Pyszna, sycąca i co najważniejsze - bardzo łatwa i szybka potrawka / gulasz z batatów i soczewicy czerwonej.
Zaskoczy idealna harmonią między słodkawym smakiem batatów i orientalnymi przyprawami. Spróbujcie.
Czas przygotowywania 20 min. Czas oczekiwania około 30 min.
Składniki:
2 szklanki soczewicy czerwonej
2-3 bataty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por – biała część
2 puszki krojonych pomidorów w puszce
200ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju do smażenia
Przyprawy:
2 łyżeczki papryka słodka lub słodka wędzona
1 łyżeczka ziaren kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu),
0,5 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski), kurkumy, suszonego oregano, suszonego imbiru
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Do dekoracji: opcjonalnie - nasiona dyni, słonecznika, świeże liście bazylii lub kolendry do posypania
Wykonanie:
w garnku smażymy pokrojoną drobno cebulkę, jak się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pokrojonego cienko w plasterki pora. Wsypujemy przyprawy by wydobyć ich smak. Jak delikatnie się wszystko zblanszuje dodajemy surową soczewice i wszystko razem chwilkę przesmażamy (2-3min). Dodajemy pokrojone w grubsza kostkę bataty i zalewamy wszystko pomidorami w puszce lub passatą pomidorową. Jeżeli jest za gęste dolewamy odrobinę wody (lub bulionu) lub dodajemy jeszcze jedna puszkę pomidorów. Dusimy wszystko pod przykryciem, na wolnym ogniu, do miękkości batatów i soczewicy – około 15-25min. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe.
Potrawkę z soczewicy i batatów podajemy samą ozdobioną ziarnami słonecznika lub pestkami dyni przesmażonymi na suchej patelni i posypaną zieloną bazylią lub kolendrą. Możemy tez dać kleks mleczka kokosowego na wierzch. Do tego będzie świetnie pasować grillowana bagietka lub chlebek naan.
Można też potrawkę podać w towarzystwie ulubionego ryżu.
Smacznego!