Dynia - dlaczego warto ją wykorzystać?
Dynia jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe najwięcej witamin zawierają te dynie, które mają intensywny kolor pomarańczowy. Jest ona bogata w witaminy: A, B1, B2, C oraz PP. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 33 w 100 g.
W czym pomoże dynia?
Dynia jest polecana w zwalczaniu zaparć. Reguluje pracę jelit oraz procesy trawienne, w dodatku oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Jest ona idealna dla osób odchudzających się, bądź mających problem z układem trawiennym. Dynia ma także działanie przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Poleca się stosowanie jej przy problemach: w oddawaniu moczu, z pęcherzem moczowym oraz nerkami. Dodatkowo skutecznie obniża poziom cholesterolu, więc jest bardzo dobra dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym lub miażdżycą.
Zalety nasion dyni
Bardzo zdrowe są także nasiona dyni, które stosuje się przy zakażeniach pasożytami jelitowymi, szczególnie tasiemcem. Idealne zastosowanie ma to w przypadku dzieci, ponieważ pestki dyni nie zawierają toksyn, dzięki temu skutki uboczne nie mogą wystąpić. W nasionach zawarte są fitosterole, które zapobiegają powstaniu stanu zapalnego gruczołu krokowego. W dodatku dynia opóźnia procesy starzenia oraz ma bardzo dobry wpływ na stan skóry, ponieważ zawiera beta-karoten. Jak widać warto dołączyć dynię do naszej diety, ponieważ jest to doskonały sposób na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych i w dodatku jest świetna na wiele dolegliwości.
W jakiej postaci możemy jeszcze znaleźć dynię?
Z dyni można uzyskać między innymi olej, sok czy mąkę. Warto wprowadzić je do kuchni, ponieważ nadadzą niepowtarzalnego smaku potrawom, a przy tym pozytywnie wpłyną na zdrowie. Usuwają z organizmu pasożyty, obniżają poziom złego cholesterolu, mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, zwalczają stany zapalne, nawilżają skórę oraz odżywiają włosy. Można również się skusić na pestki łuszczone lub w łupinie, które idealnie nadadzą się jako zdrowe przekąski.
Przepisy z dynią
Zapiekanka z dynią:
- 1 kg dyni
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- Liść laurowy
- 1 łyżeczka curry
- 300 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- Szczypta chili
- 1/2 łyżeczki tymianku
Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać mięso mielone oraz liść laurowy i podsmażać przez około 5-7 minut. Pomidory obrać oraz drobno pokroić, następnie dodać do mięsa. Wszystko smażyć przez 10 minut. Doprawić curry, słodką papryką, solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Dynię obrać oraz wybrać środek, pokroić w dość sporą kostkę. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, następnie kłaść warstwami dynię, mięso, dynię, a na koniec żółty ser. Wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180C i piec przez około 40 minut.
Zupa z dyni:
- 1 kg dyni
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
- 80 ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta cynamonu oraz chili
- Sól, pieprz
Dynię pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, wyłożyć na blachę i piec przez około 35 minut w 180C. Wyjąć z piekarnika, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zeszklić w garnku pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać starty czosnek oraz imbir. Dodać curry i wymieszać. Dodać pokrojoną dynię oraz pozostałe przyprawy i podsmażać na małym ogniu przez kilka minut. Wlać bulion i gotować na mały ogniu przez około 15 minut. Dodać masło orzechowe, śmietankę i zmiksować całość na gładki krem.
Kurczak zapiekany z dynią, soczewicą i kukurydzą:
- 2 filety z kurczaka
- 350 g obranej dyni
- Mała puszka kukurydzy (170 g)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Sól, pieprz
Wymieszać przyprawy. Filety z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, połową ilości przypraw, startym czosnkiem i oliwą. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchą soczewicę. Bulion z sosem sojowym zagotować z koncentratem pomidorowym, następnie wlać do soczewicy. Do soczewicy dodać kukurydzę oraz dynię pokrojoną w kostkę oraz doprawioną solą. Na wierzchu położyć filety z kurczaka. To wszystko posypać natką pietruszki i resztą przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec bez przykrycia przez około 35 minut.
Biszkopt z mąką z dyni:
- 8 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki z dyni
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać do tego cukru. Dodawać do środka po jednym żółtku, non stop ubijając masę. Po należy dodać mąkę, wymieszać masę i przelać ją do tortownicy. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a następnie włożyć do środka biszkopt i piec około 50 minut.
Jeśli potrzebujecie ekologiczną dynię lub produkty, które ją zawierają, sprawdźcie nasz sklep: https://jedzpij.pl/.