do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

 

Telefon: 503511975   lub   177790977


Dane kontaktowe        Adres email:  



Kawa zbożowa – czy warto ją pić?

02-08-2019, MarkMe

kawa zbożowa

Kawa zbożowa – czy warto ją pić?

Ponad 70% Polaków pije kawę codziennie, ponad połowa z nich nawet kilka razy dziennie. Czy można to nazwać złym nawykiem? Oczywiście, że nie.

Dlaczego więc warto ją pić?

Można się spotkać z opiniami, że kawa odwadnia, wypłukuje magnez, a nawet uzależnia. Dopiero w ostatnich dekadach zaczęto doceniać jej właściwości prozdrowotne oraz obalać liczne mity na jej temat.

Kawy zbożowe, z cykorii oraz te z orkiszu to chyba jedne z najbardziej niedocenianych produktów.

Kawa zbożowa zawiera wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i odpornościowego, a do tego poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Jest świetnym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i ułatwia metabolizm oraz hamuje apetyt. Może to pomóc osobom, które się odchudzają.

Ponadto, w kawie zbożowej otrzymujemy spore ilości:

  • magnezu, który działa kojąco i zwiększa odporność na stres,
  • cynku  odpowiadającego za kondycję skóry i paznokci, a także pozytywnie wpływa na strukturę włosów,
  • potasu, który jest jednym z głównych elektrolitów w naszym organizmie i bierze udział w budowie aminokwasów i białek,
  • żelaza, to on  wspomaga dostarczanie mięśniom odpowiedniej ilości tlenu oraz wpływa na metabolizm cholesterolu,
  • fosforu - odpowiadającego za mocne kości i zęby,
  • zawiera również polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, a pita kawa z mlekiem powoduje lepsze wchłanianie magnezu i białka.

Dla kogo jest zbożówka?

Kawę zbożową mogą pić również dzieci, a ponieważ sama zbożówka nie zawiera kofeiny, będzie zdrowsza, dla osób, które nadużywają zwykłej kawy.

Pomaga ona również się skupić i wyciszyć, poprawia odporność oraz jest zalecana dla przyszłych matek. Tak, kawa zbożowa jest zalecana dla kobiet w ciąży, a nawet dla tych, które już karmią piersią.

Kawa zbożowa powinna zagościć w domu każdego, kto dba o zbilansowaną dietę oraz o swoich bliskich. Inka, która dla wielu z nas jest synonimem kawy zbożowej, może być ważnym elementem codziennych posiłków. Nie ma przeciwwskazań do jej picia, a dzięki niej możemy poczuć się zdrowiej, a także uzupełniać niedobory witamin i minerałów. Zamiast suplementować niektóre witaminy sięgnijcie po kawę zbożową, co pozwoli wam nie tylko cieszyć się jej smakiem, ale i zaoszczędzić pieniądze.

Mrożona kawa z cykorii?

Mamy lato, a kawa z cykorii smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i w wersji mrożonej. Przygotowaliśmy dla Państwa pomysł na wersję mrożonej kawy z cykorii o nucie kokosowej, która przyda się w upalne dni. Jej przyrządzenie jest banalnie proste, a smakuje przepysznie, dlatego gorąco zachęcamy do spróbowania.

Potrzebujemy:

  • 1 łyżeczkę kawy z cykorii BIO INKA
  • 1 łyżeczkę cynamonu (uwaga: wystarczy płaska łyżeczka)
  • 1 łyżkę miodu
  • wodę
  • 4 pełne łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki kokosowej śmietanki
  • 2 kostki lodu
  • *opcjonalnie można dodać wanilię.

Zapraszamy do kupna kawy na naszym sklepie: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Kalendarz wpisów
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kategorie wpisów

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl