Płatki drożdżowe - właściwości, wskazówki i przepisy.

0

Płatki drożdżowe - właściwości, wskazówki i przepisy

Płatki drożdżowe są pozyskiwane z drożdży nieaktywnych. Swoje zastosowanie znalazły szczególnie w kuchniach wegan i wegetarian, którzy często wykorzystują go jako zamiennik sera. Są również lubiane ze względu na swój delikatny smak i niepowtarzalny zapach.

Witaminy i minerały w płatkach drożdżowych

Sama nazwa produktu jest niepozorna. Dla laików może się kojarzyć z płatkami śniadaniowymi, choć płatki drożdżowe mają inne zastosowanie oraz są bogatsze w witaminy i minerały. Co zawierają płatki drożdżowe? Witaminy: A, B, C, niacynę oraz foliany. Jeśli mowa o minerałach, posiadają sód, wapń, potas, fosfor, selen, cynk, miedź, magnez oraz żelazo.

Płatki drożdżowe i ich właściwości zdrowotne:

- zwiększają odporność organizmu,

- działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo,

- obniżają poziom złego cholesterolu,

- wspomagają układ sercowo-naczyniowy, endokrynologiczny oraz pokarmowy,

- wzmagają apetyt,

- pomagają przy leczeniu przewlekłych biegunek,

- wspomagają leczenie trądziku,

- mają pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci,

- zmniejszają oznaki starzenia się skóry,

- dzięki dużej zawartości błonnika są polecane dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę.

Płatki drożdżowe, a drożdże piekarskie

Jeśli korzystacie, lub macie zamiar korzystać z płatków drożdżowych, pamiętajcie, że to nie to samo co drożdże do wypieków! Płatki drożdżowe nie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Przez to, że są nieaktywne, nie powodują przerostu drożdży po ich zjedzeniu. Odwrotnie jest w przypadku drożdży, które wykorzystujemy do pieczenia.

O czym należy pamiętać, przy spożywaniu płatków drożdżowych?

Jedynym przypadkiem, w którym nie należy spożywać płatków drożdżowych jest uczulenie na drożdże. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z płatkami – rób to stopniowo. Zacznij od mniejszych porcji i zaobserwuj, jak Twój organizm na nie reaguje.

Jeśli jesteś osobą, która nie toleruje glutenu, powinieneś sprawdzać skład płatków drożdżowych, ponieważ mogą one zawierać gluten.

Zastosowanie w kuchni

Płatki drożdżowe przypominają w smaku ser z lekką nutą orzechową – to właśnie dlatego jest wykorzystywany przez wegan jako zamiennik sera. Do czego są najczęściej wykorzystywane płatki drożdżowe? Do kanapek, zup, sosów, past, zapiekanek, pizzy, pasztetów, koktajlów, musli czy jako posypka lub panierka.

Przepisy

Pasztet z soczewicy i grzybów z płatkami drożdżowymi

Składniki:

30 g suszonych grzybów

500 g zielonej soczewicy

kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca

4 marchewki

pietruszka

olej

90-110 g mąki kukurydzianej

3-4 łyżki płatków drożdżowych

cząber, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zalej grzyby wodą i mocz je przez noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości i odsącz je. Opłucz soczewicę, zalej wodą (około 750 ml), dodaj do tego ziarna ziela angielskiego i jałowica. Ugotuj do miękkości, a następnie ostudź. Wyjmij przyprawy, a następnie zmiel soczewicę razem z grzybami.

Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie rozgrzej olej na patelni, aby dusić warzywa przez 4 minuty. Dodaj je do masy soczewicowo-grzybowej, wsypu płatki drożdżowe i mieszaj, dosypując mąkę i dolewając 10 łyżek oleju. Przypraw cząbrem, solą i pieprzem, a następnie przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Piecz pasztet ok. 45 minut w 180 st.

Bułka tarta

Składniki:

1 szklanka zmielonych płatków owsianych

3 łyżki płatków drożdżowych

3–4 łyżki oleju kokosowego

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na małej patelni rozgrzej olej kokosowy, a w tym samym czasie, wsyp do małej miski płatki drożdżowe i zmielone wcześniej płatki owsiane, a następnie je wymieszaj. Podsmaż mieszankę na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Dopraw bułkę solą i pieprzem do smaku.

 

Jeśli nasz artykuł Was zainspirował i chcecie wypróbować płatki drożdżowe, zachęcamy do ich kupna na: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Mąka owsiana 2,5kg - jedzpij WYPRZEDAŻ
Mąka owsiana 2,5kg - jedzpij WYPRZEDAŻ
20,50 zł 17,00 zł
szt.
Sok gruszkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
Sok gruszkowy 100% bio 5l tłocznia maurera
47,62 zł 45,00 zł
szt.
Pierzga pszczela 1kg zbiór 2021
Pierzga pszczela 1kg zbiór 2021
300,00 zł 260,00 zł
kg
Bio melasa z trzciny cukrowej organiczna 1,2 kg natvita
Bio melasa z trzciny cukrowej organiczna 1,2 kg natvita
30,00 zł 26,00 zł
szt.
Suszone drożdże piekarskie 500g Saf Instant
Suszone drożdże piekarskie 500g Saf Instant
48,00 zł 40,00 zł
szt.
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health
150,00 zł 135,00 zł
szt.
"Mix smaków" bio soki 300ml tłocznia maurera - 10 butelek
"Mix smaków" bio soki 300ml tłocznia maurera - 10 butelek
65,00 zł 49,00 zł
zgrzewka
Ryż arborio 1kg - jedzpij
Ryż arborio 1kg - jedzpij
13,50 zł 10,80 zł
kg
Mąka orkiszowa jasna typ 630 2,5 kg - jedzpij
Mąka orkiszowa jasna typ 630 2,5 kg - jedzpij
28,00 zł 21,50 zł
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl