Kawa zbożowa – czy warto ją pić?
Ponad 70% Polaków pije kawę codziennie, ponad połowa z nich nawet kilka razy dziennie. Czy można to nazwać złym nawykiem? Oczywiście, że nie.
Dlaczego więc warto ją pić?
Można się spotkać z opiniami, że kawa odwadnia, wypłukuje magnez, a nawet uzależnia. Dopiero w ostatnich dekadach zaczęto doceniać jej właściwości prozdrowotne oraz obalać liczne mity na jej temat.
Kawy zbożowe, z cykorii oraz te z orkiszu to chyba jedne z najbardziej niedocenianych produktów.
Kawa zbożowa zawiera wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i odpornościowego, a do tego poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Jest świetnym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i ułatwia metabolizm oraz hamuje apetyt. Może to pomóc osobom, które się odchudzają.
Ponadto, w kawie zbożowej otrzymujemy spore ilości:
- magnezu, który działa kojąco i zwiększa odporność na stres,
- cynku odpowiadającego za kondycję skóry i paznokci, a także pozytywnie wpływa na strukturę włosów,
- potasu, który jest jednym z głównych elektrolitów w naszym organizmie i bierze udział w budowie aminokwasów i białek,
- żelaza, to on wspomaga dostarczanie mięśniom odpowiedniej ilości tlenu oraz wpływa na metabolizm cholesterolu,
- fosforu - odpowiadającego za mocne kości i zęby,
- zawiera również polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, a pita kawa z mlekiem powoduje lepsze wchłanianie magnezu i białka.
Dla kogo jest zbożówka?
Kawę zbożową mogą pić również dzieci, a ponieważ sama zbożówka nie zawiera kofeiny, będzie zdrowsza, dla osób, które nadużywają zwykłej kawy.
Pomaga ona również się skupić i wyciszyć, poprawia odporność oraz jest zalecana dla przyszłych matek. Tak, kawa zbożowa jest zalecana dla kobiet w ciąży, a nawet dla tych, które już karmią piersią.
Kawa zbożowa powinna zagościć w domu każdego, kto dba o zbilansowaną dietę oraz o swoich bliskich. Inka, która dla wielu z nas jest synonimem kawy zbożowej, może być ważnym elementem codziennych posiłków. Nie ma przeciwwskazań do jej picia, a dzięki niej możemy poczuć się zdrowiej, a także uzupełniać niedobory witamin i minerałów. Zamiast suplementować niektóre witaminy sięgnijcie po kawę zbożową, co pozwoli wam nie tylko cieszyć się jej smakiem, ale i zaoszczędzić pieniądze.
Mrożona kawa z cykorii?
Mamy lato, a kawa z cykorii smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i w wersji mrożonej. Przygotowaliśmy dla Państwa pomysł na wersję mrożonej kawy z cykorii o nucie kokosowej, która przyda się w upalne dni. Jej przyrządzenie jest banalnie proste, a smakuje przepysznie, dlatego gorąco zachęcamy do spróbowania.
Potrzebujemy:
- 1 łyżeczkę kawy z cykorii BIO INKA
- 1 łyżeczkę cynamonu (uwaga: wystarczy płaska łyżeczka)
- 1 łyżkę miodu
- wodę
- 4 pełne łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki kokosowej śmietanki
- 2 kostki lodu
- *opcjonalnie można dodać wanilię.
Zapraszamy do kupna kawy na naszym sklepie: https://jedzpij.pl/.