do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Kwas chlebowy - bezalkoholowy napój zdrowia!

30-11-2018, MarkMe

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy - bezalkoholowy napój zdrowia!

Pierwsza wzmianka o tym napoju pochodzi z X wieku, z księstwa Kijowskiego. Używany był w wiekach średnich w całej Europie, a od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i na Ukrainie. W Polsce stał się popularny dzięki Władysławowi Jagielle. Wiecie, o czym mowa? O kwasie chlebowym!

Kwas chlebowy – co warto wiedzieć?

Kwas chlebowy, mimo małej zawartości alkoholu jest klasyfikowany do napojów bezalkoholowych. Można go otrzymać poprzez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem owoców lub cukru i drożdży górnych. Jego smak przypomina pieczony chleb, zapach klasyfikowany jest jako słodko-kwaśny. Często na dnie butelki tworzy się naturalny osad, który znika po jej wstrząśnięciu. Kwas chlebowy nie jest za słodki, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie oraz po schłodzeniu długo utrzymuje niską temperaturę.

Dlaczego warto sięgnąć po kwas chlebowy?

  • Reguluje trawienie – dzięki temu, że zawiera bakterie kwasu mlekowego, wspomaga organizm w walce z nadkwasotą żołądka, wzdęciami, zaburzeniami trawienia oraz reguluje mikroflorę jelitową.
  • Wzmacnia odporność – dzięki zawartości witaminy C, chroni nas przed chorobami.
  • Polecany jest osobom, które się odchudzają – dzieje się tak, ponieważ wspomaga przemianę materii, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu.
  • Korzystnie wpływa na układ nerwowy – zawdzięcza takie działanie dużej zawartości witamin z grupy B oraz zawartości selenu i cynku.

Kwas chlebowy – przeciwwskazania

Kobiety w ciąży przed spożyciem kwasu chlebowego powinny sprawdzić jego skład. Jeśli płyn będzie zawierać utrwalacze i konserwanty, powinny się wstrzymać od jego zażywania.

Przepisy z kwasem chlebowym

Domowy kwas chlebowy

Przyszykujcie:

  • 0,5 kg chleba żytniego razowego
  • 5l wody
  • 1 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Pokrójcie chleb na kromki i opieczcie w piekarniku. Kromki zalejcie ciepłą, przegotowaną wodą na 24 godziny. Po tym czasie zlejcie płyn z chleba przez sitko do butli fermentacyjnej, a następnie dodajcie drożdże, cukier oraz rodzynki. Butlę przykryjcie korkiem z rurką fermentacyjną i trzymajcie w kuchni, w temperaturze pokojowej przez 7 dni. Po 7 dniach zlejcie kwas chlebowy do butelek i przechowujcie go w lodówce.

Chłodnik z kwasem chlebowym

Przyszykujcie:

  • 2l domowego kwasu chlebowego
  • 20 dag pieczonej piersi kurczaka
  • 3 ogórki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypiorek
  • koperek
  • cukier
  • mielona gorczyca
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiekajcie cebulę i czosnek, rozetrzyjcie je z solą, a następnie dodajcie do tego szczyptę gorczycy. Pokrójcie mięso oraz ogórki w słupki. Wrzućcie wszystko razem do garnka, wymieszajcie, a następnie zalejcie kwasem chlebowym i doprawcie to solą i cukrem. W następnym etapie dolejcie śmietanę i posiekany szczypiorek oraz koperek. Przy podawaniu dodajcie do talerzy połówki jajka, które było ugotowane na twardo.

Zaciekawił Was artykuł, ale nie macie czasu, aby zrobić własny kwas chlebowy? Zajrzyjcie do naszego sklepu, gdzie znajdziecie przepyszny kwas: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl