do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Produkty z lnu - zastosowanie, właściwości i ciekawostki!

29-06-2018, MarkMe

len

Drodzy czytelnicy, czy wiecie, jak dużo zastosowań i wartości ma len? Przygotowaliśmy dla Was na dzisiaj artykuł, w którym możecie przeczytać jakie właściwości zdrowotne ma len, na jaki sposób wykorzystacie go w kuchni oraz kilka ciekawostek, które udowodnią, jak niesamowita to roślina!

Len – właściwości zdrowotne

Nasiona - znane są również pod nazwą siemię lniane. Zawierają w sobie kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik oraz lignany, dzięki którym mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Błonnik opóźnia opróżnianie się żołądka – w ten sposób na dłużej czujemy się nasyceni. Obniża również poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega zaparciom. Lignany pozytywnie wpływają na nasz układ krążenia. Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby wieńcowej. Ze względu na regulację pracy układu hormonalnego są polecane kobietom w okresie menopauzy. Kwas omega-3 wpływa pozytywnie na pamięć i pracę mózgu, chroni przed nowotworami, zmniejszają stany zapalne oraz wspierają pracę układu krążenia.


Nasiona na kiełki – zawierają kwasy omega-3 i 6, żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz witaminy C, B, E i K. Usprawniają działanie układów: krwionośnego, pokarmowego i nerwowego. Chronią przed złym cholesterolem oraz wspomagają trawienie. Mają również pozytywny wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie.

Mąka lniana – zawiera żelazo, cynk, miedź, lecytynę, chrom, witaminę E i B oraz leucynę, lizynę i tryptofan. Korzystnie wpływa na wzrok, skórę i paznokcie. Spowalnia proces starzenia się oraz zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Polecana jest osobom, które zmagają się z chorobami układu krążenia.

Olej lniany – jest bogaty w kawasy omega-3 i 6. Wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspiera leczenie stawów oraz dolegliwości wrzodowych. Wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie.

 

Len w kuchni

Nasiona – najczęściej używa się je w całości, choć w postaci mielonej również są stosowane. Przy wyborze drugiej opcji należy pamiętać o tym, aby mielić nasiona tuż przed użyciem, inaczej nasiona stracą swoje właściwości. Ziarna można dodawać do ciast, jogurtów, owsianek, sałatek oraz zalać wodą i wypić z nich napar.

Nasiona na kiełki – wyhodowane (ort.) kiełki można dodać do sałatek, kanapek oraz dań obiadowych.

Mąka lniana – najczęściej wykorzystywana jest do wypieków ciast i pieczywa. Można ją również dodać do ciasta na naleśniki lub na makaron.

Olej lniany – dodawany jest do sałatek, surówek i twarogów. Należy go spożywać na zimno, dlatego warto skorzystać z naszej oferty, nasze oleje lniane są tłoczone na zimno oraz są nierafinowane, dzięki czemu zachowują wszystkie cenne właściwości. Warto również zwrócić uwagę na to, że nasze oleje są tłoczone na bieżąco w małych ilościach, dlatego możecie mieć pewność, że są zawsze świeże.

Olej lniany z lnu złotego – To istna bomba kwasów omega-3 dlatego też jest polecany do diety dr Budwiga. Dr Johanna Budwig (siedmiokrotnie nominowana do nagrody nobla), podawała swoim pacjentom „Pastę Budwiga”, składającą się z białego chudego sera oraz oleju lnianego tłoczonego na zimno (z uwagi na dużą zawartość kwasów omega-3). Po regularnym zażywaniu tego prostego posiłku podopieczni Pani Budwig zauważali znacząca poprawę zdrowia. Pasta ta jest banalna do przygotowania:

6–8 łyżek oleju lnianego, nieoczyszczonego
1 łyżka jogurtu odtłuszczonego
200–250g chudego sera
Dobrze miksować przez 5 minut do uzyskania kremowej konsystencji pasty. Pastę można przyprawić wg upodobania na słono lub słodko

 

Na koniec kilka ciekawostek na temat lnu:

- Słynny całun Turyński został wykonany z lnu!

- Len posiada mechanizm obronny przed zwierzętami roślinożernymi – wytwarza w swoich niedojrzałych nasionach charakterystyczne w smaku toksyny.

- Dojrzałe nasiona zachowują zdolność kiełkowania do 10 lat,

- Len jest wykorzystywany do tworzenia ubrań, - Wymieszanie oleju lnianego z odpowiednimi preparatami tworzy świetny impregnat do drewna,

- Z najbardziej zdrewniałych części łodyg tworzy się płyty paździerzowe,

- Krótkie włókna lnu wykorzystuje się do produkcji papieru wysokiej jakości,

- Wytłoki, będące efektem ubocznym tłoczenia oleju z nasion, są wykorzystywane do produkcji pasz.

Sprawdźcie nasze produkty z lnu na: https://jedzpij.pl/

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kategorie wpisów
Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl