do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Pszenica jest najczęściej uprawianym zbożem. Otrzymywana z niej mąka to prawdziwy skarb każdej kuchni. Można z niej wyczarować niemal wszystko: od codziennego pieczywa, przez makarony, kluski, placki, po fantazyjne ciasta i desery.

Mąka to jedno z najstarszych odkryć człowieka. Tysiące lat temu nasi przodkowie wytwarzali ją, rozcierając ziarna roślin pomiędzy kamieniami. Dodawali do niej wodę, mieszali i piekli na gorących kamieniach pierwsze podpłomyki. Dziś, dzięki rozwojowi technologii, mąka pszenna jest jednym z najłatwiej dostępnych produktów kulinarnych. A ponieważ jest także jednym z najważniejszych składników naszej diety, warto sięgać po mąkę najwyższej jakości.

Trochę o typach mąki

W zależności od tego, jak drobno zmielone i jak oczyszczone zostanie ziarno pszenicy, uzyskuje się różne typy mąki. To jej najważniejszy parametr. Najdelikatniejszą mąkę o białej barwie (typ 450, tzw. mąkę tortową) pozyskuje się głównie z wewnętrznej części ziarna tzw. bielma. Do uzyskania ciemniejszej mąki np. typ 1850 (mąka pszenna razowa graham), mieli się oprócz bielma fragmenty jego zewnętrznej warstwy tzw. okrywy owocowo-nasiennej. Im mniej oczyszczona jest mąka, tym więcej zawiera cennych dla zdrowia składników, m.in. błonnika i minerałów. Ich zawartość pozwala określić typ mąki. Aby tego dokonać spala się próbkę mąki w wysokiej temperaturze (ok. 950 st. C). Im więcej jest w mące substancji mineralnych, tym więcej popiołu pozostanie po jej spaleniu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 to właśnie typ mąki. I tak na przykład zawartość popiołu w jasnej, oczyszczonej mące typu 450 to 0,45%, a w razowej typu 1850 - aż 1,85%. To oznacza, że im wyższa liczba określająca typ mąki, tym więcej jest w niej witamin, składników mineralnych i błonnika.

Mąka pszenna w naszej ofercie

Mąka przechowywana przez dłuższy czas traci swoje cenne właściwości. Dlatego tak istotne jest przy zakupie mąki, aby był to produkt świeży i z pewnego źródła. W naszym sklepie oferujemy Państwu mąkę najlepszej jakości, prosto z młyna. Pakujemy ją w ekologiczne opakowanie zawierające po 5 lub 30 kilogramów produktu. Mąka powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu do 3 miesięcy od momentu zmielenia.

 

Aby urozmaicić/ułatwić Państwu domowe wypieki zapraszamy do zapoznania się z następującymi dodatkami. 

drożdże piekarnicze nasiona i przyprawy akcesoria AGD zakwas chlebowy
MĄKA GRAHAM PSZENNA RAZOWA typ 1850 5 kg

MĄKA GRAHAM PSZENNA RAZOWA typ 1850 5 kg

Cena: 10,00 zł 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA PSZENNA CHLEBOWA typ 750 5 kg

MĄKA PSZENNA CHLEBOWA typ 750 5 kg

Cena: 10,00 zł 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA PSZENNA POZNAŃSKA typ 500 5 kg

MĄKA PSZENNA POZNAŃSKA typ 500 5 kg

Cena: 10,00 zł 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA PSZENNA TORTOWA typ 450 5 kg

MĄKA PSZENNA TORTOWA typ 450 5 kg

Cena: 10,00 zł 12,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
MĄKA PSZENNA TORTOWA typ 450 30 kg

MĄKA PSZENNA TORTOWA typ 450 30 kg

Cena: 50,00 zł 55,00 zł
opak.
zobacz więcej
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl