do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Kasza jaglana i jej wpływ na zdrowie i urodę.

21-09-2018, Jedzpij

kasza jaglana

Kasza jaglana i jej wpływ na zdrowie i urodę.

Kasza jaglana jest przyrządzana z prosa. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najzdrowszych oraz najstarszych kasz. Kasza jaglana ma specyficzny smak, dzięki czemu nadaje się do dań słodkich, jak i słonych. Ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Przede wszystkim dlatego, że może się pochwalić najwyższą zawartością witamin z grupy B. Jest również źródłem żelaza i miedzi oraz posiada dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Nie zawiera glutenu, więc osoby cierpiące na celiakię mogą śmiało po nią sięgnąć!

Właściwości lecznicze kaszy jaglanej

Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe oraz zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, dzięki czemu wspomaga pozbycie się kataru. Przywraca również równowagę kwasowo-zasadniczą w naszym organizmie. Dzięki temu, że kasza jaglana zawiera witaminę E i lecytyny, wpływa pozytywnie na naszą pamięć i koncentrację, a przy tym reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Wpływ kaszy jaglanej na urodę

Dzięki temu, że kasza jaglana zawiera krzemionkę, ma ona pozytywny wpływ na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Poprawia również przemianę materii, ale nie jest polecana osobom, które się odchudzają, ponieważ jest wysokokaloryczna.

Co warto wiedzieć o kaszy, zanim się ją ugotuje?

Jeśli chcesz ugotować kaszę, należy pamiętać o tym, że istnieje ryzyko, że kasza stanie się gorzka. Jak temu zapobiec? Przed gotowaniem wystarczy ją obficie opłukać zimną, a następnie ciepłą wodę, a dopiero potem włożyć do wrzątku i gotować.

 

Przepisy

Krupnik z kaszą jaglaną

Przygotuj:

ćwiartkę kurczaka

3 litry wody

2 duże cebule

4 marchewki

1 pietruszkę

liść laurowy

2 ziela angielskie

3 łyżki masła

4 łyżki kaszy jaglanej

4 ziemniaki

natkę pietruszki

koperek

sól

pieprz

Wykonanie:

Wlej wodę do dużego garnka, dodaj do środka kurczaka, a następnie poczekaj, aż się zagotuje. Następnie dodaj półtorej łyżeczki soli i gotuj przez kolejną godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy już minie godzina, możesz dodać do garnka trzy marchewki, pietruszkę oraz jedną cebulę. Gotuj wszystko przez kolejną godzinę. W międzyczasie dodaj liścia laurowego, ziele angielskie oraz trochę pieprzu.

Przygotuj drugi duży garnek, a następnie włóż do niego masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj, aż warzywo się zeszkli, a następnie dodaj do tego startą marchewkę oraz kaszę jaglaną. Możesz to podsmażać przez około trzy minuty, a następnie dorzuć do tego pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj wszystko przez kolejne cztery minuty.

W następnym etapie przelej przez sito bulion i dodaj go do garnka z kaszą. Gotuj wszystko przez około piętnaście minut, a następnie dodaj koperek, posiekaną natkę pietruszki oraz mięso.

 

Budyń jaglany

Przygotuj:

1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej

1 szklankę mleka

1/2 banana

¼ szklanki wody

Wykonanie:

Opłucz dokładnie kaszę w ciepłej wodzie, później włóż ją do rondelka i zalej połową szklanki mleka i jedną czwartą szklanki wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, gdy kasza stanie się miękka (może to trwać około piętnaście minut).

Do miękkiej kaszy dodaj resztę mleka, pół banana i zblenduj wszystko na gładki mus.

 

Kotlety z ciecierzycy z kaszą jaglaną

Przygotuj:

1/3 szklanki ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej

1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 cebulę

2 ząbki czosnku

1 jajko

Bułkę tartą

Olej kokosowy

przyprawy:

sól

pieprz

1,5 łyżeczki kminu rzymskiego

1,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczkę oregano

1 łyżeczkę papryki słodkiej

1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę oraz kaszę rozmiksuj w rozdrabniaczu, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na patelni, a następnie dodaj do niej rozdrobniony czosnek oraz wszystkie przyprawy.  Gotuj to przez około dwie minuty, ciągle mieszając, a następnie zmiksuj, do uzyskania pasty.

Połącz powstałą pastę z masą z ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dodaj do nich jajko, trzy łyżki bułki tartej  i wymieszaj wszystko do uzyskania jednej masy. Następnie uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.

 

Masz „smaka” na kaszę jaglaną? Poszukaj jej w naszym sklepie: https://jedzpij.pl/ i ciesz się jej smakiem!

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl