Kategorie
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Mąka pszenna
14,99 zł
Cena regularna:
20,00 zł
14,99 zł
Cena regularna:
19,00 zł
15,90 zł
Cena regularna:
19,00 zł
15,99 zł
Cena regularna:
19,00 zł
32,00 zł
Cena regularna:
43,10 zł
69,99 zł
Cena regularna:
73,00 zł
70,00 zł
Cena regularna:
84,00 zł
72,00 zł
Cena regularna:
88,00 zł
72,00 zł
Cena regularna:
85,00 zł
138,00 zł
Cena regularna:
179,60 zł
18,40 zł
Cena regularna:
23,10 zł
Pszenica jest najczęściej uprawianym zbożem. Otrzymywana z niej mąka to prawdziwy skarb każdej kuchni. Można z niej wyczarować niemal wszystko: od codziennego pieczywa, przez makarony, kluski, placki, po fantazyjne ciasta i desery.
Mąka to jedno z najstarszych odkryć człowieka. Tysiące lat temu nasi przodkowie wytwarzali ją, rozcierając ziarna roślin pomiędzy kamieniami. Dodawali do niej wodę, mieszali i piekli na gorących kamieniach pierwsze podpłomyki. Dziś, dzięki rozwojowi technologii, mąka pszenna jest jednym z najłatwiej dostępnych produktów kulinarnych. A ponieważ jest także jednym z najważniejszych składników naszej diety, warto sięgać po mąkę najwyższej jakości.
Trochę o typach mąki
W zależności od tego, jak drobno zmielone i jak oczyszczone zostanie ziarno pszenicy, uzyskuje się różne typy mąki. To jej najważniejszy parametr. Najdelikatniejszą mąkę o białej barwie (typ 450, tzw. mąkę tortową) pozyskuje się głównie z wewnętrznej części ziarna tzw. bielma. Do uzyskania ciemniejszej mąki np. typ 1850 (mąka pszenna razowa graham), mieli się oprócz bielma fragmenty jego zewnętrznej warstwy tzw. okrywy owocowo-nasiennej. Im mniej oczyszczona jest mąka, tym więcej zawiera cennych dla zdrowia składników, m.in. błonnika i minerałów. Ich zawartość pozwala określić typ mąki. Aby tego dokonać spala się próbkę mąki w wysokiej temperaturze (ok. 950 st. C). Im więcej jest w mące substancji mineralnych, tym więcej popiołu pozostanie po jej spaleniu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 to właśnie typ mąki. I tak na przykład zawartość popiołu w jasnej, oczyszczonej mące typu 450 to 0,45%, a w razowej typu 1850 - aż 1,85%. To oznacza, że im wyższa liczba określająca typ mąki, tym więcej jest w niej witamin, składników mineralnych i błonnika.
Mąka pszenna w naszej ofercie
Mąka przechowywana przez dłuższy czas traci swoje cenne właściwości. Dlatego tak istotne jest przy zakupie mąki, aby był to produkt świeży i z pewnego źródła. W naszym sklepie oferujemy Państwu mąkę najlepszej jakości, prosto z młyna. Pakujemy ją w ekologiczne opakowanie zawierające po 5 lub 30 kilogramów produktu. Mąka powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu do 3 miesięcy od momentu zmielenia.
Aby urozmaicić/ułatwić Państwu domowe wypieki zapraszamy do zapoznania się z następującymi dodatkami.
drożdże piekarnicze | nasiona i przyprawy | zakwas chlebowy |
od 250 zł