Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto
Ryż Arborio pochodzi z Włoch i został wyselekcjonowany z odmian przywiezionych z Cin. Nazwa „Arborio” pochodzi od niewielkiego miasteczka o tej samej nazwie, w okolicach którego był pierwotnie uprawiany. Jego ziarna są w charakterystycznym, okrągłym i pękatym kształcie, przez co kategoryzuje się go w grupie ryżów średnioziarnistych. Zawartość węglowodanów, białka i mikroelementów takich jak cynk, magnes, potas czy żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E czyni z niego produkt chętnie wykorzystywany w diecie sportowców. Warto napomknąć, że tak jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii. Jako jedno z najlepiej przyswajalnych zbóż pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru oraz poprawia odporność.
Prozdrowotne właściwości ryżu arborio:
- wspiera pracę układu pokarmowego,
- wspiera prawidłową pracę serca,
- reguluje poziom cholesterolu,
- reguluje poziom cukru,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wspiera naturalną odporność organizmu.
Swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim substancjom, takim jak:
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- cynk,
- witamina E,
- witaminy z grupy B.
Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów poprzez świetne wchłanianie smaków.
Risotto alla parmigiana - klasyk kuchni włoskiej na romantyczną kolację dla dwojga
250 g ryżu do risotto (idealnie sprawdzi się Arborio)
ok. 1 litra gorącego bulionu
60 g masła
1 cebula, bardzo drobno posiekana
60 ml białego wina
sól i pieprz do smaku
60 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Bulion wlać do garnuszka i postawić na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić na nim cebulę, uważać, aby nie przypalić. Dodać ryż i wymieszać go starannie z masłem. Smażyć przez 2 – 3 min. Dodać wino i podgrzewać, aż nieco odparuje. Następnie stopniowo dolać gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, zaczekać, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtórzyć czynność.
Risotto powinno mieć kremową konsystencję – w żadnym razie nie powinno być suche, ani też rozgotowane. I pamiętajmy o mieszaniu – należy mieszać risotto przez cały czas. Całość może trwać ok. 20 min. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pozostałe masło i parmezan. Podawać gorące.
Przepis z bloga Kulinarne podróże
Po ryż Arborio oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl