do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Oliwka - zdrowy symbol pokoju!

18-01-2019, MarkMe

oliwka

Oliwka - zdrowy symbol pokoju!

Oliwka symbolizuje pojednanie, pokój, a także zwycięstwo, honor, chwałę, bezpieczeństwo i mądrość. Jest obowiązkowym elementem kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. W Grecji, Portugalii, Bułgarii, Chorwacji, Włoszech, Hiszpanii i Francji znajdziemy wiele jej kolorów. Najczęściej komponowana jest z serami.

Oliwki – skąd się bierze ich kolor?

Wyróżniamy oliwki zielone, czerwone i czarne. Kolor owoców oliwki zależy od momentu ich zbioru. Barwa zielona informuje nas, że oliwka nie jest jeszcze dojrzała, ale osiągnęła właściwy rozmiar. Czerwone są zbierane w następnym stadium, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dopiero czarne owoce informują nas o tym, że oliwka jest dojrzała.

Oliwki i ich właściwości zdrowotne

Oliwki często wykorzystywane są do tworzenia sałatek. Warto jednak wiedzieć, że oliwki, które spożywamy, są kiszone. Dzięki temu poprawiają naszą odporność, korzystnie wpływają na florę bakteryjną oraz działają antydepresyjnie. Jaki jeszcze mają wpływ na nasz organizm?

  • zawierają kwas oleinowy – dzięki niemu zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi oraz chronią nasze serce i naczynia przed wystąpieniem chorób krążenia.
  • mają witaminy z grupy B – dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawiają kondycję skóry oraz przemianę materii.
  • witaminy A, C i E – chronią nas przed działaniem wolnych rodników.
  • posiadają fosfor, potas, miedź, żelazo i błonnik – skład ten chroni nas przed migreną oraz zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu osoby, które spożywają oliwki, rzadziej sięgają po słodycze.

Oliwa z oliwek i jej rodzaje

Oliwa extravirgin jest tłuszczem całkowicie naturalnym. Nie ma żadnych dodatków. Ma odcień zielony i jest gęsta. Uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno, dlatego jest produktem najlepszej jakości.

Oliwa virgin również jest uzyskiwana z pierwszego tłoczenia, jednak jej poziom kwasowości wynosi od 0,081 do 1,99%.

Oliwa lampante jest poddawana ogrzewaniu, przez co traci smak, zapach i witaminy. Następnie jest mieszana z oliwą virgin lub extravirgin.

Oliwa z wytłoczyn oliwnych (sansa, orujo i pomace) jest uzyskiwana z pozostałości po produktach tłoczenia. Jest oliwą najniższej jakości. Dodaje się do niej rozpuszczalniki chemiczne, a następnie poddawana jest podgrzewaniu, dzięki czemu staje się zdatna do spożycia.

Oliwa z oliwek i wpływ na zdrowie

Ze względu na to, że oliwa z oliwek jest tłuszczem roślinnym, nie posiada cholesterolu. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

  • zawiera nasycone kwasy – hamują one rozwój miażdżycy oraz obniżają poziom złego cholesterolu, obniżają ciśnienie, chronią przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej.
  • ma przeciwutleniacze – zwalniają procesy starzenia oraz wzmacniają błony komórkowe.
  • jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K – działają zakrzepowo, wspomagają walkę z kamicą nerkową i owrzodzeniem żołądka, usprawniają trawienie oraz dobrze wpływają na wzrost kości u dzieci. Mają także zbawienny wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie.

Przepisy z oliwkami

Łosoś w pergaminie z oliwkami

Składniki:

  • 5 dzwonków łososia
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cytryna
  • Pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Posiekajcie drobno pietruszkę, a następnie pokrójcie oliwki w plasterki. Wymieszajcie pieprz cytrynowym z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Natrzyjcie łososia powstałą marynatą. Stwórzcie pergaminy z papieru do pieczenia, a następnie umieśćcie w środku rybę z oliwkami. Następnie smażcie danie przez po 8 minut na każdej stronie. Po usmażeniu podawajcie z dużą ilością pietruszki.

Sałatka z kalafiora z oliwkami

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 paprykę
  • 1 czosnek
  • 2 opakowania francuskiego sosu sałatkowego
  • Pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie:

Wytnijcie z kalafiora małe różyczki, a następnie je ugotujcie i ostudźcie. Posiekajcie drobno czosnek i kolendrę. Przygotujcie sos według zaleceń oraz dodajcie do niego pokrojone składniki i dokładnie wymieszajcie. Pokrójcie paprykę w paski, oliwki przekrójcie na pół i połączcie wszystko razem dokładnie. Gotowe!

 

Po więcej produktów z oliwkami zapraszamy na https://jedzpij.pl/. 

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl