do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Granat - co warto o nim wiedzieć?

19-10-2018, MarkMe

granat

Granat - co warto o nim wiedzieć?

Granaty są znane ludzkości już od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o tym owocu pojawiły się na glinianych tabliczkach zapisanych pismem klinowym, datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Zostały one znalezione w Mezopotamii. Granaty mają wiele właściwości zdrowotnych, możemy je również wykorzystać w różnych postaciach.

Granat – witaminy i minerały

Granat jest bogaty w witaminy A, B, C i E, jod, fosfor, magnez, krzem, wapń, kwas foliowy, błonnik, białko, beta-karoten oraz polifenole.

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma granat?

Dzięki powyższym witaminom oraz minerałom, granat ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych – szczególnie raka prostaty i piersi. Polecany jest osobom, które cierpią na chorobę wieńcową, ponieważ poprawia przepływ krwi, reguluje jej ciśnienie oraz obniża poziom złego cholesterolu. Granat będzie pomocny dla panów, którzy mają problemy z erekcją. Po owoc powinny sięgnąć osoby, które mają problemy z trawieniem i chciałyby ten proces uregulować. Co ciekawe, granat może nosić miano sojusznika kobiet. Dlaczego? Ponieważ łagodzi bóle miesiączkowe oraz objawy menopauzy.

Czy granat wpływa na nasz wygląd?

Owszem! Warto sięgnąć po ten owoc w każdym wieku. Nastolatkom pomoże w walce z trądzikiem, natomiast osobom nieco starszym zregeneruje i odmłodzi skórę, dzięki czemu opóźni proces starzenia się.

W jakich postaciach możemy spotkać granat?

Granat możemy zjeść na świeżo, ale także w sklepach znajdziemy jego suszone pestki. Mimo wszystko największą popularnością cieszą się soki oraz herbaty z granatem. Sięgamy po te produkty, ponieważ odznaczają się działaniem przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Opóźniają proces starzenia się nie tylko naszej skóry, ale także umysłu – spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Soki i herbaty, które zawierają granat, wspomagają leczenie cukrzycy. Ważne jednak jest to, aby dbać o ich regularne stosowanie. Jeśli mowa o herbacie – nie ma konkretnych zaleceń, co do jej zażywania, natomiast sok powinniśmy spożywać trzy razy dziennie po 30 ml. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki.

Zastosowanie w kuchni

Granat często pełni rolę dodatku. Jego pestki dodaje się do sałatek, serów oraz deserów. Sok z granatu może być wykorzystywany jako syrop do słodkich dań typu panna cotta, ale znajdują się też tacy miłośnicy tego owocu, którzy robią z niego dressing do sałatek.

Przepisy z granatem

Jaglanka z granatem i sosem tahini

Składniki:

- 0,5 szklanki kaszy jaglanej

- 500 ml mleka kokosowego

- 1,5 łyżki cukru trzcinowego

- pestki z 0,5 granatu

- 1 łyżkę tahini

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną należy opłukać kilkakrotnie zimną wodą, a następnie wsypać do garnka. Do środka trzeba wlać 375 ml mleka, wsypać cukier i zagotować. W kolejnym etapie należy przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować tak przez około 15 minut. Następnie trzeba dolać pozostałe mleko, chwilę wymieszać i odstawić z ognia.

Do przygotowania sosu tahini należy wymieszać ze sobą miód, tahini oraz sok z cytryny.

Jaglankę przełożyć do miski, polać sosem i oprószyć pestkami granatu.

Sałatka z buraczkami, ricottą i granatem

Składniki:

- 1 burak

- 4 łyżki orzechów włoskich

- 2 opakowania rukoli

- 100 g ricotty

- 0,5 granatu

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżka soku z cytryny

- oliwa z oliwek

- rozmaryn

- sól

- pieprz

 Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni C z blaszką w środku. Obrać i pokroić w plastry buraka, a następnie obtoczyć w oliwie z oliwek, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, po czym włożyć na blaszkę.

Po około 5 minutach należy przewrócić plastry na drugą stronę i ponownie piec 5 minut. W połowie pieczenia, do buraków należy dodać posiekane orzechy.

W trakcie pieczenia należy wymieszać miód, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek, aby uzyskać winegret. W kolejnym kroku trzeba rozłożyć na półmiskach rukolę, położyć na nią ricottę i posypać granatem. Po wyjęciu buraków należy ułożyć je na górze sałatki i polać winegretem.

Życzymy smacznego!

 

Jeśli szukacie najlepszych produktów z granatem, zapraszamy do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl