Kawa ziarnista – poznajmy się przy filiżance!
Kawa ziarnista jest pozyskiwana z owoców krzewów kawowców (Coffea), uprawianych głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Słynny napój uzyskuje się parząc ususzone, uprażone i zmielone ziarna tej rośliny.
Którą odmianę wybrać?
Arabica i Robusta należą do najpopularniejszych odmian kawy. Aż 70% światowej produkcji przypada pierwszą. Jest to kawa o wyrazistym aromacie i łagodnym smaku. Fani kofeiny i większej goryczki powinni sięgnąć po Robustę – ta odmiana pochodzi z Brazylii oraz Azji południowo-wschodniej. Robusta zawiera nawet do 50% więcej kofeiny niż Arabica.
W ciągu lat odkryto wiele właściwości kawy. Oto kilka z nich:
- zmniejsza ryzyko cukrzycy tupu 2 – według badań naukowców z National Institute for Public Health and the Environment, wśród badanych pijących powyżej 7 filiżanek dziennie, w porównaniu z 2 filiżankami, ryzyko uległo redukcji nawet o 50%
- wspomaga odchudzanie – dostarczając do naszego organizmu kofeinę przyspieszamy procesy metaboliczne w organizmie, zwłaszcza spalanie tłuszczu. Dlatego właśnie kawa jest jednym ze składników wielu preparatów ułatwiających zrzucenie zbędnych kilogramów.
- poprawia pamięć i koncentrację – zawarte w kawie teofilina, teobromina i kofeina działają na układ nerwowy, wpływając na przyspieszenie przepływu impulsów elektrycznych w mózgu. Działa przez to pobudzająco na umysł, ułatwia koncentrację i usprawnia naszą pamięć krótkotrwałą. Już po ok. kwadransie od wypicia filiżanki kawy zaczyna wchłaniać się z układu pokarmowego do krwi, jednak najlepsze rezultaty możemy odnotować po upływie około trzech godzin.
- ma właściwości przeciwnowotworowe – kawa jest również znakomitym źródłem antyoksydantów, kwasów chlorogenowego i, a jakże, kawowego, które neutralizują wolne rodniki w organizmie i wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn. W środowiskach naukowych uważa się, że te właściwości powodują, że przeciwutleniacze mogą chronić przed uszkodzeniem materiał genetyczny w komórkach i w ten sposób redukować ryzyko wystąpienia niektórych chorób genetycznych. Dodatkowo warto zaznaczyć, że im mocniej palona jest kawa ziarnista tym wyższy poziom zawartych w niej antyoksydantów.
Kawa ziarnista – kilka przydatnych porad
- Kawę najlepiej zmielić tuż przed podaniem – im drobniej zmielona tym szybciej się zaparzy.
- Zimna woda wydobywa smak mielonej kawy – stąd popularna metoda cold brew (kawa „parzona” na zimno)
- Młynek do kawy należy czyścić kilka razy w miesiącu mieszanką octu i wody w stosunku 1:1. W ten sposób usuwany jest nagromadzony tłuszcz, który utleniając się, nadaje gorzki smak kawie.
- Mielcie tylko ilość, której potrzebujecie. Kawa ziarnista zawiera w sobie olejki eteryczne, które po zmieleniu dosyć szybko się ulatniają.
- Trzymajcie ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przesiąkła zapachem innych produktów.
W naszym sklepie możecie znaleźć najlepsze kawy ziarniste wiodących producentów. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem na https://jedzpij.pl/.