do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych!

31-10-2018, MarkMe

żurawina

Żurawina - owoc, który zapewni najlepszą ochronę dróg moczowych!

Żurawina cieszy się coraz większą popularnością na polskim rynku, a przy tym dostępna jest pod wieloma postaciami. Surowej żurawiny raczej nie zaleca się jeść, ze względu na jej kwaśny smak. Jednak można ją konsumować pod innymi formami takimi jak: soki, suszone owoce, przetwory albo herbaty.

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny jest bardzo smaczny, a przy tym posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Jednym z najpopularniejszych zastosowań żurawiny jest leczenie oraz ochrona dróg moczowych (z infekcjami częściej zmagają się kobiety niż mężczyźni). Zapobiega takim chorobom jak zapalenie pęcherza moczowego, łagodzi stany zapalne oraz wspomaga ludzi z cewnikiem i zaburzeniami neurologicznymi, u których ryzyko wystąpienia infekcji jest większe. Dzieje się tak, ponieważ żurawina wypłukuje z naszego organizmu bakterie E. coli odpowiedzialne za infekcje dróg moczowych.

Dzięki sporej zawartości cytrynianów, sok z żurawiny ogranicza powstawanie złogów szczawiowo-wapniowych, dlatego jego regularne picie zapobiega nie tylko powstawaniu kamieni nerkowych, ale także ich rozpuszczaniu.

Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające, porównywane do czerwonego wina. Regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób krążenia, a wszystko to dzieje się za sprawą bioflawonoidów, które w dodatku obniżają ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając nowotworom okrężnicy lub płuc. 

Szklanka soku z żurawiny zawiera między innymi:

-dużą ilość błonnika,

-witaminę C, która zaspokaja około 1/3 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka,

-witaminy A, B1, B2, B3, B6, E oraz K,

-minerały: wapń, miedź, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo,

-flawonoidy: poliantocyjanidy, kwercetynę, kemferol, glikozydy flawonoidowe,

-taniny.

Żurawina – suszony owoc

Suszona żurawina znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej:

-rozszerza naczynia krwionośne,

-zapobiega powstawaniu zakrzepów,

-wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi,

-wspomaga profilaktykę chorób żołądka - powstrzymuje osadzanie się bakterii w śluzówce żołądka,

-korzystnie wpływa na zęby, dziąsła, ogranicza rozwój płytki nazębnej oraz paradontozy,

-pomaga kobietom w czasie menopauzy z nieprzyjemnymi objawami.

Żurawina do mięs lub ciast

Żurawinę można spożywać także w formie przetworów, dodając ją do mięs lub ciast. Żurawina jest dość intensywna w smaku, dzięki czemu podkreśli potrawę oraz nada jej wyrazu. Przetwory z tego owocu sprawdzą się w diecie dla osób, które chcą zrzucić trochę kilogramów, ponieważ mają doskonałe właściwości odtruwające, które pomagają usuwać toksyny oraz regulować przemianę materii.

Herbata z żurawiną

W zbliżających się mrozach bardzo dobrym wyborem będzie herbata z żurawiną, która poradzi sobie z przeziębieniem, dzięki jej właściwościom antybakteryjnym. Dodatkową zaletą herbaty z żurawiną jest oczyszczenie z toksyn, co pozwala zachować doskonałą kondycję oraz nastrój. Dzięki swoim właściwościom jest idealna dla sportowców oraz osób dbających o smukłą sylwetkę.

Przepisy z żurawiną

Serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach

Składniki (6 porcji):

-1 budyń waniliowy bez cukru

-6 jabłek

-garść pokruszonych herbatników

-4 opakowania serka kanapkowego

-3 jajka

-garść żurawiny

-cukier puder

-0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

W jabłkach odciąć górę i usunąć środek. Owinąć jabłka w folię aluminiową. Serki wymieszać z żółtkami oraz cukrem. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Ubić białka z jajek. Dodać je do masy serowej i mieszać, aż składniki się nie połączą. Spód jabłek wyłożyć pokruszonymi wcześniej herbatnikami. Następnie wlać masę serową. Na wierzchu posypać suszoną żurawiną. Serniczki piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.

 

Kuskus z soczewicą, kiszoną kapustą i żurawiną

Składniki:

-300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

-100 g kaszy kuskus

-1 puszka soczewicy

-1 puszka cieciorki

-50 g poszatkowanej kapusty czerwonej

-2 łyżki oleju

-50 g pora

-2 ząbki czosnku

-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

-1 łyżka soku z żurawiny

-garść suszonej żurawiny

-sól

-pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bulionem zalać kuskus, a następnie ostudzić. Soczewicę i cieciorkę odsączyć i przepłukać zimną wodą. Pora pokroić w cienkie półkrążki, delikatnie posolić. Warzywa połączyć z kaszą, soczewicą, cieciorką i żurawiną, dodać czosnek i natkę. Doprawić sokiem z żurawiny i pieprzem. Połączyć z olejem.

 

Jeśli chcesz uzupełnić braki w swojej kuchni, zajrzyj do naszego sklepu na https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl