do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Konfitury, marmolada, dżem i powidła... Choć wszyscy raczej domyślają się, że pojęcia te odnoszą się do różnych przetworów owocowych, wykorzystujemy je często zamiennie, gdyż tak naprawdę, mało kto zastanawia się nad tym, czy się one od siebie różnią. 

Konfitury przygotowuje się poprzez gotowanie owoców w cukrowym syropie (lub ewentualnie, zagęszczonym soku winogronowym). Powstaje on w wyniku rozpuszczenia w wodzie dużej ilości cukru oraz jej odparowanie (przy podgrzewaniu), co przekłada się na zagęszczenie roztworu.

Marmolada składa się z przecieranych owoców gotowanych z cukrem (stanowi ponad połowę jej składu!). Jej cechą charakterystyczną jest to, iż nie da się odnaleźć w niej ich kawałków. Przypomina więc w pewnym sensie mus.

Dżemy przygotowuje się z całych lub krojonych owoców, które to gotuje się z dużą ilością cukru. Część z nich powinna zostać rozgotowana na mus, tak jak w przypadku marmolady, lecz część powinna pozostać, w końcowym produkcie, dostrzegalna.


Powidła najczęściej przygotowywane są ze śliwek, a dokładniej - śliwek węgierek. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno się gotować je i prażyć przez wiele dni (oczywiście nie 24 godziny na dobę!). Woda z owoców jest wtedy regularnie odparowywana, powidła się zagęszczają, zmienia się ich kolor itd. Co ciekawe, wiele osób uwielbia śliwkowe powidła, które zostały odrobinę przypalone podczas obróbki termicznej. Nadaje to im bowiem ciekawego, lekko gorzkawego smaku, który przełamuje słodycz owoców

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl