Aronia pochodzi z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy, zawdzięczamy Miczurinowi - słynnemu sadownikowi, który hodował różne nowe gatunki roślin oraz dążył do całkowitego przekształcenia przyrody. Jesteśmy mu za to wdzięczni, ponieważ aronia pomaga w walce z wieloma chorobami.
Dlaczego warto sięgnąć po aronię?
Aronia nie jest najpopularniejszym owocem w Polsce, a szkoda, ponieważ jest jednym z najcenniejszych źródeł antocyjanów. W dodatku to właśnie w Polsce aktualnie posiadamy największe plantacje aronii. Właściwości prozdrowotne aronii wynikają nie tylko z zawartości witamin i błonnika, ale przede wszystkim z obecności bioflawonoidów i polifenoli, o których mówi się coraz więcej, ponieważ posiadają one właściwości przeciwnowotworowe. Te związki spełniają także funkcje ochronne - przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Za jej cierpki smak odpowiedzialne są procyjanidy, które reagują z białkami na błonie śluzowej.
Wpływ aronii na nasze zdrowie
Aronia pomaga w regeneracji witaminy E, ma działanie antyoksydacyjne, więc przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie oraz hamuje utlenianie LDL. Duża ilość antyoksydantów w naszej diecie pomaga w spowolnieniu procesów związanych z utratą wzroku. Badania pokazały poprawę widzenia u osób starszych bądź spowolnienie zmian degeneracyjnych, gdy podawano im ekstrakt z aronii. Aronia skutecznie pomaga w walce z takimi chorobami oczu jak: jaskra, zaćma i AMD, czyli degeneracja plamki żółtej na siatkówce. Aronia polecana jest dla osób, które dużo czasu spędzają przed komputerem ponieważ wspomaga regenerację narządu wzroku oraz neutralizuje skutki promieniowania monitorów.
Aronia poprawia również pamięć i koncentrację, wspomaga w walce z depresją oraz zmniejsza odczuwany przez nas stres. Owoce aronii wspomagają mechanizmy obronne skóry a tym samym ochronę przed promieniowaniem UV a także łagodzą skutki chemio i radio terapii stosowanej w chorobach nowotworowych.
Co ciekawe, przetwory z tych owoców są obowiązkowym składnikiem diety kosmonautów, stąd można mieć pewność, że są niezwykle wartościowe.
Produkty z aronii
W naszym sklepie znajdą Państwo suszone owoce aronii, sok z aronii bądź miód z aronią a także herbatki ziołowo-owocowe z dodatkiem suszonych owoców aronii.
Przepisy
Aronia nie każdemu smakuje w postaci owoców, smaczniejsza może się okazać w postaci przetworów. Z tego powodu podajemy przepisy, które na pewno pomogą w przyswojeniu tego owocu.
Dżem z aronii
Składniki:
-1 kg aronii
- 1 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Aronię wrzucić do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszać. Gotować przez około 30 minut od zagotowania, następnie odstawić do wystygnięcia, najlepiej na noc. Zagotować ponownie do momentu, w którym dżem zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, a następnie zostawić do ostygnięcia.
Chleb z aronią
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 650
- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 280 ml letniej wody
- 150g aronii
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypać do miski, dodać aronię, zakwas, miód oraz sól. Wlać letnią wodę i wyrabiać ciasto około 5 minut. Zostawić je w misce pod przykryciem na około 2,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować podłużny bochenek, następnie przełożyć do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykryć na około 2 godziny. Piekarnik rozgrzać z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawić miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Ciasto przerzucić na blachę wyłożoną pergaminem, wierzch naciąć i wstawić do pieca. Piec przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyłączyć termoobieg, ustawić pieczenie góra-dół i piec chleb przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na https://jedzpij.pl/. Warto zwrócić uwagę na promocję soku z aronii od EkaMedica – nie przegapcie jej!