Falafele – Co to jest?– to nic innego jak małe, aromatyczne kuleczki / placuszki ze świeżej ciecierzycy.

Falafele - Czy są trudne do przygotowania? – absolutnie, dziecinnie poste!

Falafele - Czy warto poświecić chwile bo je przygotować? TAK – bo są zdrowe i zawierają dużo białka! TAK – bo mogą być przekąską na imprezę i świetnie sprawdzą się jako obiad! TAK - bo są smaczne!

 

czytaj całość »
Chleb pszenno - żytni z "Mieszanki" 0

Wydawać by się mogło, że upieczenie domowego chleba może być trudne i tą tajemną wiedzę posiadają nieliczni. Nic bardziej mylnego. Z naszą „Mieszanką” upieczenie pysznego i zdrowego chleba w domowym piekarniku – to nic trudnego.

 

czytaj całość »
Kwas hialuronowy trójcząsteczkowy - 12 sposobów na DIY w domu 0

 

Kiedyś pozyskiwany m.in. z kogucich grzebieni dziś otrzymywany za pośrednictwem fermentacji biologicznej bakterii z rodzaju Streptococcus equi. Kwas hialuronowy – nazywany „Eliksirem Młodości”.

Jeżeli zastanawiasz się nad jego kupnem, a nie wiesz jaki wybrać, tu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Przeczytasz o tym co jest ważne przy jego wyborze, dowiesz się o jego właściwościach i poznasz sposoby na wykorzystanie go w domu.

Zapraszamy do lektury!

 

czytaj całość »
Pudding z tapioki z "mleczkiem" kokosowym i brzoskwiniami 0

Pudding z tapioki

Coraz bardziej popularne w Polsce granulki tapioki to wspaniały i szybki sposób na pyszny i pożywny deser. Fajna alternatywa dla codziennej owsianki, świetnie sprawdzi się również jako śniadanie do pracy. Przygotujesz ją bardzo szybko i bez większego wysiłku, a smak, tak naprawdę będzie zależał tylko i wyłącznie od Twojej inwencji twórczej.

 

 

czytaj całość »
Ciasteczka czekoladowe z mieszanki Chocolate Cookies 0

Ciasteczka czekoladowe z mieszanki Chokolate cookies

Chyba nie ma dziecka czy dorosłego, który by nie lubiły czekolady. A pysznym, wilgotnym w środku ciasteczkom czekoladowym z delikatną chrupiącą skórką z zewnątrz spod której zachęcająco wyglądają kawałki czekolady, nikt się nie oprze. Zachęcamy Was do wypróbowania tego dziecinnie prostego przepisu - warto:)

czytaj całość »
Mleko kokosowe – pyszny i zdrowy dodatek nie tylko od święta 0

Mleko kokosowe to popularny dodatek w przepisach kuchni krajów azjatyckich i Ameryki Środkowej. Ostatnio coraz bardziej popularne jest w Europie i Ameryce Północnej, głównie wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Kolor i smak mleka kokosowego zależne jest od zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.

czytaj całość »
Informacja o pozornej przerwie technicznej - jak wyświetlić ponownie sklep 0

Od końca czerwca 2020 otrzymujemy od niektórych z Państwa wiadomość, że nasza strona jedzpij.pl wyświetla komunikat o Przerwie technicznej, przez co nie ma możliwości złożenia zamówienia.

Otóż sklep cały czas działa, był moment pod koniec czerwca, gdy programowanie sklepu było aktualizowane, trwało to kilka godzin.

Jeśli Państwa przeglądarka wyświetla komunikat o przerwie technicznej prosimy o odświeżenie strony w następujący sposób:


będąc na stronie sklepu (gdzie wyświetla się Państwu komunikat o przerwie technicznej) proszę nacisnąć na klawiaturze kombinację klawiszy ctrl+F5

W ten sposób przeglądarka internetowa zainstalowana na Państwa komputerze załaduje nową wersję strony.

W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.

czytaj całość »
Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto 0

 

Ryż Arborio pochodzi z Włoch i został wyselekcjonowany z odmian przywiezionych z Chin. Nazwa „Arborio” pochodzi od niewielkiego miasteczka o tej samej nazwie, w okolicach którego był pierwotnie uprawiany. Jego ziarna są w charakterystycznym, okrągłym i pękatym kształcie, przez co kategoryzuje się go w grupie ryżów średnioziarnistych. Zawartość węglowodanów, białka i mikroelementów takich jak cynk, magnes, potas czy żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E czyni z niego produkt chętnie wykorzystywany w diecie sportowców. Warto napomknąć, że tak jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii. Jako jedno z najlepiej przyswajalnych zbóż pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru oraz poprawia odporność.

czytaj całość »
Dotyczy odbiorów osobistych i dostaw na terenie Rzeszowa - WAŻNE 0
 
Uruchomiliśmy nowy sklep sklep.perlo.com.pl dla klientów odbierających towar osobiście w Rzeszowie oraz dla klientów którym dostarczamy towar własnym transportem np. wodę w skrzynkach.
 
15 czerwca w sklepie jedzpij.pl:
  • wyłączymy opcję dostawy na terenie Rzeszowa i z odbiorem własnym
  • wyłączymy w sklepie jedzpij.pl wody w szklanych butelkach na wymianę
Tych z Państwa którzy zamawiają z odbiorem własnym lub z dostawą na terenie Rzeszowa zapraszamy do składania zamówień w nowym sklepie sklep.perlo.com.pl
 
W razie pytań prosimy o kontakt pod numerem 888 623 777.
czytaj całość »
Dzika róża - źródło witaminy C i nie tylko 0

Dzika róża to roślina znana ludzkości od pokoleń. Niegdyś stosowana jako lek na wściekliznę (stąd jej angielska nazwa dog-rose), przez starożytnych rzymian używana jako wypełnienie do poduszek, mające na celu uspokajać i usypiać śpiącego. Jeden z dwu gatunków róż (róża dzika i róża fenicka) jest wymieniony w Księdze Mądrości (2,8). Świadczy to nie tylko o tym, że te dwa gatunki róż są w Izraelu pospolite, ale także kontekst wydarzeń w cytowanym fragmencie Biblii: istniał wówczas zwyczaj zakładania przez biesiadników wieńców z róż podczas uczt.

czytaj całość »
Melasa trzcinowa – czarne złoto okrywane na nowo 0

Melasa trzcinowa, nazywana także czarnym złotem, powstaje w procesie rafinowania cukru trzcinowego. Można powiedzieć, że jest to produkt uboczny tego procesu. Ma czarną barwę oraz jest gęsta, a jej smak można porównać do lukrecji, chociaż nie jest on tak intensywny. Przez lata nie wiedziano, że posiada ona tak wiele właściwości prozdrowotnych. Zanim jednak omówimy jej dobroczynne właściwości, to przede wszystkim trzeba wspomnieć, że melasa trzcinowa jest dobrym zamiennikiem białego cukru. Można nią słodzić napoje, ciasta, naleśniki albo bezpośrednio smarować chleb. Jest to zdrowsza alternatywa, bo jak wiemy nadmierne spożywanie cukru powoduje otyłość oraz zatrzymuje wodę i sól w organizmie – a tego przecież nie chcemy. Dla osób liczących kalorie dobra wiadomość, ponieważ badania pokazują, że dostarcza o około 30% mniej kalorii niż zwykły cukier.

czytaj całość »
Mąka żytnia - zdrowa i pyszna alternatywa 0

Mąka żytnia i produkty z niej przygotowane charakteryzują się wyjątkowym smakiem, niespotykanym w wyrobach z mąki pszennej. Nie dość, że w porównaniu z mąką pszenną żytnia ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek, w szczególności glutenu, to dodatkowo lepiej absorbuje wodę co sprawia, że pieczywo na mące żytniej dłużej zachowuje świeżość. Kaloryczność mąki żytniej zależna jest od jej odmiany, patrzy się tutaj na zawartość zmielonej otoczki ziarna – w ten sposób jasna odmiana jest mniej kaloryczna od ciemnej. Charakterystyka mąki żytniej jest dosyć wyraźna i łatwa do zidentyfikowania, kiedy patrzymy na nią w sąsiedztwie mąki pszennej. Jest widocznie grubsza i ciemniejsza, nawet przy jasnych odmianach. Jej orzechowość i lekka kwaskowatość nadają wyraźnego smaku wyrobom z niej wykonanym.

czytaj całość »
Samopsza - pszenica z dawnych czasów 0

Samopsza

Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zdecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.

czytaj całość »
Potrawy wigilijne - geneza ilości i znaczenia 0

wigilia mały

W święta na każdym stole znajdują się potrawy wigilijne. Według tradycji powinno ich być 12. Skąd się wzięła ta liczba ? Przyjmuje się, że ze względu na ilość miesięcy w roku lub liczbę apostołów. Podstawowym i głównym daniem jest ryba, która symbolizuje chrzest, zmartwychwstanie i nieśmiertelność Jezusa. Nie jest istotne jaka ryba się znajdzie na wigilijnym stole ale najczęściej jest podawany karp – symbol długowieczności. Kiedy planujemy, jakie potrawy wigilijne powinniśmy podać, jednym z pierwszych skojarzeń jest barszcz czerwony. Jest to nasza polska tradycja i przesąd, że ten kto spożywa buraki będzie się cieszyć wspaniałą urodą. W Polsce najczęściej podawany z makaronem lub pierożkami. Idealnie rozgrzewa i zazwyczaj jest pierwszym daniem.

czytaj całość »
Czysty orkisz - dlaczego to ważne? 0

czysty orkisz

Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.

czytaj całość »

Darmowa dostawa od 197 zł!
Telefon: 17 779 09 77 lub 503 511 975

oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl