Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto 0

Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto

 

Ryż Arborio pochodzi z Włoch i został wyselekcjonowany z odmian przywiezionych z Cin. Nazwa „Arborio” pochodzi od niewielkiego miasteczka o tej samej nazwie, w okolicach którego był pierwotnie uprawiany. Jego ziarna są w charakterystycznym, okrągłym i pękatym kształcie, przez co kategoryzuje się go w grupie ryżów średnioziarnistych. Zawartość węglowodanów, białka i mikroelementów takich jak cynk, magnes, potas czy żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E czyni z niego produkt chętnie wykorzystywany w diecie sportowców. Warto napomknąć, że tak jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii. Jako jedno z najlepiej przyswajalnych zbóż pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru oraz poprawia odporność.

 

Prozdrowotne właściwości ryżu arborio:

  • wspiera pracę układu pokarmowego,
  • wspiera prawidłową pracę serca,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • reguluje poziom cukru,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspiera naturalną odporność organizmu.

Swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim substancjom, takim jak:

  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B.

Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów poprzez świetne wchłanianie smaków.

 

Risotto alla parmigiana - klasyk kuchni włoskiej na romantyczną kolację dla dwojga

250 g ryżu do risotto (idealnie sprawdzi się Arborio)

ok. 1 litra gorącego bulionu

60 g masła

1 cebula, bardzo drobno posiekana

60 ml białego wina

sól i pieprz do smaku

60 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Bulion wlać do garnuszka i postawić na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić na nim cebulę, uważać, aby nie przypalić. Dodać ryż i wymieszać go starannie z masłem. Smażyć przez 2 – 3 min. Dodać wino i podgrzewać, aż nieco odparuje. Następnie stopniowo dolać gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, zaczekać, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtórzyć czynność.

Risotto powinno mieć kremową konsystencję – w żadnym razie nie powinno być suche, ani też rozgotowane. I pamiętajmy o mieszaniu – należy mieszać risotto przez cały czas. Całość może trwać ok. 20 min. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pozostałe masło i parmezan. Podawać gorące.

Przepis z bloga Kulinarne podróże

Po ryż Arborio oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl