Cukier trzcinowy

Standardowe dania kuchni polskiej nie obfitują w dodatek cukru. Problematyczne stają się dopiero różnego rodzaju ciasta i przekąski: słodzimy herbatę i kawę, dodajemy cukier do wypieków i kremów do ciast, a także konfitur, naleśników, pierożków i nie tylko. Jednak ta biała substancja słodząca jest szalenie niezdrowa – potwierdzają to nie tylko liczne badania naukowe, ale również samopoczucie po częstym spożywaniu słodzonych smakołyków. Czy zatem powinniśmy w pełni zrezygnować ze słodkich pokarmów? A może zastąpić cukier taką substancją słodzącą, która będzie zdrowsza, ale równie smaczna? Z pomocą przychodzi cukier trzcinowy, który znajdziesz w naszym sklepie

Cukier trzcinowy - właściwości

Spośród wielu substancji słodzących cukier trzcinowy wyróżnia kilka dość oczywistych właściwości. Pierwszą, która jest zauważalna od razu, jest jego barwa. Cukier trzcinowy występuje bowiem w kolorze jasnobrązowym, w przeciwieństwie do zwykłego, białego, rafinowanego, który w procesie oczyszczania i różnorakich filtracji poza kolorem traci również właściwości zdrowotne. Cukier trzcinowy jest również mniej sypki niż biały, który powstaje z buraków cukrowych.

Kolejną interesującą cechą cukru trzcinowego jest jego unikalny smak. Karmelowy kolor tego produktu przekłada się na niecodzienne wrażenia smakowe. Kojarzy się nieco z lekko dymnym, podpalanym posmakiem, który absolutnie nie jest gorzki! Dlatego też znakomicie odnajduje się jako substancja wzbogacająca smak kawy, mlecznych napojów takich jak kakao, a także ciast – w tym pierników – i kremów. Cukier trzcinowy podniesie również walory smakowe słonych dań jako dodatek do konfitur lub karmelizowanej cebulki. Odnajdzie się znakomicie w połączeniu z wszelakimi kwaskowatymi bazami owocowymi i wydobędzie z nich głębię smaku.

Cukier trzcinowy nierafinowany

Cukier trzcinowy ma również pewne właściwości zdrowotne – a konkretnie jego nierafinowana postać, która w porównaniu do cukru białego wypada naprawdę korzystnie. Dzieje się tak za sprawą obniżonej ilości sacharozy. Różne ogólnodostępne źródła podają, że cukier trzcinowy nierafinowany zawiera zaledwie 80 procent sacharozy obecnej w porównywalnej objętości cukru białego.

Cukier trzcinowy - cena

Cena cukru trzcinowego zależy od pojemności opakowania oraz producenta. Jeżeli chcesz kupić cukier trzcinowy w dobrej cenie, zapoznaj się z ofertą naszego sklepu i wybierz produkt, który najbardziej spełnia Twoje oczekiwania!

Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl