do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Mak – świąteczne i zdrowe klimaty!

14-12-2018, MarkMe

mak

Mak – świąteczne i zdrowe klimaty!

Czy wiedzieliście, że większość gatunków maku jest uprawianych jako rośliny ozdobne? Co więcej, mak lekarski jest surowcem, z którego wytwarza się heroinę, morfinę oraz opium. Większość gatunków maku występuje na północnej półkuli. Co jeszcze warto wiedzieć o maku?

Rodzaje maku

Większość z Was zapewne kojarzy mak niebieski, który często wykorzystywany jest w kuchni, do tworzenia ciast i innych słodkości. Występują jeszcze trzy inne odmiany maku. Mak lekarski, który wykorzystywany jest do produkcji leków. Rzadko spotykany mak biały, bardzo delikatny w smaku. To on jest niezastąpionym składnikiem rogali świętomarcińskich tradycyjnie przygotowywanych podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Ostatnim gatunkiem jest mak polny, który wykorzystywany jest w medycynie oraz kosmetyce.

Co zawiera mak?

Jest bogaty w witaminy A, C, D oraz E. Jest świetnym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, manganu oraz cynku. Co ciekawe, 100 g maku zaspokaja 140% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na wapno.

Mak i jego wpływ na zdrowie

- wzmacnia nasze kości,

- reguluje pracę nerek i wątroby,

- przyspiesza gojenie się ran,

- korzystnie wpływa na pracę serca,

- pomaga zachować równowagę między dobrym, a złym cholesterolem,

- może być dobrym środkiem na przeczyszczenie,

- wspomaga organizm w walce z biegunką,

- łagodzi bóle menstruacyjne,

- zwalcza bezsenność oraz działa uspokajająco.

Kiedy należy uważać na mak?

Przy spożywaniu lekarstw należy skonsultować się z lekarzem, czy można spożywać mak, ponieważ może on powodować interakcje z lekami. Kobiety w ciąży również powinny się wstrzymać z jedzeniem maku, ze względu na jego ciężkostrawność.

Przepisy z makiem

Kutia

Składniki:

1 szklankę pszenicy

1 szklankę niebieskiego maku

100g orzechów

50g rodzynek

Laskę wanilii

Sposób przygotowania:

Wypłuczcie pszenicę, a następnie namoczcie przez noc, w zimnej wodzie. Następnego dnia, gdy pszenica będzie już miękka, zalejcie ją dwoma litrami wrzątku i gotujcie ją pod pokrywką, przez ponad godzinę na małym ogniu. Pamiętajcie, że pszenica ma być miękka, a nie rozgotowana. Po gotowaniu odcedźcie pszenicę i ostudźcie.

W tym samym czasie możecie się zająć przygotowaniem maku, ponieważ to również jest długi proces.

Wypłuczcie mak, zalejcie wrzącą wodą, zagotujcie, a następnie odstawcie na kilka godzin. Po tym czasie odcedźcie i go odsączcie, a następnie zmielcie na drobno.

W kolejnym etapie możecie wypłukać rodzynki i zalać je ciepłą wodą. Odstawcie je na dwadzieścia minut, a następnie odsączcie. Podprażcie orzechy w piekarniku i drobno posiekajcie. Laskę wanilii przetnijcie wzdłuż i wybierzcie z niej wszystkie ziarenka.

Po wykonaniu wszystkich tych czynności wymieszajcie wszystkie składniki i cieszcie się świąteczną kutią!

Łazanki z makiem

Składniki:

Opakowanie cukru waniliowego

100g maku

4 łyżki rodzynek

4 łyżki miodu

4 łyżki migdałów

1 szklankę mąki

2 jajka

Sól

Sposób przygotowania:

Zalejcie mak wrzącą wodą, gotujcie przez 30 minut, a następnie ostudźcie. Po chwili zmielcie go na drobno. Sparzcie rodzynki oraz rozpuście miód. Wymieszajcie migdały z makiem i rodzynkami, a następnie dorzućcie do tego cukier waniliowy i miód. Dokładnie wszystko wymieszajcie.

Łazanki – zagniećcie w misce ciasto z jajek, mąki i soli, a następnie rozwałkujcie i pokrójcie w romby. Ugotujcie je we wrzątku, a następnie, po odsączeniu, wymieszajcie je z masą makową. Smacznego!

 

Potrzebujecie składników do przyrządzenia świątecznych dań? Zapraszamy do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl