Migdały - jaki mają wpływ na nasze zdrowie? 0

migdały

Migdały są nasionami migdałowca. Pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i dzielą się na dwa rodzaje – słodkie oraz gorzkie. Są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. To dzięki nim możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem marcepanu, którego są głównym składnikiem. Co jeszcze warto wiedzieć o migdałach?

czytaj całość »

Burak czerwony - warzywo z bogatą historią i właściwościami. 0

Burak czerwony

Burak czerwony jest powszechną rośliną uprawną w Polsce. Wywodzi się on od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsza wzmianka o buraku pochodzi z Babilonii. Co więcej, już w 722 roku p.n.e. był uprawiany w ogrodach króla Merodaka-Baladana. W 1583 roku po raz pierwszy opisano kilka odmian buraka w sposób naukowy, a w 1747 roku odkryto w nich sacharozę. Jak widać, jest to warzywo z bogatą historią, a jak przedstawia się jego działanie lecznicze?

czytaj całość »

Imbir i jego moc! 0

imbir

Czy wiedzieliście, że imbir lekarski jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy? Imbir jest jedną z roślin, bez których wielu ludzi, a nawet narodów nie potrafi żyć. Właściwości lecznicze imbiru poznano w Azji i są używane aż po dziś dzień. Imbir jest rośliną uprawną, posiadającą aż 140 różnych odmian. Zaliczany jest do rodziny imbirowatych. Duża jego część jest uprawiana na terenie południowo-wschodniej Azji, Malezji, w Indiach oraz Nowej Gwinei.

czytaj całość »

Płatki zbożowe - cenne źródło błonnika oraz minerałów. 0

Płatki zbożowe

Płatki owsiane, jaglane, żytnie czy gryczane? Jakie wybrać? Odpowiedź brzmi: wszystkie. A to dlatego, że każde płatki zbożowe to bogactwo błonnika, minerałów, niezbędnych dla organizmu witamin oraz związków bioaktywnych. Dostarczając węglowodanów, dają zastrzyk energii, który jest nam szczególnie potrzebny o poranku.

czytaj całość »

Jabłka - dlaczego warto spożywać zrobione z nich chipsy, soki oraz ocet? 0

Jabłka

Anglicy mówią: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już w około 6500 r. p.n.e w miejscu położonym pomiędzy Morzem Czarnym, a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te prozdrowotne owoce były także cenione przez Rzymian i Greków. Obecnie właściwości polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie. Jabłka można oczywiście jeść na surowo, jednak można je spożywać w innych formach tj. chipsy, soki oraz ocet.

czytaj całość »

Rokitnik - owoc o wielu postaciach. 0

Rokitnik

Rokitnik występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich w Europie i Azji. W Polsce jego naturalne stanowiska występują nad wybrzeżem Bałtyku. Owoce rokitnika charakteryzuje kwaskowaty i cierpki smak. Są to pestkowce, które zależnie od odmiany mogą posiadać różne kształty: kulisty, owalny lub jajowaty. Waga pojedynczego owocu przeważnie wynosi od 0,5 do 1 grama. Zbiory owoców rokitnika można przeprowadzić na przełomie września i października, jednak lepszą jakość uzyskują po pierwszych przymrozkach. Rokitnik ze względu na swoje właściwości może być nazwany eliksirem młodości. Jest niewyczerpalnym źródłem witamin oraz minerałów. Owoce można spożywać na surowo, jednak przez ich kwaskowatość są zwykle wykorzystywane w innej formie jak np. suszone owoce, smaczne soki, dżemy, syropy, herbaty oraz oleje.

czytaj całość »

Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych! 0

żurawina

Żurawina cieszy się coraz większą popularnością na polskim rynku, a przy tym dostępna jest pod wieloma postaciami. Surowej żurawiny raczej nie zaleca się jeść, ze względu na jej kwaśny smak. Jednak można ją konsumować pod innymi formami takimi jak: soki, suszone owoce, przetwory albo herbaty.

czytaj całość »

Morela - owoc o wielu właściwościach leczniczych. 0

morele

Morele pochodzą ze współczesnego Kirgistanu, Chin oraz Korei. Co ciekawe morele uprawia się w Chinach od ponad 4000 lat. Do Europy dotarły z Armenii, która jest uważana przez pewnych badaczy za kolebkę moreli. W Armenii można znaleźć ponad 50 odmian tego owocu. Na terenie Włoch morela była znana już w I wieku n.e. Drzewa przyjęły się doskonale na terenach południowej Europy.

czytaj całość »

Granat - co warto o nim wiedzieć? 0

granat

Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.

czytaj całość »

Aronia i jej właściwości. 0

aronia

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy, zawdzięczamy Miczurinowi - słynnemu sadownikowi, który hodował różne nowe gatunki roślin oraz dążył do całkowitego przekształcenia przyrody. Jesteśmy mu za to wdzięczni, ponieważ aronia pomaga w walce z wieloma chorobami.

czytaj całość »

Dynia - dlaczego warto ją wykorzystać? 0

dynia

Dynia jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe najwięcej witamin zawierają te dynie, które mają intensywny kolor pomarańczowy. Jest ona bogata w witaminy: A, B1, B2, C oraz PP. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 33 w 100 g.

czytaj całość »

Cynamon - smak dzieciństwa? Nie tylko! 0

cynamon

Cynamon może się nam kojarzyć już od najmłodszych lat jako dodatek do wypieków, ale nie tylko. Podejrzewamy, że najpopularniejszym wśród dzieci daniem, był ryż z cynamonem. Kto z nas się nie cieszył, gdy podawano nam coś tak wspaniałego do jedzenia? Wtedy nie zastanawialiśmy się nad tym, jaki wpływ na nasze zdrowie ma cynamon. Czy teraz jesteśmy w stanie coś o nim powiedzieć?

czytaj całość »

Oczyszczająca moc pokrzywy. 0

Pokrzywa. Brzmi znajomo? Koszmar dzieciństwa? Nic strasznego. A wręcz przeciwnie! Dziś przedstawimy Wam pokrzywę w nieco lepszym świetle.

Właściwości lecznicze pokrzywy były znane ludzkości już w starożytności. Starożytni Rzymianie wykorzystywali ją w leczeniu wielu chorób, m.in. reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów. Do celów leczniczych wykorzystywane są liście zebrane przed kwitnieniem oraz korzenie, które są wykopywane jesienią lub wiosną. Medycyna XXI wieku pozwoliła na przeprowadzenie szczegółowych badań pokrzywy i dzisiaj nie ma ona przed nami żadnych tajemnic. Co właściwie zawiera w sobie pokrzywa?

czytaj całość »

Kasza jęczmienna - podział i wpływ na zdrowie. 0

Kasza jęczmienna otrzymywana jest z oczyszczonego, obłuszczonego i połamanego ziarna jęczmienia. Ze względu na stopień rozdrobienia kasza jęczmienna dzieli się na pęczak, kaszę jęczmienną łamaną grubą, średnią i drobną oraz kaszę perłową nazywana mazurską. Najbardziej znana jest perłowa a najzdrowszym i najmniej docenianym rodzajem jest kasza pęczak. Pęczak często jest unikany przez większość osób i uważany jest za produkt gorszej jakości choć niesłusznie. Stanowi on podstawę do tworzenia pozostałych rodzajów kasz oraz zawiera najwięcej wartości odżywczych.

czytaj całość »

Jogurt domowy - jak go zrobić? 0

jogurt

Obecnie wiele osób ma świadomość, że dużo produktów w sklepach spożywczych jest przetworzona. Pełna konserwantów i innych zbędnych składników. To dlatego co raz więcej osób zwraca uwagę na skład, analizując po kolei jego pozycje. Tak też jest w przypadku jogurtów, zwłaszcza smakowych. Trudno znaleźć taki o dobrym składzie. Dlaczego więc nie spróbować stworzyć takiego własnoręcznie robionego jogurtu?

czytaj całość »
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij
Erytrytol "Erytrol" słodzik naturalny 1kg - jedzpij

17,50 zł

Cena regularna: 28,10 zł

Najniższa cena: 16,50 zł
kg
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1850 2,5 kg - jedzpij
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1850 2,5 kg - jedzpij

19,00 zł

Cena regularna: 25,00 zł

Najniższa cena: 20,00 zł
szt.
Mąka orkiszowa jasna typ 630 5kg
Mąka orkiszowa jasna typ 630 5kg

35,00 zł

Cena regularna: 44,00 zł

Najniższa cena: 37,00 zł
szt.
Czosnek suszony 80g Natura WYPRZ
Czosnek suszony 80g Natura WYPRZ

4,80 zł

Cena regularna: 6,40 zł

Najniższa cena: 6,40 zł
szt.
Miód manuka mgo 250+ 500g manuka health
Miód manuka mgo 250+ 500g manuka health

192,00 zł

Cena regularna: 205,00 zł

Najniższa cena: 189,00 zł
szt.
Żurek Brzeźnicki Grzybowy 500ml Cimesmak WYPRZ
Żurek Brzeźnicki Grzybowy 500ml Cimesmak WYPRZ

4,99 zł

Cena regularna: 6,40 zł

Najniższa cena: 6,40 zł
szt.
Jacobs kronung 500g - kawa mielona WYPRZ
Jacobs kronung 500g - kawa mielona WYPRZ

24,50 zł

Cena regularna: 31,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
szt.
Ciecierzyca (cieciorka) ziarno 1kg - jedzpij
Ciecierzyca (cieciorka) ziarno 1kg - jedzpij

13,50 zł

Cena regularna: 16,00 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
kg
Słonecznik łuskany 1kg - jedzpij
Słonecznik łuskany 1kg - jedzpij

6,70 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 7,00 zł
kg
Mąka z pszenicy durum 5kg
Mąka z pszenicy durum 5kg

32,00 zł

Cena regularna: 41,00 zł

Najniższa cena: 7,50 zł
szt.
Rurki kukurydziane nadziewane truskawkowe 18g Balila WYPRZ
Rurki kukurydziane nadziewane truskawkowe 18g Balila WYPRZ

0,60 zł

Cena regularna: 1,30 zł

Najniższa cena: 1,20 zł
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg

66,00 zł

Cena regularna: 80,00 zł

Najniższa cena: 72,00 zł
opak.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl