Cynamon - smak dzieciństwa? Nie tylko!
Cynamon może się nam kojarzyć już od najmłodszych lat jako dodatek do wypieków, ale nie tylko. Podejrzewamy, że najpopularniejszym wśród dzieci daniem, był ryż z cynamonem. Kto z nas się nie cieszył, gdy podawano nam coś tak wspaniałego do jedzenia? Wtedy nie zastanawialiśmy się nad tym, jaki wpływ na nasze zdrowie ma cynamon. Czy teraz jesteśmy w stanie coś o nim powiedzieć?
Jakie minerały i witaminy zawiera cynamon?
Cynamon zawiera witaminy A, B, C, E, K, niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę oraz sód, cynk, magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor.
Jaki wpływ na nasze zdrowie ma cynamon?
Cynamon przejawia właściwości antynowotworowe. Zawdzięcza to aldehydowi cynamonowemu, który w szczególności może nam pomóc w walce z rakiem jelita grubego. Dzięki wcześniej wspominanemu składnikowi oraz epikatechinie cynamon może zapobiec wystąpieniu choroby Alzheimera. Może nam również pomóc w walce z Parkinsonem, ponieważ zawiera w sobie benzoesan sodu. Poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca.
Kiedy warto sięgnąć po cynamon?
Szczególnie wtedy, gdy doskwierają nam dolegliwości żołądka. Cynamon zapobiega zaburzeniom jelitowym oraz będzie naszym sprzymierzeńcem w walce z biegunką oraz zatruciem pokarmowym. Zapobiega również powstawaniu wrzodów żołądka. Jest polecany osobom z cukrzycą typu 2, ponieważ obniża poziom glukozy. Cynamon jest również świetnym sposobem na przeziębienie i grypę, ponieważ wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojowe.
Sięgnijmy też po tę przyprawę w przypadku, gdy się odchudzamy – cynamon wspomaga pozbywanie się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Wystarczy spożyć pół łyżeczki dziennie, aby efekty były widoczne.
W przypadku, gdy walczymy z trądzikiem i cellulitem – śmiało możemy zacząć stosować cynamon.
Cynamon – gdzie jest wykorzystywany poza kuchnią?
Cynamon stosowany jest do produkcji perfum, kremów czy maści na bóle reumatyczne. Pojawia się również w formie olejku, który zapobiega ukłuciom komara oraz chroni przed kleszczami. Używany jest także do zwalczania wszy, świerzbu oraz pasożytów przewodu pokarmowego.
Przepisy:
Ryż na słodko z cynamonem
Składniki:
Woreczek ryżu
Łyżka cukru waniliowego
Cynamon
600 ml mleka
Sposób przygotowania:
Mleko wstawmy na mały gaz, a następnie dodajmy cukier. Wymieszajmy dokładnie do momentu rozpuszczenia cukru. W następnym kroku wsypmy do mleka ryż z woreczka i trzymajmy na gazie do mementu, aż ryż wchłonie mleko i stanie się miękki. Gotowy ryż przesypmy do miseczek i doprawmy cynamonem, według własnego uznania.
Ciastka cynamonowo-orzechowe
Składniki
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
1,5 szklanki orzechów włoskich
Szklankę cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
Sposób przygotowania:
Rozdrobnijmy orzechy wraz z dwoma łyżeczkami cukru na drobną miazgę. Przesiejmy mąkę, sól i cynamon do miski. W osobnym naczyniu utrzyjmy masło z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodajmy do niej jajka i ubijaj wszystko, a następnie dosypmy mąkę, orzechy i wymieszajmy wszystko. Uformujmy masę w płaski placek i włóżmy do lodówki na godzinę.
Wstawmy piekarnik na 165 stopni, a następnie rozwałkujmy ciasto i powycinajmy kształty. Teraz możemy już piec słodkości przez około 10 minut i gotowe!
Nam już ślinka cieknie na samą myśl o tych pysznościach, a Wam? Gdyby przypadkiem skończył Wam się cynamon, zerknijcie do naszego sklepu: http://jedzpij.pl/