do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Rokitnik - owoc o wielu postaciach.

09-11-2018, MarkMe

Rrokitnik

Rokitnik - owoc o wielu postaciach.

Rokitnik występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich w Europie i Azji. W Polsce jego naturalne stanowiska występują nad wybrzeżem Bałtyku. Owoce rokitnika charakteryzuje kwaskowaty i cierpki smak. Są to pestkowce, które zależnie od odmiany mogą posiadać różne kształty: kulisty, owalny lub jajowaty. Waga pojedynczego owocu przeważnie wynosi od 0,5 do 1 grama. Zbiory owoców rokitnika można przeprowadzić na przełomie września i października, jednak lepszą jakość uzyskują po pierwszych przymrozkach. Rokitnik ze względu na swoje właściwości może być nazwany eliksirem młodości. Jest niewyczerpalnym źródłem witamin oraz minerałów. Owoce można spożywać na surowo, jednak przez ich kwaskowatość są zwykle wykorzystywane w innej formie jak np. suszone owoce, smaczne soki, dżemy, syropy, herbaty oraz oleje.

Rokitnik suszony

Suszone owoce rokitnika zawierają ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Wśród nich znajduje się:

  • witamina C - zawartość tej witaminy jest 2 lub nawet 3 krotnie wyższa niż owoce czarnej porzeczki. Co ciekawe, witamina ta nie ulega rozkładowi podczas gotowania i pieczenia, więc można spokojnie poddawać ją obróbce termicznej bez obawy o utratę walorów zdrowotnych,
  • witaminy A ,E, F, K, P, B12,
  • flawonoidy, garbniki, antocyjany,
  • żelazo, mangan oraz bor.

Sok z rokitnika 

Spożywanie soku z rokitnika pozytywnie wpływa na organizm:

  • zwiększa jego odporność,
  • regeneruje uszkodzenia skóry,
  • niszczy wolne rodniki,
  • można go stosować, gdy pojawiają się choroby układu pokarmowego i przeziębienia.

Dżem z rokitnika

Bardzo smacznym produktem jest dżem z rokitnika, który dzięki zawartym w nim dużych ilości witamin C i E przyczynia się do:

  • obniżenia ciśnienia tętniczego krwi,
  • zapobiegania powstawaniu zmian miażdżycowych,
  • powstrzymania nadciśnienia tętniczego, którego następstwem może być choroba wieńcowa, udar mózgu lub zawał serca,
  • skutecznego obniżania poziomu złego cholesterolu.

Syrop z rokitnika

Syrop z rokitnika, którego można używać np. do herbaty, wzbogaca ją o:

  • właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • usprawnienie pracy mózgu oraz układu nerwowego,
  • poprawienie krążenia krwi,
  • stymulowanie systemu immunologicznego.

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika także zawiera wiele właściwości zdrowotnych:

  • bogaty jest w kwas palmitynowy oraz palmitynowo-olejowy - pomaga to w regeneracji poranionej skóry poprzez przyśpieszenie ziarnowania ran. Może więc być stosowany do leczenia alergii skóry, egzem, blizn potrądzikowych oraz pourazowych,
  • zawiera betakaroten oraz nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 3 i 6,
  • może być stosowany jako maseczka - pomaga goić oparzenia powierzchniowe, odmrożenia, stany zapalne skóry oraz uśmierza pieczenie,
  • sprawdzi się także doskonale w kuracjach na włosy - pomaga ukoić świąd, działa przeciwłupieżowo oraz pomaga walczyć z powstałym już łupieżem.

Herbata z rokitnika

Herbata z rokitnika idealnie sprawdzi się w zimniejsze dni do ogrzania organizmu oraz zharmonizowania układu nerwowego po ciężkim dniu pracy. Warto, więc zaparzyć sobie taką herbatę, która dodatkowo ma świeży smak oraz piękny zapach.

Przepisy

Angielski placek z rokitnikiem 

Składniki:

Spód:

- 250 dag herbatników

- 1/4 szklanki stopionej margaryny

- 1/2 szklanki mleka

- dżem z rokitnika

 

Krem serowy:

- 225 g twarożku homogenizowanego

- 500 g jogurtu naturalnego

- 0,5 szklanki cukru pudru

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- sok z połowy cytryny

- skórka z 1 cytryny

- aromat waniliowy

- polewa czekoladowa 

Sposób przygotowania:

Pokruszone herbatniki utrzeć na jednolitą masę z mlekiem oraz stopioną margaryną. Masę wyłożyć na tortownicę. Zagiąć brzegi. Nałożyć grubą warstwę dżemu z rokitnika. Zmiksować jogurt z twarożkiem, dodać cukier, skórkę cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Placek upiec w temperaturze 175°C przez 20 minut, po czym przez kolejne 20 minut w temperaturze obniżonej do 150°C. Wyjąć ciasto z piekarnika polać polewą czekoladową przygotowaną według uznania. Ostudzić przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje, gdy zostawi się je na noc w lodówce.

 

Energetyczny koktajl z sokiem z rokitnika na dobry humor 

Składniki:

- sok z 1 cytryny

- 1 gruszka

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 2 cm korzenia imbiru

- 300 ml wody

- duża garść jarmużu

- 100 ml soku z rokitnika 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika, następnie zblendować wszystko na gładki koktajl.

 

Jeśli szukasz produktów najwyższej jakości, zapraszamy do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl