do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Kurkuma - gdzie warto ją wykorzystać?

03-08-2018, MarkMe

kurkuma

Kurkuma - gdzie warto ją wykorzystać?

Kurkuma, w wielu krajach nazywana również żółtym korzeniem, to starożytna przyprawa wywodząca się z Południowo-Wschodniej Azji. Stosowanie kurkumy przekracza 3000 lat, gdzie w kulturze wedyjskiej w Indiach była używana jako typowa przyprawa kulinarna, ale także brała udział w obrządkach religijnych. Używana od dawnych czasów zarówno jako przyprawa, ale także jako barwnik. Jej plony zbierane są głównie w Chinach, Australii, Peru, Bengalu, na Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, i zachodnich Indiach.

W religii hinduskiej nadal jest ona używana w rytuałach oraz służy do barwienia świętych szat, ze względu na jej niską cenęoraz naturalność. Nazwa przyprawy pochodzi się od słowa języka łacińskiego „terra merita”, który nawiązuje do koloru ziemnego, zawierającego mineralny pigment.

Kurkuma w codziennej kuchni

Szerokie zastosowanie kurkumy na Wschodzie i Bliskim Wschodzie, gdzie używana jest do przyrządzania potraw o słodkim smaku, uwypukla delikatną i wyjątkową cierpką nutę smakową.

Z kuchni marokańskiej możemy przekonać się również o jej doskonałym połączeniu wraz z mięsami. Szczególnie z mięsem jagnięcym. Ponadto jest ona jednym z podstawowych składników mieszanek curry oraz oczywiście dań curry. Podczas przyrządzania rybnego curry warto ją również dodać. Dzięki temu zniwelujemy nieprzyjemny zapach ryb.

 

Przepis na Kiczeri

Niezbędne składniki:

  • 1 cała cukinia
  • 1 cała marchewka
  • 1 cała papryka
  • ghee
  • 0,5 szklanki soczewicy – czerwonej
  • 0,5 szklanki ryżu – basmati
  • Do tego przyprawy w formie sproszkowanej takie jak:

o    Kurkuma

o    Czarny pieprz

o    Świeży imbir

o    Garam masala

  • Oraz przyprawy w formie ziarenek:

o    Kolendra

o    Czarna gorczyca

o    Fenkuł

o    kminek

 

Sposób przyrządzania:

Wypłucz i namocz ryż oraz czerwoną soczewicę przez około 0,5 godziny. Na około kwadrans odstaw i odcedź. W międzyczasie do garnka wlej ghee i je rozgrzej. Dosyp przyprawy w ziarnach i praż je przez maksymalnie 2 minuty. Po prażeniu dodaj przyprawy w proszku oraz świeży imbir i duś całość przez około 40 sekund. Pokrój cukinię, paprykę marchewkę w drobne słupki. Tak uszykowane warzywa dodaj do garnka i duś przez około 3 minuty. Następnie dodaj soczewicę i ryż, wymieszaj i zalej wrzątkiem, aż do momentu zakrycia wodą całości składników. Dodaj szczyptę soli do smaku.

Duś na małym ogniu przez kwadrans i odstaw na kolejny kwadrans. Okrusz na talerzu świeżą natką albo kolendrą.

Potrawę można jeść przez cały dzień. Nie trzeba ograniczać się z jej ilością J Tygodniowy detoks Kiczeri poprawi Twoje samopoczucie. Sprawi, że poczujesz się lekko, siły witalne wzrosną tak samo, jak poziom energii no i poprawi się Twój nastrój. Większość składników potrzebnych do przygotowania potrawy znajdziesz w naszym sklepie.

 

 

Właściwości prozdrowotne kurkumy

Do użytku wewnętrznego

Jak wynika z najnowszych naukowych badań, kurkuma jest jedną z najlepszych substancji antyrakowych. Poprzez szukanie komórek rakowych, następnie modyfikuje ich DNA, co skutkuje do ich zwalczenia. Osoby, które spożywają duże ilości tejże przyprawy, rzadziej chorują na raka. Dodatkowo kurkuma obniża poziom cholesterolu.

 

Do użytku zewnętrznego

Kurkuma używana w Malezji jako podstawa dla antyseptycznej maści, działa wyśmienicie na zakażenia, które powodują ropienia, a co za tym idzie, pomaga w gojeniu się ran. Z kolei woda kurkumowa używana jest, aby osiągnąć efekt "złotej cery".

 

Maseczka z kurkumy

Maseczka z kurkumy polecana jest dla osób ze skórą z egzemą, łuszczycą czy też trądzikiem. Pomaga w redukcji stanów zapalnych, zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia na skórze.

Również pomaga w zmiękczaniu zmarszczek.

Maska jest bardzo łatwa do przyrządzenia, jej działanie podobne jest do kremu nawilżającego.

 

Przepis:

– 1 łyżkę miodu

– odrobina kurkumy

– 0,5 łyżki stołowej soku z cytryny

– 0,5 łyżki oleju słonecznikowego

– do tego, jeśli walczysz z trądzikiem dodaj 3 łyżeczki jogurtu

 

 

 

  • Wymieszaj kurkumę wraz z sokiem z cytryny i miodem do uzyskania jednolitej masy,
  • Nałóż cieniutką warstwę na skórę twarzy
  • Pozostaw na 15minut, aż do wyschnięcia
  • Delikatnie masując, zmyj ją z twarzy
  • Na koniec posmaruj twarz kilkoma kroplami oleju słonecznikowego i delikatnie wmasuj w skórę
  • Na sam koniec zetrzyj nadmiar oleju wacikiem.

 

Sprawdź, czy nie jesteś uczulona na maseczkę poprzez naniesienie niewielkiej jej ilości, zmycie i odczekanie 24 h.

Możesz ją stosować nawet codziennie, ale pamiętaj, żeby nie pofarbować swoich ręczników!

 

 

Jeśli skończyła Wam się kurkuma, zajrzyjcie do naszego sklepu: https://jedzpij.pl/kurkuma

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl