Ocet jabłkowy - polecany przez Hipokratesa!
Ocet jabłkowy jest znany ludziom już od 5 tysiąclecia p.n.e. Wykorzystywany był w kulturze babilońskiej, egipskiej, rzymskiej, greckiej i chińskiej. Sam Hipokrates doceniał właściwości lecznicze octu jabłkowego, dlatego zalecał jego stosowanie wraz z miodem na kaszel oraz przeziębienie. Co jeszcze warto wiedzieć?
Ocet jabłkowy - charakterystyka
Ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę i jest lekko mętny. Wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek. Jak wskazuje nazwa, produkuje się go z jabłek – do rozdrobnionych owoców dodawane są drożdże, które przekształcają cukier zawarty w jabłkach na alkohol. Następnie bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol do postaci kwasu octowego – głównego składnika octu jabłkowego. Obok niego powstają także nieduże ilości kwasu mlekowego i kwasu cytrynowego.
Ocet jabłkowy - właściwości zdrowotne
W skład octu jabłkowego wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np.
- sód,
- krzem,
- magnez,
- fluor,
- chlor,
- żelazo,
- miedź,
- fosfor,
- siarka,
- a także witaminy z grup: A, B, C, E, P.
Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze
Ocet jabłkowy od dawna wykorzystywany jest do zwalczania bakterii. Leczy się nim m.in.: grzybicę paznokci, brodawki, a nawet infekcje ucha. Przede wszystkim jednak zabija bakterie, które mogą znajdować się na żywności, dlatego warto dodawać go do potraw, a zwłaszcza wszelkiego rodzaju marynat do mięs i warzyw. Ocet jabłkowy powinien być stosowany przede wszystkim przez diabetyków, którzy mają problemy ze skokami cukru. Wykazuje działanie zmniejszające stężenie glukozy we krwi i zwiększające wrażliwość komórek na insulinę. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Doskonale działa też na układ odpornościowy. Wystarczy regularnie go spożywać.
Zastosowanie octu jabłkowego
Octu jabłkowego nie powinno się pić bezpośrednio w dużych ilościach. Najlepiej 1 lub 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo, lub do posiłku 1-2 razy dziennie. Czysty ocet jabłkowy ma kwaśny odczyn, a w związku z tym może uszkadzać szkliwo zębów. W nadmiernej ilości może też podrażnić i poparzyć jamę ustną i przełyk. Ostrożnie do stosowania octu jabłkowego powinny podejść osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi. Ocet w połączeniu z lekiem może spowodować hipoglikemię.
Ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie
Dzięki temu, że ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy we krwi, może przyczyniać się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej, ale nie tylko! Spożywanie octu daje nam poczucie sytości, dlatego dzięki niemu możemy spożywać mniej jedzenia. Należy jednak pamiętać, że ocet jabłkowy powinno stosować się z odpowiednią dietą oraz wysiłkiem fizycznym, aby zdobyć wymarzoną figurę.
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
1,5 kg jabłek
1 litr wody
5 łyżeczek miodu
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie jabłka i drążymy. Następnie kroimy je w małe kawałki i wkładamy do słoików. Zalewamy owoce wodą z miodem (stosunek – 1 łyżeczka miodu na szklankę wody). Szczelnie przykrywamy słoiki bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc. Możemy od czasu do czasu zamieszać płyn. Po miesiącu mamy ocet gotowy!
Zapraszamy do naszego sklepu, aby uzupełnić zapasy octu jabłkowego: https://jedzpij.pl/.