do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Samopsza - pszenica z dawnych czasów

24-01-2020, MarkMe

Samopsza

Samopsza – zamiennik klasycznej pszenicy?

Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.

Samopsza, porównując ją do wielu innych znanych nam zbóż, jest zdecydowanie bardziej delikatna – ma cieńsze kłosy oraz krótsze dźbła. Jej ziarna są o połowę mniejsze, od ziaren pszenicy zwyczajnej, ponadto są zebrane w ościstym i płaskim kłosie. Jednak jej niepozorny wygląd, nie ujmuje jej wartości i właściwości, jakie oferuje, a wręcz przeciwnie. Samopsza, podobnie jak płaskurka i orkisz należą do starych niemodyfikowanych odmian pszenicy, które mają prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Samopsza obecnie jest szczególnie ceniona dzięki niepowtarzalnemu,  orzechowemu smakowi.  Wypieki tworzone na bazie mąki z samopszy, wyróżniają się nie tylko dużą ilością wartościowych składników, ale także wyjątkowym, żółtawym zabarwieniem, co świadczy o wysokiej zawartości karotenoidów, które mają pozytywny wpływ na kondycję naszego wzroku.

Samopsza – wartości odżywcze

Samopsza to pszenica, zwiera zatem gluten. Jednak jej obfitość w inne składniki odżywcze sprawia, że przez specjalistów jest określana mianem żywności funkcjonalnej a nawet prozdrowotnej.

Oto kilka z nich:

  • Białko – nawet 50% więcej niż w pszenicy zwyczajnej;
  • Błonnik – reguluje trawienie i obniża poziom cholesterolu;
  • Fenyloalanina – odpowiada za syntezę białek, hormonów tarczycy i nadnerczy, a także wspiera pracę układu nerwowego;
  • Metionina – silny antyoksydant, pomagający zneutralizować wolne rodniki, wspomagający układ nerwowy i mięśniowy oraz odpowiadający za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci;
  • Luteina (progesteron) – hormon, którego poziom powinien być odpowiednio wysoki szczególnie w czasie ciąży – jego niedobór może skutkować poronieniem, przedwczesnym porodem lub nieprawidłowym wzrostem masy ciała;
  • Karotenoidy – są głównym dietetycznym źródłem witaminy A, wpływającej na prawidłowe funkcjonowanie naszych oczu;
  • Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca, zapobiega obrzękom;

Przepis z wykorzystaniem samopszy – omlety na dobry początek dnia!

Omlet z samopszy będzie swietną propozycja dla wszystkich fanów słodkich śniadań, napełniających energią i poprawiających humor!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 białko
  • ½ szklanki mleka ryżowego
  • 5 łyżek mąki z samopszy
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • opcjonalnie: cukier trzcinowy do smaku
  • dodatkowo: masło orzechowe, syrop klonowy, ulubione bakalie

Przygotowanie:

Składniki mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Powstałą porcję ciasta przelewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem. Gotowy omlet smarujemy masłem orzechowym lub polewamy syropem klonowym i dodajemy ulubione bakalie.

Po składniki niezbędne do przygotowania tych przepysznych naleśników zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl