Gojnik, inaczej szałwia libańska lub herbata górska, występuje naturalnie na terenach górskich powyżej 1000 m n.p.m. daleko od cywilizacji ludzkiej. Ten rzadko spotykany gatunek został doceniony wieki temu za swoje niezwykłe walory smakowe i właściwości lecznicze.
Odmiany orkiszu 0
Czy wiedzieliście, że orkisz to nie zawsze orkisz? Lecznicze właściwości tego ziarna są nieocenione – nawet osoby, które nie mogą spożywać glutenu, ze swobodą mogą zjeść orkisz, ponieważ zawiera lepiej przyswajalny gluten niż pszenica. Takie osoby z pewnością się cieszą, że mają alternatywę dla pszenicy, dlatego kupują coraz więcej produktów z orkiszem. Przed kupnem takich produktów, należy jednak zwrócić uwagę na takie aspekty jak skład czy odmiana.
Makaron - jaki rodzaj warto wybrać? 0
Przyjmuje się, iż makaron to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody, jaj oraz innych składników o szerokim wachlarzu zastosowań. Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach, który liczył sobie cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Pierwsze makaronowe dania były przyrządzane na sposób bliskowschodni z cynamonem, rodzynkami i miodem.
Miód Manuka - co warto o nim wiedzieć? 0
Nazwa Miodu Manuka wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza ona dosłownie „miód z drzewa herbacianego". Maorysi to grupa etniczna, która jako pierwsza stosowała go w leczeniu. Krzew manuka, z którego wytwarza się miód, pochodzi z Nowej Zelandii, ale jego doskonałe właściwości doceniane są na całym świecie.
Wody lecznicze z Krynicy 0
Bogactwem krynickiej ziemi są przede wszystkim wody mineralne, których lecznicze właściwości znane są i cenione od wieków. Krynickie wody mineralne od dawna znajdują się w centrum zainteresowania medycyny. Ich działanie lecznicze zostało udowodnione długoletnią obserwacją, a w miarę postępu nauk medycznych – wieloletnimi badaniami.
Właściwości morwy białej 0
Morwa biała to roślina pochodząca z Azji. To drzewo najczęściej spotykane jest w Chinach. Biała odmiana tej rośliny charakteryzuje się szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Najczęściej morwa biała wykorzystywana jest jako jeden ze środków wspomagających proces odchudzania.
Wiosenne oczyszczenie organizmu 0
Wiosna to najlepsza pora na oczyszczenie organizmu. Po zimie nasz organizm jest bardzo „obciążony”. Nam wszystkim bardziej zależało nam na tym, aby spożywane pokarmy dostarczały energii i rozgrzewały nas od środka, kiedy temperatura na zewnątrz była dość niska. Najwyższa pora to zmienić. Nieoczyszczony organizm gorzej będzie bowiem przyswajał wiosenne witaminy.
Czystek – roślina, która ma więcej polifenoli niż wino! 0
Czystek posiada ponad 50 gatunków, które występują najczęściej w Azji Zachodniej i basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest rośliną uprawną. Jest ziołem, które zyskuje na popularności, a zrobiona z niego herbata znalazła zastosowanie na wiele dolegliwości. Dlaczego warto sięgnąć po czystek?
Erytrytol - naturalny zamiennik cukru. 0
Erytrytol jest naturalnym zamiennikiem cukru. Zawarty jest w wielu owocach i warzywach. Ma zero kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze pasuje do diety sportowców, ludzi odchudzających oraz osób cierpiących na cukrzycę. Jako substancja słodząca jest wykorzystywana już od 2006 roku w Unii Europejskiej, natomiast w Polsce – od 2008 roku.
Orzechy laskowe, pekan, nerkowce i pistacje - do czego je wykorzystać? 0
Choć są bardzo kaloryczne i mają sporo tłuszczu, to jednak zawarte w nich składniki działają zbawiennie na nasz organizm. Orzechy są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego na Ziemi. Większość z nich – poza kokosami – ma niski indeks glikemiczny. Udowodniono, że wystarczy jeść zaledwie pół garści orzechów dziennie, by znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Sprawdźcie, które z nich warto wybrać!
Makadamia, brazylijskie, ziemne i włoskie - te orzechy warto mieć pod ręką. 0
Dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę mózgu, zapobiegają chorobom serca oraz regulują poziom cukru we krwi. Właściwie jedyną ich wadą jest dość duża kaloryczność. Wskazana przez naukowców, nietucząca dawką orzechów wynosi wartość 30 g dziennie. Zapewni ona lepsze funkcjonowanie naszego organizmu i nie spowoduje wzrostu masy ciała. Żeby urozmaicić naszą dietę, nie musimy się ograniczać tylko do orzechów laskowych, włoskich czy ziemnych. Dziś kupić możemy nawet najbardziej egzotyczne odmiany orzechów i cieszyć się ich niezwykłym smakiem, jedząc je jako przekąskę lub dodając do różnych potraw.
Ryż - właściwości oraz zastosowanie. 0
W kulturze azjatyckiej ryż ma specjalne znaczenie. Nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym – to symbol życia i podstawa dań. Mimo że ziemniaki są podstawą w polskiej kuchni, coraz częściej decydujemy się na ryż, jako bazę do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych posiłków, sałatek i deserów. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.
Soczewica - zdrowa alternatywa dla mięsa. 0
Soczewica jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najstarsze nasiona soczewicy, które znaleziono podczas wykopalisk, pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Co ciekawe, wzmianki o soczewicy pojawiają się w Biblii aż cztery razy! Była spożywana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, a na ziemiach polskich była uprawiana w neolicie.
Ocet jabłkowy - polecany przez Hipokratesa! 0
Ocet jabłkowy jest znany ludziom już od 5 tysiąclecia p.n.e. Wykorzystywany był w kulturze babilońskiej, egipskiej, rzymskiej, greckiej i chińskiej. Sam Hipokrates doceniał właściwości lecznicze octu jabłkowego, dlatego zalecał jego stosowanie wraz z miodem na kaszel oraz przeziębienie. Co jeszcze warto wiedzieć?
Ostropest - ulubiona roślina naszej wątroby! 0
Ostropest jest rośliną z rodziny astrowatych. Jest szczególnie ceniona za swoje działanie antyhepatotoksyczne, czyli zapobiegające uszkodzeniom wątroby. Jest również znana z łagodzenia stresu oraz właściwości antynowotworowych. Co jeszcze warto wiedzieć o ostropeście?
Mąka - jakie są jej rodzaje i typy? 0
Mąka to nic innego jak produkt, który powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż lub orzechów. Cechuje się sypką konsystencją oraz drobną granulacją. Mąkę można podzielić na rodzaje oraz na typy. Zaciekawieni? Czytajcie dalej!
Miód - rodzaje oraz właściwości. 0
Czy wiedzieliście o tym, że miód jest jednym z nielicznych produktów, który się nie psuje? Co więcej, do produkcji 1 kg miodu, pracowita pszczoła musi zebrać około 3 kg nektaru. Już w starożytności zdawano sobie sprawę z tego, jak cennym produktem jest miód. Użyto go między innymi do konserwacji ciała zmarłego Aleksandra III Macedońskiego, które było transportowane do Macedonii, aby zapobiec jego rozkładowi.
Kiełki - domowa hodowla zdrowia! 0
Kiełki to rośliny we wczesnej fazie rozwoju. Są cennym elementem diety, ponieważ w trakcie procesu kiełkowania wytwarzają duże ilości składników odżywczych. Co ciekawe, zawartość tych składników jest większa w kiełkach, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych roślin. Dodatkowym atutem kiełek jest to, że są dostępne przez cały rok.
Czarnuszka - roślina, która poza śmiercią wyleczy wszystko! 0
Czarnuszka to roślina, która pochodzi z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiaty o białej i niebieskiej barwie z błękitnym unerwieniem. Była stosowana już w starożytności, gdzie uważano, że poza śmiercią potrafi wszystko wyleczyć. Owoce czarnuszki zawierają trójgraniaste, czarne nasiona.
Oliwka - zdrowy symbol pokoju! 0
Oliwka symbolizuje pojednanie, pokój, a także zwycięstwo, honor, chwałę, bezpieczeństwo i mądrość. Jest obowiązkowym elementem kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. W Grecji, Portugalii, Bułgarii, Chorwacji, Włoszech, Hiszpanii i Francji znajdziemy wiele jej kolorów. Najczęściej komponowana jest z serami.
od 250 zł
16,50 zł
Cena regularna:
19,81 zł
85,00 zł
Cena regularna:
92,00 zł
140,00 zł
Cena regularna:
165,00 zł
42,90 zł
Cena regularna:
52,50 zł
47,50 zł
Cena regularna:
62,00 zł
6,70 zł
Cena regularna:
10,00 zł
13,50 zł
Cena regularna:
18,00 zł
378,00 zł
Cena regularna:
410,00 zł
7,40 zł
Cena regularna:
8,50 zł
255,00 zł
Cena regularna:
261,99 zł
47,40 zł
Cena regularna:
55,20 zł
0,60 zł
Cena regularna:
1,30 zł
16,70 zł
11,50 zł