do kasy suma: 0,00 zł

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Blog o zdrowej żywności

„Jesteś tym co jesz” - ta myśl idąca z ludzkością od czasów antycznych (autorstwo nie jest do końca potwierdzone-Hipokrates?, Lukrecjusz?), to nic innego jak informacja o tym by być czujnym i uważnym, by ciągle mieć kontrole nad tym co kładziemy na talerz do zjedzenia, dla nas i dla naszych najbliższych.

Nasza świadomość ciągle rośnie w zakresie zdrowego, świadomego odżywiania. Produkty typu BIO i Ekologicznych są coraz bardziej cenionymi wśród naszego społeczeństwa. Większość ma również świadomość tego, że należy czytać etykiety produktów jakie wybieramy na półkach sklepowych i, że najlepsza lektura w tym zakresie to ta najkrótsza;)

Na naszym blogu poruszamy kwestie związane z zagadnieniami zdrowego odżywiania, zdrowymi produktami, które warto włączyć do swojego codziennego menu, popularnymi dietami (jak dieta keto, dieta bezglutenowa, dieta dr Dąbrowskiej itp.), przepisami z wykorzystaniem produktów zdrowych i cenionych przez naszych klientów i nowościami z oferty sklepu JedzPij.pl

Zapraszamy do lektury!

 

 

Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto

18-06-2020, zdrowa żywność - jedzpij.pl

Ryż Arborio – włoski klasyk do risotto

 

Ryż Arborio pochodzi z Włoch i został wyselekcjonowany z odmian przywiezionych z Cin. Nazwa „Arborio” pochodzi od niewielkiego miasteczka o tej samej nazwie, w okolicach którego był pierwotnie uprawiany. Jego ziarna są w charakterystycznym, okrągłym i pękatym kształcie, przez co kategoryzuje się go w grupie ryżów średnioziarnistych. Zawartość węglowodanów, białka i mikroelementów takich jak cynk, magnes, potas czy żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E czyni z niego produkt chętnie wykorzystywany w diecie sportowców. Warto napomknąć, że tak jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii. Jako jedno z najlepiej przyswajalnych zbóż pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru oraz poprawia odporność.

 

Prozdrowotne właściwości ryżu arborio:

  • wspiera pracę układu pokarmowego,
  • wspiera prawidłową pracę serca,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • reguluje poziom cukru,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspiera naturalną odporność organizmu.

Swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim substancjom, takim jak:

  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B.

Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów poprzez świetne wchłanianie smaków.

 

Risotto alla parmigiana - klasyk kuchni włoskiej na romantyczną kolację dla dwojga

250 g ryżu do risotto (idealnie sprawdzi się Arborio)

ok. 1 litra gorącego bulionu

60 g masła

1 cebula, bardzo drobno posiekana

60 ml białego wina

sól i pieprz do smaku

60 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Bulion wlać do garnuszka i postawić na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić na nim cebulę, uważać, aby nie przypalić. Dodać ryż i wymieszać go starannie z masłem. Smażyć przez 2 – 3 min. Dodać wino i podgrzewać, aż nieco odparuje. Następnie stopniowo dolać gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, zaczekać, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtórzyć czynność.

Risotto powinno mieć kremową konsystencję – w żadnym razie nie powinno być suche, ani też rozgotowane. I pamiętajmy o mieszaniu – należy mieszać risotto przez cały czas. Całość może trwać ok. 20 min. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pozostałe masło i parmezan. Podawać gorące.

Przepis z bloga Kulinarne podróże

Po ryż Arborio oraz po inne produkty zapraszamy do naszego sklepu jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl