Opcje przeglądania

Dostępność

Wysyłka w

Cena

  • od
    do

Nasiona maku

Mak znany jest od stuleci jako roślina o wielu cenionych właściwościach. Nasiona maku znalazły również zastosowanie w kuchni. Dlaczego warto je jeść i jak można ich używać w kuchni?

Mak – nasiona o cenionych właściwościach

Już od dawna ludzie posiadają wiedzę na temat tego, jak wiele składników odżywczych posiada mak. Nasiona dostarczają dobrych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych i witamin. Posiadają wapń, fosfor, cynk, magnez, potas oraz żelazo. Jeśli chodzi o witaminy, będą to: witaminy z grupy B, kwas foliowy, A, D i E. Ponadto bogate są w błonnik, a to znaczy, że wspomagać mogą poprawną pracę jelit. Taki zestaw składników powoduje, że mak jako element zbilansowanej diety może wspomagać układ trawienny, kostny, krwionośny i nerwowy. Warto zaznaczyć, że istnieje wiele odmian tej rośliny – nie wszystkie można swobodnie uprawiać i używać w warunkach domowych.

Mak lekarski – nasiona o wielu zaletach

Restrykcyjnym zasadom uprawy i wykorzystania podlega mak lekarski. Nasiona tej rośliny zawierają bowiem alkaloidy i opium. To substancje mogące wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, ale wyłącznie wówczas, gdy podawane są we właściwy sposób i w dawkach zgodnych z zaleceniami lekarza. Pomimo wielu cenionych właściwości mogą działać narkotycznie, a tym samym uzależniać. W Polsce uprawa maku lekarskiego wymaga odpowiedniej zgody i jest monitorowana przez właściwe organa. Mak biały i niebieski, dostępne są w naszym sklepie internetowym, nie podlegają podobnym ograniczeniom. W swoim ogrodzie uprawiać można z kolei mak wschodni. Nasiona i sadzonki tej odmiany oferują sklepy ogrodnicze. Jest to roślina ozdobna.

Nasiona maku – zastosowanie

W kuchni można i warto używać nasion maku do wielu potraw. Przede wszystkim sprawdzą się do słodkich wypieków i deserów. Masa makowa jest głównym składnikiem tradycyjnego makowca i rogalików. Choćby tak znanych i lubianych świętomarcińskich, wypełnionych farszem z białego maku z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mak wykorzystuje się też do innych ciast. Można nim posypać pieczywo, dodać do makaronu, koktajlu, a nawet dań mięsnych. Warto eksperymentować. Nasiona maku znajdą naprawdę wiele zastosowań!

W naszym sklepie internetowym JedzPij.pl dostępny jest mak spożywczy – niebieski i biały. Oferujemy go w różnych opakowaniach, m.in. półkilogramowych i kilogramowych.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą!

Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl