Miód Manuka - co warto o nim wiedzieć?
Nazwa Miodu Manuka wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza ona dosłownie „miód z drzewa herbacianego". Maorysi to grupa etniczna, która jako pierwsza stosowała go w leczeniu. Krzew manuka, z którego wytwarza się miód, pochodzi z Nowej Zelandii, ale jego doskonałe właściwości doceniane są na całym świecie.
WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA
Miód Manuka ma unikalne właściwości. Różnica między tradycyjnym miodem, a Miodem Manuka to bardzo wysoka zawartość MGO. MGO jest skrótem od naturalnego, aktywnego składnika, występującego w produktach manuka, zwanego jako methylglyoxal. Naukowcy uznają go za charakterystyczny składnik dla owych miodów. Nie jest jednak prawdą, że występuje on jedynie w tych miodach. Dostępny jest teoretycznie w każdym, jednak jego stężenie jest bardzo małe w porównaniu do miodów manuka. Zwykłe miody posiadają do 10 mg MGO na 1 kilogram, z kolei w Miodzie Manuka stężenie MGO jest od 10 do nawet 50 razy wyższe.
ZASTOSOWANIE MIODU MANUKA
Przede wszystkim pozytywnie wpływa on na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Dzięki niemu można skutecznie zlikwidować gazy powstające przy zaleganiu fermentujących, niestrawionych resztek pokarmu. Używając Miodu Manuka, leczy się szereg dolegliwości, takich jak wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy lub zespół nadwrażliwego jelita. Powszechnie znane jest również działanie przeciwbakteryjne tego produktu.
JAK STOSOWAĆ MIÓD MANUKA?
Miód Manuka nie jest zwykłym miodem. Bliżej mu do leku, mimo że nim nie jest. Według definicji jest zaliczany do żywności funkcjonalnej. Ze względu na wysokie stężenie MGO, Miód Manuka posiada właściwości terapeutyczne, a także wzmacnia odporność organizmu.
SPOSOBY ZAŻYWANIA
Ogólnie przyjęte jest zażywanie od 2 do 3 łyżeczek Miodu Manuka z samego rana, na czczo. Tę dawkę można podzielić na dwie porcje zażywane rano i wieczorem, 20 minut przed posiłkiem. Niekiedy miód rozpuszczany jest w letnim płynie. Pamiętajcie jednak, że każdy miód traci swoje właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Tym samym woda powinna być letnia, a tak naprawdę ledwo ciepła.
UWAGA! Miodu Manuka NIE WOLNO podawać osobom cierpiącym na cukrzycę bądź mających alergie na produkty pszczele. Nie podaje się go również dzieciom do pierwszego roku życia.
RODZAJE MIODU MANUKA
- MGO 30+ - jest idealnym dodatkiem do codziennej diety,
- MGO 100+ - zwiększa odporność, często stosuje się go przy infekcjach bakteryjnych,
- MGO 250+ - jest skuteczny na delikatne przeziębienia i problemy żołądkowe,
- MGO 400+ - zwiększa odporność naszego organizmu oraz przyspiesza nasz powrót do zdrowia po poważniejszych infekcjach. Stosowany jest przy zwalczaniu wrzodów i refluksu. Pomaga nam przy problemach skórnych.
- MGO 550+ - jest idealnym środkiem na trudne infekcje, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych oraz skórnych.
PRZEPIS NA SYROP Z MIODU MANUKA
Składniki:
- 200 g Miodu Manuka MGO 250+
- Łyżeczkę startego imbiru
- Sok z 1,5 cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy sok z cytryny z miodem, a następnie dodajemy starty imbir. Jeśli chcemy, możemy nawet dodać kilka plasterków cytryny do mikstury i przelać wszystko do słoika. Syrop przechowujemy w lodówce i spożywamy na czczo.
Szanowni Państwo, chcieliśmy Was również zaprosić na degustację Miodu Manuka 30+ do naszego sklepu w Rzeszowie, przy ul. Hanasiewicza 15.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego po Miód Manuka: https://jedzpij.pl/miody-manuka-nowa-zelandia.