do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Płatki zbożowe - cenne źródło błonnika oraz minerałów.

23-11-2018, MarkMe

Płatki zbożowe

Płatki zbożowe - cenne źródło błonnika oraz minerałów.

Płatki owsiane, jaglane, żytnie czy gryczane? Jakie wybrać? Odpowiedź brzmi: wszystkie. A to dlatego, że każde płatki zbożowe to bogactwo błonnika, minerałów, niezbędnych dla organizmu witamin oraz związków bioaktywnych. Dostarczając węglowodanów, dają zastrzyk energii, który jest nam szczególnie potrzebny o poranku. 

Płatki zbożowe - jaglane

Są produkowane dokładnie z rozgniecionych ziaren prosa. Nie posiadają charakterystycznego smaku, ale są chrupiące, dzięki czemu można je dodawać do wielu dań, bez obawy, że mogą popsuć ich smak.

Właściwości:

  • usprawniają pracę układu nerwowego - zawartość witamy B odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego,
  • mają korzystny wpływ na stan skóry, włosów, paznokci - dzieje się tak dzięki zawartości cynku oraz kwasu krzemowemu w płatkach,
  • wzmacniają  odporność,
  • poprawiają koncentrację, pracę trzustki oraz prostaty. 

Płatki zbożowe - żytnie

Żyto od wieków bierze udział w zdrowym żywieniu człowieka, więc jest znane większości osób. Z żyta nie wypieka się tylko chleba. Są z niego robione także smakowite płatki.

Właściwości:

  • korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom oraz chronią jelita przed nowotworami - wszystko to dzięki dużej zawartości błonnika,
  • regulują przemianę materii, a ponadto dają uczucie sytości oraz zmniejszają apetyt,
  • działają jak naturalny optymalizator cukru we krwi, więc polecany jest osobom chorym na cukrzycę w celu obniżenia podaży na insulinę. 

Płatki zbożowe - gryczane

Płatki gryczane powstają z całych, zgniecionych ziaren gryki. Są idealną propozycją na zdrowe śniadanie. Cenione są nie tylko za smak, ale także za swoje właściwości:

  • jest to produkt bezglutenowy, więc może być spokojnie stosowany przez osoby, które go nie tolerują,
  • dzięki dużej zawartości aminokwasów tj. lizyna, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, szczególnie gdy jesteśmy psychicznie zmęczeni lub podczas wzmożonego wysiłku umysłowego,
  • cenione są za posiadanie dużej zawartości przyswajalnego białka. 

Płatki zbożowe - owsiane

Płatki owsiane gruntownie pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Są one cenione przez sportowców za to, że są źródłem siły, kobiety natomiast doceniają je za właściwości odchudzające i odmładzające.

Właściwości:

  • odgrywają także dużą rolę u osób wykonujących pracę fizyczną oraz dla osób trenujących siłowo, przyśpieszając przyrost masy mięśniowej,
  • pomagają w przemianach białek i tłuszczów,
  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz usprawniają syntezę kwasów tłuszczowych. 
Przepisy

Zdrowe racuchy owsiane

Składniki:

  • 125g płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki 

Sposób przygotowania:

Płatki zalać w rondlu mlekiem, aby napęczniały. Dodać wrzątek i gotować na małym ogniu do momentu, gdy masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia oraz przestudzić. Następnie dodać do tego żółtka oraz białka ubite na sztywną masę z cukrem. Lekko wymieszać. Połączyć z rodzynkami, płatkami migdałowymi oraz mąką. Nabrać masę łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, spłaszczyć i smażyć z obu stron do zarumienia. Takie racuchy to idealny posiłek na drugie śniadanie albo podwieczorek.

 

Jaglanka z płatków jaglanych

Składniki:

  • 0,5 szklanki płatków jaglanych
  • 2 szklanki zwykłego mleka (może być także jaglane, ryżowe lub migdałowe)
  • dowolne owoce
  • syrop klonowy
  • dodatkowo: prażone płatki migdałów 

Sposób przygotowania:

Do garnka wsypać płatki, wlać mleko, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 12 minut. Można dodać więcej mleka, jeżeli masa jest za gęsta. W przypadku gdy mleko nie jest słodzone, skropić jaglankę syropem klonowym. Tak przygotowaną jaglankę rozłożyć na porcje, dodając owoce oraz opcjonalnie płatki migdałów.

 

Jeśli zabrakło Wam w domu płatków zbożowych, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu https://jedzpij.pl/platki-zbozowe-sklep-jedzpij.pl.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl