Pierwsza wzmianka o tym napoju pochodzi z X wieku, z księstwa Kijowskiego. Używany był w wiekach średnich w całej Europie, a od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i na Ukrainie. W Polsce stał się popularny dzięki Władysławowi Jagielle. Wiecie, o czym mowa? O kwasie chlebowym!
Płatki zbożowe - cenne źródło błonnika oraz minerałów. 0
Płatki owsiane, jaglane, żytnie czy gryczane? Jakie wybrać? Odpowiedź brzmi: wszystkie. A to dlatego, że każde płatki zbożowe to bogactwo błonnika, minerałów, niezbędnych dla organizmu witamin oraz związków bioaktywnych. Dostarczając węglowodanów, dają zastrzyk energii, który jest nam szczególnie potrzebny o poranku.
Jabłka - dlaczego warto spożywać zrobione z nich chipsy, soki oraz ocet? 0
Anglicy mówią: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już w około 6500 r. p.n.e w miejscu położonym pomiędzy Morzem Czarnym, a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te prozdrowotne owoce były także cenione przez Rzymian i Greków. Obecnie właściwości polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie. Jabłka można oczywiście jeść na surowo, jednak można je spożywać w innych formach tj. chipsy, soki oraz ocet.
Rokitnik - owoc o wielu postaciach. 0
Rokitnik występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich w Europie i Azji. W Polsce jego naturalne stanowiska występują nad wybrzeżem Bałtyku. Owoce rokitnika charakteryzuje kwaskowaty i cierpki smak. Są to pestkowce, które zależnie od odmiany mogą posiadać różne kształty: kulisty, owalny lub jajowaty. Waga pojedynczego owocu przeważnie wynosi od 0,5 do 1 grama. Zbiory owoców rokitnika można przeprowadzić na przełomie września i października, jednak lepszą jakość uzyskują po pierwszych przymrozkach. Rokitnik ze względu na swoje właściwości może być nazwany eliksirem młodości. Jest niewyczerpalnym źródłem witamin oraz minerałów. Owoce można spożywać na surowo, jednak przez ich kwaskowatość są zwykle wykorzystywane w innej formie jak np. suszone owoce, smaczne soki, dżemy, syropy, herbaty oraz oleje.
Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych! 0
Żurawina cieszy się coraz większą popularnością na polskim rynku, a przy tym dostępna jest pod wieloma postaciami. Surowej żurawiny raczej nie zaleca się jeść, ze względu na jej kwaśny smak. Jednak można ją konsumować pod innymi formami takimi jak: soki, suszone owoce, przetwory albo herbaty.
Morela - owoc o wielu właściwościach leczniczych. 0
Morele pochodzą ze współczesnego Kirgistanu, Chin oraz Korei. Co ciekawe morele uprawia się w Chinach od ponad 4000 lat. Do Europy dotarły z Armenii, która jest uważana przez pewnych badaczy za kolebkę moreli. W Armenii można znaleźć ponad 50 odmian tego owocu. Na terenie Włoch morela była znana już w I wieku n.e. Drzewa przyjęły się doskonale na terenach południowej Europy.
Granat - co warto o nim wiedzieć? 0
Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.
Aronia i jej właściwości. 0
Aronia pochodzi z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy, zawdzięczamy Miczurinowi - słynnemu sadownikowi, który hodował różne nowe gatunki roślin oraz dążył do całkowitego przekształcenia przyrody. Jesteśmy mu za to wdzięczni, ponieważ aronia pomaga w walce z wieloma chorobami.
Dynia - dlaczego warto ją wykorzystać? 0
Dynia jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe najwięcej witamin zawierają te dynie, które mają intensywny kolor pomarańczowy. Jest ona bogata w witaminy: A, B1, B2, C oraz PP. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 33 w 100 g.
Cynamon - smak dzieciństwa? Nie tylko! 0
Cynamon może się nam kojarzyć już od najmłodszych lat jako dodatek do wypieków, ale nie tylko. Podejrzewamy, że najpopularniejszym wśród dzieci daniem, był ryż z cynamonem. Kto z nas się nie cieszył, gdy podawano nam coś tak wspaniałego do jedzenia? Wtedy nie zastanawialiśmy się nad tym, jaki wpływ na nasze zdrowie ma cynamon. Czy teraz jesteśmy w stanie coś o nim powiedzieć?
Oczyszczająca moc pokrzywy. 0
Pokrzywa. Brzmi znajomo? Koszmar dzieciństwa? Nic strasznego. A wręcz przeciwnie! Dziś przedstawimy Wam pokrzywę w nieco lepszym świetle.
Właściwości lecznicze pokrzywy były znane ludzkości już w starożytności. Starożytni Rzymianie wykorzystywali ją w leczeniu wielu chorób, m.in. reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów. Do celów leczniczych wykorzystywane są liście zebrane przed kwitnieniem oraz korzenie, które są wykopywane jesienią lub wiosną. Medycyna XXI wieku pozwoliła na przeprowadzenie szczegółowych badań pokrzywy i dzisiaj nie ma ona przed nami żadnych tajemnic. Co właściwie zawiera w sobie pokrzywa?
Płatki drożdżowe - właściwości, wskazówki i przepisy. 0
Płatki drożdżowe są pozyskiwane z drożdży nieaktywnych. Swoje zastosowanie znalazły szczególnie w kuchniach wegan i wegetarian, którzy często wykorzystują go jako zamiennik sera. Są również lubiane ze względu na swój delikatny smak i niepowtarzalny zapach.
Jogurt domowy - jak go zrobić? 0
Obecnie wiele osób ma świadomość, że dużo produktów w sklepach spożywczych jest przetworzona. Pełna konserwantów i innych zbędnych składników. To dlatego co raz więcej osób zwraca uwagę na skład, analizując po kolei jego pozycje. Tak też jest w przypadku jogurtów, zwłaszcza smakowych. Trudno znaleźć taki o dobrym składzie. Dlaczego więc nie spróbować stworzyć takiego własnoręcznie robionego jogurtu?
Kurkuma - gdzie warto ją wykorzystać? 0
Kurkuma, w wielu krajach nazywana również żółtym korzeniem, to starożytna przyprawa wywodząca się z Południowo-Wschodniej Azji. Stosowanie kurkumy przekracza 3000 lat, gdzie w kulturze wedyjskiej w Indiach była używana jako typowa przyprawa kulinarna, ale także brała udział w obrządkach religijnych. Używana od dawnych czasów zarówno jako przyprawa, ale także jako barwnik. Jej plony zbierane są głównie w Chinach, Australii, Peru, Bengalu, na Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, i zachodnich Indiach.
Przepisy na domowe lody! 0
Lubicie lody? Pewnie zastanawiacie się, co to za pytanie. Mało kto nie lubi lodów! Nie dość, że są pyszne, to jeszcze są idealne dla ochłody w ciepłe dni. Występują w różnej postaci. Możemy znaleźć rożki w kruchym wafelku, wodniste, które wysuwamy z tubki, sorbety i wiele innych. Występują w różnych smakach, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej idziemy po lody do sklepu lub marketu, bo jesteśmy do tego przyzwyczajeni, a przecież lody można zrobić samemu w domu. Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób możecie zrobić lody samodzielnie, to przeczytajcie nasz artykuł do samego końca! To nie takie trudne jak myślicie.
Grillowane sery! 0
Coraz częściej zdarza nam się eksperymentować. Na rzucone hasło grill, w naszych głowach pojawiają się obrazy skwierczącego mięsa. Teraz postrzeganie grilla się zmienia. Zaczynamy próbować grillowanych warzyw, owoców, ryb, ale także serów. Być może sery nie są tak popularne, jak reszta wymienionych przez nas produktów, lecz warto spróbować grillowanego sera. Dlaczego? Poznasz jego nową odsłonę i smak, który zdecydowanie różni się od tego zjadanego z chlebem, tostem czy sałatką. Ser może być daniem głównym z grilla, choć w większości przypadków będzie robił raczej za dodatek. Spróbujemy podać Wam kilka propozycji, w jaki sposób przygotować niesamowity ser grillowany!
Przepis na rybę z grilla! 0
Były owoce, były warzywa, to teraz przedstawimy Wam nasze pomysły na rybę z grilla. Zdajemy sobie sprawę z tego, że niektórzy klasyfikuję rybę do mięsa, inni jednak nie. W związku z tym, że zdania są podzielone stwierdziliśmy, że do naszej grillowej serii dodamy rybę, ponieważ chcemy, abyście mieli możliwość zrobienie grilla bez karkówki czy kiełbasy, ponieważ nie zawsze znajdziecie te składniki w swojej lodówce. Co zrobić, gdy w domu macie jedynie rybę, a ślinka Wam cieknie na samą myśl o grillu? Przeczytaj nasz artykuł do samego końca!
Przepis na owoce z grilla! 0
Kochani, w ostatnim artykule mogliście poczytać o bezmięsnym grillu. Postanowiliśmy kontynuować ten temat i tak, jak poprzednio poczytaliście o przyrządzaniu warzyw, tak dzisiaj opiszemy Wam kilka pomysłów na grillowane owoce. Niektórzy pewnie są zaznajomieni z tematem, a dla innych to może być nowość, o której nawet nie słyszeli. Szkoda, bo naprawdę warto spróbować! Grill na słodko jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali, może być idealnym zamiennikiem ciast, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.
Przepis na grilla bez mięsa! 1
Kochani, można to już głośno powiedzieć: „Sezon na grilla rozpoczęty!”. Cieszycie się z tego powodu? My bardzo. Nie mogliśmy się doczekać, żeby wysypać węgiel i rozpalić go podpałką. Czujecie ten zapach grillowanych potraw? Nam już cieknie ślinka. Większość kojarzy grilla z karkówką lub kiełbaską. My przełamujemy ten obraz i proponujemy Wam wypróbować grillowane warzywa. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na pyszne, bezmięsne potrawy.
Masło orzechowe - zdrowa, smaczna przekąska w domowym zaciszu. 0
Każdy z nas kojarzy słony smak masła orzechowego. Ten amerykański przysmak idealnie nadaje się jako pyszny dodatek do porannych kanapek, naleśników, czy domowych wypieków. Nie każdy jednak wie, że masło orzechowe może być zdrową przekąską.
od 250 zł
63,00 zł
Cena regularna:
75,75 zł
175,00 zł
Cena regularna:
215,00 zł
65,10 zł
Cena regularna:
70,35 zł
76,82 zł
Cena regularna:
105,00 zł
15,23 zł
Cena regularna:
18,90 zł
12,08 zł
Cena regularna:
18,90 zł
61,95 zł
Cena regularna:
66,15 zł
8,93 zł
Cena regularna:
12,60 zł
162,75 zł
Cena regularna:
192,15 zł
6,70 zł
Cena regularna:
8,60 zł
65,99 zł
Cena regularna:
85,70 zł
19,95 zł
Cena regularna:
26,25 zł
16,70 zł
12,08 zł