Czarnuszka - roślina, która poza śmiercią wyleczy wszystko!
Czarnuszka to roślina, która pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiaty o białej i niebieskiej barwie z błękitnym unerwieniem. Była stosowana już w starożytności, gdzie uważano, że poza śmiercią potrafi wszystko wyleczyć. Owoce czarnuszki zawierają trójgraniaste, czarne nasiona.
Czarnuszka i jej właściwości zdrowotne
- leczy objawy astmy – dzięki stosowaniu nasion z czarnuszki można obniżyć objawy alergii i astmy,
- wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych – wykazano, iż czarnuszka jest skuteczna w zwalczaniu kataru siennego oraz kaszlu w nieżycie i zapaleniu oskrzeli,
- wykazuje właściwości antydepresyjne – długotrwałe stosowanie czarnuszki może się przyczynić do poprawy samopoczucia, pamięci, usprawnienia procesów myślowych oraz do spowolnienia rozwoju choroby Alzheimera,
- może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 – dzieje się tak, ponieważ obniża i normalizuje poziom glukozy we krwi oraz przyczynia się do większego wydzielania insuliny.
Olej z czarnuszki i jego wpływ na zdrowie
- ma działanie antynowotworowe – dzięki badaniom laboratoryjnym wiadomo, że przyczynia się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych, a nawet do ich śmierci! Zapobiega nowotworom: skóry, tkanki podskórnej, wątroby, płuc, jelita grubego, piersi oraz białaczki. Działanie to zawdzięcza związkowi, który nosi nazwę tymochinon,
- wspomaga nas w walce z dolegliwościami żołądka – jest szczególnie skuteczny w walce z bakterią, która jest jedną z przyczyn powstawania wrzodów. Łagodzi objawy grypy żołądkowej oraz refluksów,
- zapobiega chorobom serca – dzięki temu, że obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu zapobiega zawałom, chorobie niedokrwiennej serca oraz miażdżycy,
- chroni naszą skórę – przed poparzeniami oraz pomaga w leczeniu łupieżu, liszaja, trądziku oraz atopowego zapalenia skóry. Nawilża ją, zapobiega błyszczeniu się oraz opóźnia procesy starzenia.
Olej z czarnuszki – przeciwwskazania
Przez to, że wykazuje działanie przeciwskurczowe, kobiety w ciąży nie powinny go stosować, ponieważ może spowolnić, a nawet całkowicie zatrzymać skurcze macicy. Osoby, które cierpią na niedociśnienie tętnicze, również powinny unikać oleju z czarnuszki, ponieważ obniża on ciśnienie krwi.
Przepisy z czarnuszką
Sałatka z rukolą i czarnuszką
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 2 jajka
- Cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 15g czarnuszki
- Łyżka suszonej żurawiny
- Łyżka jogurtu
- Łyżeczka majonezu
- Pieprz
- Sól
Wykonanie:
Ugotujcie jajka na twardo, a następnie je obierzcie i pokrójcie w kostkę. Przemyjcie pomidorki i przekrójcie na cztery części. Obierzcie cebulę i drobno ją posiekajcie. Zmieszajcie rukolę z pokrojonymi składnikami, doprawcie solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajcie majonez oraz jogurt. Mieszajcie wszystko razem, a na koniec posypcie sałatkę czarnuszką i żurawiną.
Jajka w cieście francuskim z czarnuszką
Składniki:
- 6 jajek
- Ciasto francuskie
- Czarnuszka
- Pęczek szczypiorku
- Sos tatarski
Wykonanie:
Ugotujcie jajka na twardo. Wykrójcie z ciasta francuskiego kółka za pomocą szklanki. Okręgi posmarujcie roztrzepanym jajkiem, a następnie posypcie ciasto czarnuszką. Pokrójcie jajka na cztery plastry i ułóżcie na cieście. Nagrzejcie piekarnik do 200 stopni i pieczcie danie przez 15 minut. Po wyjęciu przekąsek z piekarnika, poczekajcie, aż ostygną i nałóżcie sos tatarski. Smacznego!
Jeśli brakuje Wam czarnuszki w Waszej kuchni, zajrzyjcie do naszego sklepu na: https://jedzpij.pl/.