Pszenica samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Samopsza początkowo zbierana była jako dzika, dopiero później zaczęto ją hodować, co sprawiło, że powstała jej udomowiona odmiana. Stąd wyróżniamy właśnie dwa rodzaje samopszy, które rozpoznać możemy na podstawie kruchości jej łodygi. Dzikie formy mają zdecydowanie bardziej łamliwe łodygi, od tych udomowionych. Te z kolei, pozostają nienaruszone, aż do momentu ich zgniecenia.
Potrawy wigilijne - geneza ilości i znaczenia 0
W święta na każdym stole znajdują się potrawy wigilijne. Według tradycji powinno ich być 12. Skąd się wzięła ta liczba ? Przyjmuje się, że ze względu na ilość miesięcy w roku lub liczbę apostołów. Podstawowym i głównym daniem jest ryba, która symbolizuje chrzest, zmartwychwstanie i nieśmiertelność Jezusa. Nie jest istotne jaka ryba się znajdzie na wigilijnym stole ale najczęściej jest podawany karp – symbol długowieczności. Kiedy planujemy, jakie potrawy wigilijne powinniśmy podać, jednym z pierwszych skojarzeń jest barszcz czerwony. Jest to nasza polska tradycja i przesąd, że ten kto spożywa buraki będzie się cieszyć wspaniałą urodą. W Polsce najczęściej podawany z makaronem lub pierożkami. Idealnie rozgrzewa i zazwyczaj jest pierwszym daniem.
Czysty orkisz - dlaczego to ważne? 0
Pomimo faktu, że orkisz jest spokrewniony z pszenicą, znacznie się od niej różni. Pszenica jest hodowana głównie ze względu na zwiększenie uprawy i zbiorów, a co za tym idzie - zysku ze sprzedaży. Dlatego przez stulecia modyfikowano pszenicę, aby jej uprawa była jak najbardziej opłacalna, co w rezultacie doprowadziło do utraty wielu wartości odżywczych. Orkisz hoduje się i zbiera wraz z całą łupicą, w przeciwieństwie do pszenicy, co chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami oraz gwarantuje świeżość i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie z tych powodów tak ważne jest zwrócenie uwagi, czy kupujemy jedną ze starych odmian orkiszu czy też pseudo-orkisz, powstały w wyniku krzyżowania orkiszu z pszenicą.
Kawa ziarnista - poznajmy się przy filiżance! 0
Kawa ziarnista jest pozyskiwana z owoców krzewów kawowców (Coffea), uprawianych głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Słynny napój uzyskuje się parząc ususzone, uprażone i zmielone ziarna tej rośliny. Arabica i Robusta należą do najpopularniejszych odmian kawy. Aż 70% światowej produkcji przypada pierwszą. Jest to kawa o wyrazistym aromacie i łagodnym smaku. Fani kofeiny i większej goryczki powinni sięgnąć po Robustę – ta odmiana pochodzi z Brazylii oraz Azji południowo-wschodniej. Robusta zawiera nawet do 50% więcej kofeiny niż Arabica.
Mięta - roślina o wielu właściwościach 0
Mięta jest ziołem, które zna niemal każdy. Już sami starożytni Rzymianie zachwycali się jej właściwościami, używając miętę nadwodną. Można wyróżnić nawet do 40 gatunków mięty oraz jej mieszanek. Głównie występuje w Europie, ale jest tak powszechną rośliną, że występuje również w Azji, Afryce, Australii, Nowej Zelandii oraz w Ameryce Południowej. Mięta jest znana przede wszystkim przez swój mocny aromat. Jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w ziołolecznictwie.
Wiśnie - owoce o wielu zastosowaniach 0
Wiśnia to dla nas owoc lata — drzewa obfitują w jej owoce już od czerwca do końcówki sierpnia. Jednak w Azji, z której pochodzi, silnie wiąże się z wiosną i równocześnie stanowi oficjalny symbol jej nadejścia, kiedy tylko zakwitną jej białawe bądź jasnoróżowe kwiaty. Jej właściwości zauważono już w starożytności. Wiśniowe soki oraz napary z owoców czy pestek stosowano jako lekarstwa na kaszel i leczono nimi niestrawności lub zaparcia.
Oliwa z oliwek - zastosowanie 0
Drzewa oliwki rosną naturalnie w klimacie śródziemnomorskim — ich owoce dojrzewają latem, zbierane są jesienią, a do pozyskania oliwy wykorzystuje się w całości zarówno owoce, jak i nasiona w środku. Uzyskany płyn wykorzystywany jest głównie w kuchni dla podkreślenia smaku sałatek czy innych dań, jednak równie ważny jest dzisiaj w przemyśle kosmetycznym.
Aloes - idealny składnik kosmetyków i diety 0
Choć nie było momentu, w którym byłby niedoceniany, aloes przechodzi aktualnie prawdziwy renesans — przejął półki wszystkich ceniących się drogerii, a aloesowy sok dostaniemy teraz niemal w każdym sklepie spożywczym.
Drożdże - jakie jest ich zastosowanie? 0
Drożdże to grupa mikroorganizmów, której wachlarz zastosowań wciąż się rozrasta. Choć ich właściwości zgłębiane są już od starożytności, główne zastosowanie odnalazły w przemyśle piekarniczym, piwowarskim, ale także farmaceutycznym. Zostały odkryte stosunkowo późno, bo dopiero w XVII wieku.
Ocet jabłkowy i jego właściwości 0
Dzięki swoim właściwościom ocet jabłkowy wpasował się niemal w każdą dziedzinę dotyczącą człowieka. Już w starożytności używano go jako suplement oraz lek na przeziębienie, później jako środek do niedoczyszczonych powierzchni, a aktualnie przechodzi przełom wykorzystania w kosmetyce.
Figi – odkryj to, co w nich najlepsze! 0
Figi są najwcześniej udomowioną przez człowieka rośliną, posiadającą szereg leczniczych właściwości oraz dającą się łatwo i długo przechowywać, a przy tym świetnie smakują i mogą być składnikiem wielu potraw.
Kawa zbożowa – czy warto ją pić? 0
Ponad 70% Polaków pije kawę codziennie, ponad połowa z nich nawet kilka razy dziennie. Czy można to nazwać złym nawykiem? Oczywiście, że nie. Dlaczego więc warto ją pić? Można się spotkać z opiniami, że kawa odwadnia, wypłukuje magnez, a nawet uzależnia. Dopiero w ostatnich dekadach zaczęto doceniać jej właściwości prozdrowotne oraz obalać liczne mity na jej temat.
Żyto i jego właściwości 0
Żyto i żytnie przetwory są od wieków wykorzystywane przez człowieka. Znaczna ilość dokonanych badań dowodzi o korzyściach spożywania tego zboża i jego produktów.
Olej z amarantusa - co warto wiedzieć? 0
Amarantus to roślina, która występuje jeszcze pod inną nazwą – szarłat. Występuje ona w Polsce, choć oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Indianie uważali ją za święta roślinę, choć była także traktowana jako warzywo. Ze względu na swój piękny wygląd, jest często spotykana w ogrodzie. To z tłoczonych na zimno nasion amarantusa pozyskuje się olej.
Wody lecznicze z Wysowej 0
Wysowa Zdrój jest niewielkim miasteczkiem liczącym zaledwie 700 stałych mieszkańców. Mieści się w kotlinach najwyższej części Beskidu Niskiego, jedynie kilkanaście kilometrów od granicy ze Słowacją. Okolica posiada wyciąg narciarski, park wodny oraz linowy, ośrodek konny, szlaki piesze oraz rowerowe, a także kusi odizolowaniem od miejskich hałasów, które przyciągają tu wszystkich odwiedzających. Przede wszystkim jest jednak miejscowością uzdrowiskową, posiadająca ten tytuł już od początku XIX wieku. Wysowa posiada łącznie 14 ujść. Oferowane tam wody można spożyć na miejscu bądź zakupić w butelkach. Z wysowskiej rozlewni pochodzi mineralna woda — Wysowianka. Pozostałe kwalifikowane są jako wody lecznicze.
Soda spożywcza i jej właściwości 0
Soda oczyszczona to inaczej mówiąc wodorowęglan sodu. Właściwości sody oczyszczonej odkryli mieszkańcy Ameryki jeszcze za czasów kolonialnych. Ówcześni piekarze zauważyli, że soda fermentuje, co znacząco wpływa na wypiek ciasta, dzięki czemu szybko znalazła zastosowanie w kuchni. Poza tym soda oczyszczona jest substancją delikatnie żrącą, co stanowi o jej działaniu czyszczącym, a także neutralizuje kwasy i pochłania zapachy. Dziś o sodzie wiemy znacznie więcej, toteż i spectrum zastosowań jest większe.
Wody mineralne i ich podział 0
Wody mineralne, możemy podzielić na wysokozmineralizowane, średniozmineralizowe oraz niskozmineralizowane. Wody wysokozmineralizowane posiadają powyżej 1500 mg składników mineralnych w 1 litrze wody, średniozmineralizowane posiadają od 500 do 1500 mg, natomiast niskozmineralizowane poniżej 500 mg. Do wód wysokozmineralizowanych, które posiadamy w ofercie zaliczamy Kryniczankę, Wysowiankę, Piwniczankę oraz Muszyniankę, a do niskozmineralizowanych Wysowiankę Zdrój.
Płaskurka - co warto wiedzieć o tym zbożu? 0
Płaskurka to gatunek pszenicy, której właściwości doceniono już w starożytnej Mezopotamii. Warto zwrócić uwagę na to, że zboże płaskurka jest wolne od zanieczyszczeń oraz chemii, ponieważ jest ono uprawiane tradycyjnymi metodami. Pochodzi z obszarów Egiptu, Syrii, Palestyny i Mezopotamii. Ze względu na zapomnienie o tym zbożu, płaskurkę uprawiają jedynie rolnicy w województwie kujawsko-pomorskim.
Zioła szwedzkie - z czego się składają i jak je stosować? 0
Zioła szwedzkie są mieszanką 11 ziół skomponowaną najprawdopodobniej przez szwedzkiego lekarza Klausa Samsta już w XVII w. Receptura została zapomniana na długie lata, aby w latach 70 XX w. przypomniała o nich zielarka – Maria Treben.
Mangostan i jagody acai – co warto o nich wiedzieć? 0
Mangostan to owoc, który stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Ze względu na swoje właściwości często wykorzystywany jest w środkach farmakologicznych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale występuje także w Australii i Brazylii. W związku z tym, że przechowywanie tych owoców jest trudne, najczęściej spożywa się je jako sok lub syrop.
Jagody acai pochodzą z lasów Amazonii i rosną na drzewach palmowych, które nazywają się euterpa warzywna. Z wyglądu jagody acai przypominają winogrona, lecz są od nich mniejsze. Po zerwaniu bardzo szybko tracą swoje właściwości, dlatego często są suszone lub mrożone oraz przerabiane na sok.
od 250 zł
9,77 zł
Cena regularna:
13,97 zł
5,99 zł
Cena regularna:
7,98 zł
32,00 zł
Cena regularna:
43,05 zł
6,50 zł
Cena regularna:
9,03 zł
61,95 zł
Cena regularna:
66,15 zł
14,99 zł
Cena regularna:
21,00 zł
63,00 zł
Cena regularna:
74,55 zł
85,00 zł
Cena regularna:
92,00 zł
6,70 zł
Cena regularna:
8,60 zł
12,08 zł
Cena regularna:
18,90 zł
66,00 zł
Cena regularna:
84,00 zł
3,50 zł
Cena regularna:
3,99 zł
16,70 zł
12,08 zł