Opcje przeglądania
Dostępność
Wysyłka w
Cena
  • od
    do

Płaskurka to starsza odmiana orkiszu, który jest odmianą pszenicy. Zboże to wywodzi się z rejonu tzw. Żyznego Półksiężyca, obejmującego ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Jej kłosy są płaskie i nieco przypominają jęczmień. Uprawiana jest ekologicznie niemal na całym świecie. W Polsce istnieją niewielkie pola obsiane płaskurką w województwie kujawsko-pomorskim.


Zboże płaskurki zawiera moc białka, antyoksydantów i minerałów tj wapń, magnez i fosfor, jest wolne od środków chemicznych i wszelkich zanieczyszczeń. Ziarno nie toleruje żadnych obcych „dodatków” w ziemi, przez co wymusza na rolnikach zasiew i wzrost bez stosowania środków chemicznych i nawozów. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia kombajnów.


Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego, luteiny, alfa- i beta-karotenu i β-glukanów. Doskonale sprawdza się jako składnik diet redukcyjnych, ponieważ po jej spożyciu na długo towarzyszy nam poczucie sytości.


Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw. Przyrządzamy z niej to co ze zwykłej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nie klei się i nie ciągnie. Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet orkisz.

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Darmowa dostawa od 197 zł!
Telefon: 17 779 09 77 lub 503 511 975

oferta oferta
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl